Nieuws

Nieuws

Nieuws voor ondernemers uit de regio Amsterdam 

Noodklok voor ondernemers

Noodklok voor ondernemers

Bestuurders van gemeenten, provincie en economische organisaties pleiten in een brandbrief aan het kabinet voor maatwerk bij de NOW en TVL subsidieregelingen. “We zien bij ondernemers onacceptabele stress. Zij moeten nu het zelfstandig opgebouwde pensioen en privévermogen inzetten om de vaste lasten te kunnen betalen.” Aldus Erik Bekkering, wethouder Economische Zaken gemeente Bergen NH. De bestuurders vragen het kabinet de menselijke maat vast te houden. Ook vragen ze het kabinet om te luisteren naar de roep van de ondernemers, gemeenten, brancheverenigingen en belangenorganisaties die nu steeds luider in de media te horen is. En vervolgens maatwerk te leveren zodat óók deze ondernemers in aanmerking komen voor de subsidieregelingen NOW & TVL.

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

De gemeente Utrecht wil korte metten maken met de overlast die pakketbezorgers veroorzaken en zet daarom in op zogeheten buurthubs. Door Utrechters hun pakketjes bij vaste punten in de buurt op te laten halen, hoeven medewerkers van bedrijven als PostNL en DHL niet langer de hele stad door te rijden. De Utrechtse wethouder Eerenberg wil nog voor de zomer van 2022 een proef starten om de potentie van wijkdepots in kaart te brengen. Voor Amsterdam is dit een serieuze optie, zegt Guido Frankfurther. Twee jaar geleden voerde MKB-Amsterdam al een campagne ‘bezorgschaamte’. Frankfurther: “Het verstopt onze wegen en is slecht voor de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en het milieu. Net als in Utrecht hebben we liever dat de klanten hun pakjes ophalen bij afhaalpunten in de buurt.”

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Leuk nieuws over Local Heroes! Initiatiefnemer Maarten Coumans heeft in WNL-programma Dragon’s Den een investering van maar liefst twee miljoen euro binnen weten te halen. Investeerders Michel Perridon en Pieter Schoen gaan met Coumans in zee. Met de investering wil Coumans uitbreiden naar zeven locaties verspreid over heel Amsterdam. Daarvoor is hulp nodig van de gemeente. Ook MKB Amsterdam-voorzitter Bart Drenth is met de verantwoordelijke wethouder in gesprek om de uitbreiding van Local Heroes te steunen. Volgens Coumans is dit nog maar het begin: ‘’Amsterdam zal de basis vormen, maar op termijn willen we Local Heroes uitbreiden in heel Nederland.’’

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Meer dan één derde van de ondernemers wil in de toekomst besparen op kantoor- en bedrijfsruimte. Thuiswerken en digitaal vergaderen zullen daarom ook na de coronacrisis vast onderdeel van de maatschappij worden, blijkt uit de maandelijkse bedrijvenmonitor van Interpolis, die maandag voor het eerst is gepubliceerd. Vooral bij het groot-mkb is deze verandering zichtbaar: meer dan veertig procent verwacht met minder kantoor- en bedrijfsruimte af te kunnen. René Voets, directeur bedrijven van Interpolis, ziet een brede transformatie in het mkb-landschap. “Bedrijven zijn verrast door de hoeveelheid werk die online kan worden uitgevoerd. Ook kunnen sommige zaken, zoals vergaderen, een stuk efficiënter vanuit huis gebeuren. Mkb’ers willen dit ook na de coronacrisis stimuleren. Daar investeren ze ook in, bijvoorbeeld door goede thuiswerkplekken te realiseren.”

Oproep koningsdagacties

Oproep koningsdagacties

Volgende week dinsdag is het zo ver: Koningsdag. Ben of ken jij een ondernemer in de regio Amsterdam die een speciale actie voor dinsdag 27 april heeft opgetuigd? Dan is MKB-Amsterdam op zoek naar jou. Volgende week dinsdag staat onze media in het teken van Koningsdag. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van ondernemers die deze bijzondere Koningsdag in een ‘corona-jas’ hebben weten te gieten. Wie weet lichten we jouw initiatief uit! Stuur een e-mail naar marcia.appels@mkb-amsterdam en dan neemt het redactieteam contact met je op.

Uitblijven versoepelingen

Uitblijven versoepelingen

Na 18 weken lockdown is het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en de detailhandel. Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers – met protocollen om veilig de terrassen te openen – onderdeel van de oplossing zijn. “Veel ondernemers in de evenementen, de horeca, de reisbranche en de detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen. Daarom is het belangrijk dat ook ondernemers in hun inkomen worden gecompenseerd. Aanstaande donderdag vragen we hier opnieuw aandacht voor in het periodiek overleg met het kabinet,” aldus Vonhof.

‘Pensioenaangifte wordt zo dure en complexe zaak’

‘Pensioenaangifte wordt zo dure en complexe zaak’

Al zo’n twintig jaar doet MKB-Amsterdam-lid Alexander Schiks zijn loonaangifte bij de Belastingdienst en zijn pensioenaangifte bij Pensioenfonds Detailhandel. Uit het niets kwam eind vorig jaar de melding dat het pensioenfonds zou overstappen naar een nieuwe uitvoerder, met de stellige belofte dat het er alleen maar inzichtelijker op zou worden. Dát bleek niet per se het geval, constateert hij nu. Schiks voelt zich gedwongen om een salariskantoor in te schakelen of een duur programma aan te schaffen.

Amsterdamse Bootverhuur open na uitspraak rechter

Amsterdamse Bootverhuur open na uitspraak rechter

Nu de Amsterdamse parken door het mooie weer overvol raken moeten er volgens burgemeester Halsema versoepelingen komen. De drukte in de stad is straks anders niet meer te handhaven. Maar een bootje huren waarmee je coronaproof over de Amsterdamse grachten kunt varen? Dat mocht dan weer niet van de gemeente. Een aantal bootverhuurders was het oneens met het gemeentebeleid en stapte naar de rechter. Die stelde de verhuurders in hun gelijk. Door het besluit mogen er voorlopig weer bootjes worden verhuurd. Eigenaar van Boaty Bootverhuur Jan Pieter Groeneveld is blij: ‘’Heel mooi nieuws natuurlijk, maar we zijn er nog niet helemaal.’’

Bergense oproep tot maatwerk mkb mag in hele regio klinken

Bergense oproep tot maatwerk mkb mag in hele regio klinken

De gemeente Bergen (NH) riep ondernemers onlangs op om naar buiten te treden met hun vragen over de steunmaatregelen rond de coronacrisis. Voor veel ondernemers kunnen juist door die onduidelijkheid de geldzorgen rond corona verder oplopen. Anderen dreigen simpelweg tussen wal en schip te vallen. Daarom wil de gemeente Bergen graag in kaart brengen welke problemen er dreigen als gevolg van de coronacrisis. De gemeente biedt zelf steun via het coronaherstelfonds en verlengde de steunmaatregelen tot 1 juli. Om dat geld goed te kunnen besteden, moet het voor ondernemers vertrouwd voelen om hun verhaal naar buiten te brengen.

Laat anderen vooruitbetalen als jij moet terugbetalen

Laat anderen vooruitbetalen als jij moet terugbetalen

Wie gebruik heeft gemaakt van de NOW-regeling kan zomaar voor verrassingen komen te staan. Afhankelijk van de inschatting van dat omzetverlies zal een verrekening plaatsvinden, en die kan oplopen. En niet elke ondernemer heeft, zeker in coronatijd, zomaar een potje om dat geld terug te betalen. Als je je klanten kunt verleiden om je goederen of diensten zoveel mogelijk vooruit te laten betalen, kan dat soelaas bieden, zegt Jeroen van Diepen van InCollab. ‘Dat kan onder meer door middel van vouchers, tegoedbonnen en cadeaubonnen, voor bijvoorbeeld diners, vliegreizen of evenementen.’

Wil je meer leads en meer business?

Wil je meer leads en meer business?

Hoe digitaal is jouw bedrijf? De afgelopen maanden heeft een team van experts een 0-meting digitalisering voor het mkb ontwikkeld. Sinds twee weken is deze hier voor jou beschikbaar. Door het invullen van een korte vragenlijst krijg je inzicht in de huidige mate van digitalisering van jouw bedrijf. Na het invullen van de vragenlijst krijg je gratis toegang tot een reeks van webinars en trainingen waarin de digitale groeimogelijkheden van jouw bedrijf aan het licht worden gebracht. Start: eind april. Wees dus snel en vul de 0-meting vandaag nog in!

Postercampagne ‘Reclame voor de Horeca’ breidt snel uit

Postercampagne ‘Reclame voor de Horeca’ breidt snel uit

Laatst schreven we over een postercampagne Reclame voor de Horeca, opgezet door campagnebureau Tosti Creative in Amsterdam. Met deze posteractie kunnen bedrijven adverteren op de ruiten van gesloten horecazaken. Volgens Roby Hormis van Tosti Creative gaat het goed met de actie en zijn er sinds het ophangen van de eerste posters veel aanvragen van adverteerders binnen gekomen. Na supermarktconcern Dirk besloten ook mobiele provider Ben, Coca-Cola en zelfs schrijver Kluun aan te sluiten in het rijtje adverteerders. Er liggen nog aanvragen van andere adverteerders waar hard aan wordt gewerkt. De actie is ook buiten Amsterdam verspreid. Zo hangen er ook al posters in Utrecht, Zwolle, Rotterdam en Den Haag.

Product van de Maand april: de tussenstand

Product van de Maand april: de tussenstand

De strijd om Product van de Maand is losgebarsten. Vijf genomineerden strijden om de publieksprijs. Aan kop met 164 stemmen staat parkeerapp VICKY. Op de voet gevolgd door Videodating app van Vidate met 159 stemmen. Spannend! De wijkshirts en accessoires van Fashion Junky staan op de derde plek met 96 stemmen. E-bike to go Verhuur en de Amsterdam Jeans van Amsterdenim staan dicht bij elkaar met respectievelijk 45 en 43 stemmen. Kortom, er is nog van alles mogelijk! Je hebt nog vier dagen om te stemmen.

Wat betekent veilig winkelen anno 2021?

Wat betekent veilig winkelen anno 2021?

Door de coronacrisis zijn veel winkeliers onder grote druk komen te staan. Dat geldt ook op het gebied van beveiliging van winkels. Door de uitbraak van het coronavirus zijn nieuwe veiligheidsrisico’s ontstaan. Denk aan winkelpanden die door verplichte sluiting voor langere tijd onbemand zijn. Om winkeliers te ondersteunen brengt beveiligingsbureau Trigion van ruim 30.000 bedrijven de behoefte aan veiligheidsmaatregelen in kaart: de Retail Security Benchmark 2021. Dit gaat ook jou als winkelier aan! Lever daarom ook jouw (anonieme) input aan het onderzoek: slechts vijf minuten werk, voor een belangrijk doel.

Vervoer over water is voor Van Keulen ‘back to the roots’

Vervoer over water is voor Van Keulen ‘back to the roots’

De komende jaren zal de stadslogistiek meer en meer in het teken staan van energieneutraal vervoer. Om die logistieke ketens goed op elkaar af te stemmen is ook Amsterdam druk bezig met de planning van verschillende stadshubs. Ook de bouw ontkomt niet aan de steeds striktere eisen. Zeker als de stad na de coronacrisis naar verwachting nog twee keer zo druk wordt. Van Keulen hout- en bouwmaterialen wil de komende jaren zijn crossdockfunctie verder uitbouwen. En transport over water is daarbij, vanaf het enorme terrein in Amsterdam-Noord, een serieuze optie.

MKB TV Regionaal Werkcentrum #1 Haarlemmermeer en Schiphol

MKB TV Regionaal Werkcentrum #1 Haarlemmermeer en Schiphol

Weet jij al wat het Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam (RWC) voor jou als werkgever kan betekenen? In de nieuwste aflevering van MKB TV bezoeken we drie bedrijven in de Haarlemmermeer die gebruik hebben gemaakt van de dienstverlening van het RWC. Twee ondernemers met overtollig personeel vertellen over hoe het RWC helpt bij het vinden van ander werk voor hun medewerkers, tijdelijk zodat ze weer terug kunnen komen, of permanent. Een ondernemer die nieuwe medewerkers zoekt, vertelt hoe het RWC helpt bij het vinden van geschikte kandidaten. Klik door en bekijk de nieuwe aflevering van MKB TV!

Coronamonitor: economie Haarlemmermeer

Coronamonitor: economie Haarlemmermeer

De economie in de Haarlemmermeer ondervindt de gevolgen van de coronacrisis. Over die gevolgen werd afgelopen week een coronamonitor gepresenteerd. Daarin is uitgewerkt welke effecten de crisis heeft op de economie, arbeidsmarkt en welke gevolgen er zijn voor Schiphol. De coronamonitor laat zien dat de hardste klappen vallen in de handels- en vervoerssector.

Aangifte omzetbelasting: 12 oplossingen ter voorkoming van fouten

Aangifte omzetbelasting: 12 oplossingen ter voorkoming van fouten

Het is voor de meeste Nederlanders weer de periode van de belastingaangifte. En ook als ondernemer ontkom je er niet aan: de omzetbelasting. Zeker in coronatijd zitten daar de nodige haken en ogen aan, al is het voor veel ondernemers sowieso geen favoriete bezigheid. Om wat meer overzicht in de fiscale brij aan te brengen schreef Job van Dam van InCollab een artikel met twaalf suggesties om de aangifte omzetbelasting iets minder tot een worsteling te maken. Samen met zijn collega Jeroen van Diepen behandelt de derdejaars student finance &control aan Hogeschool Inholland de meest voorkomende fouten rond de aangifte omzetbelasting.

Webinar: Hoe trek je divers personeel aan?

Webinar: Hoe trek je divers personeel aan?

Amsterdam Divers & Inclusief (ADI) organiseert op donderdag 22 april een webinar met concrete tips voor een divers en inclusief midden- en kleinbedrijf. Dit is de derde webinar van een vijfdelige reeks over diversiteit in het Amsterdamse mkb. Met deze reeks focust ADI zich op de voordelen van divers personeel, het vinden van diverse nieuwe collega’s en het creëren van een veilige werkomgeving. Op donderdag 22 april gaat de aandacht specifiek uit naar de rol van taal, vacatureteksten en selectieprocessen bij het aantrekken van personeel. Er zijn verschillende sprekers uitgenodigd om hun kennis en ervaringen te delen. Een strakke planning, met een duidelijk verhaal. Het belooft een informatieve middag te worden!

E-bike to Go

E-bike to Go

Zo vlak na de Pasen in deze nieuwsbrief een special over het Product van de Maand. Een maandelijkse competitie van het beste product in de regio Amsterdam. Alle vijf genomineerden komen aan bod. Wil je stemmen? Lees het artikel dan verder en ga snel naar de poll om mee te stemmen voor de publieksprijs!
Oprichter van E-bike to Go Jelle Visser wist het al in 2015 zeker: e-bikes worden de standaard. Bij E-bike to Go kun je daarom e-bikes huren en krijg je daar ook nog eens perfecte service bij. Voor een maandelijks huurbedrag heb je namelijk de verzekering én eventueel onderhoud van je elektrische huurfiets goed geregeld. Duurzaam vervoer wordt zo voor iedereen toegankelijk. Is E-bike to Go volgens jou het product van de maand april? Breng nu je stem uit!

Vidate: Dé videodatingapp van Nederland.

Vidate: Dé videodatingapp van Nederland.

Oprichtster Janet (28) zag dat alle datingapps hetzelfde in elkaar zitten. Je bewerkt een foto, voegt vaak nog wat foto’s van vroeger toe en corrigeert ze met wat tekst. Een profiel blijkt er uiteindelijk altijd mooier uit te zien dan in de werkelijkheid. Waarom is ‘zijn zoals je bent’ niet genoeg? “Ik wil dat zoveel mogelijk mensen de liefde vinden. En ik wil ook dat die mensen weten dat ze zichzelf niet hoeven te bewerken om de perfecte versie van zichzelf te zijn”. Zo ontstond in maart vorig jaar het idee voor een datingapp die volledig bestaat uit video. Haar doel: mensen zo snel mogelijk op een veilige en eerlijke manier aan de liefde te brengen! Is Vidate volgens jou het product van de maand april? Breng nu je stem uit!

Vicky Parkeerapp, slim parkeren buiten de lijntjes

Vicky Parkeerapp, slim parkeren buiten de lijntjes

Een app die vraag en aanbod op de ‘parkeermarkt’ op elkaar afstemt: met die missie gingen drie Maastrichtse studievrienden in 2017 aan de slag. Anders dan de reguliere parkeerapps moest Vicky alle beschikbare parkeerplekken in bedrijfspanden en hotels in kaart brengen. En in de meeste gevallen goedkoper dan straatparkeerplekken, zegt Pieter Groot, één van de drie oprichters. De aanleiding was even simpel als willekeurig: in 2008 trokken de drie studiematen van Maastricht naar Amsterdam, waar ze onmiddellijk werden geconfronteerd met één van de grootste nadelen van ‘de grote stad’: het chronische gebrek aan beschikbare parkeerplekken, zegt Groot. Toen dachten we: ‘waarom is er geen app die beschikbare parkeerplekken toont?’
Is Vicky volgens jou het product van de maand april? Breng nu je stem uit!

Wijkshirts weet van geen wijken

Wijkshirts weet van geen wijken

Sweaters, babyrompertjes, shopping bags, mutsen, petten en T-shirts: verzin het en je kunt er wel de naam van je (favoriete) stadswijk op kwijt. En dat is nou precies wat Fashion Junky een jaar of zes geleden op poten zette: Amsterdamse wijkshirts. Van Noord tot Zuidoost, van De Pijp tot De Baarsjes. Nu veel mensen hun wintermuts nog maar amper hebben opgeborgen, lonkt het festivalseizoen – en daarmee de gloriedagen van de wijk-T-shirts. Want wat is er nou mooier dan op een festival ergens in het land te pronken met je eigen buurtje? Allemaal leuk en aardig, maar voor je het weet is corona hier weer een stoorzender. Al is ook daar vast wel weer een mouw aan te passen. Is Wijkshirts volgens jou het product van de maand april? Breng nu je stem uit!

Jeans van Amsterdenim

Jeans van Amsterdenim

De naam Amsterdenim zegt misschien al genoeg: daar komen ons mooie Amsterdam en denim samen. Volgens het jeansmerk staan die twee elementen voor vrijheid. Niet alleen de pasvorm van hun jeans is uniek, ook de aandacht voor details is bijzonder. Zo vewerkt het merk de drie andreaskruizen uit het wapen van Amsterdam in de knopen van je Amsterdenim spijkerbroek, en vind je, als je goed kijkt, nog veel meer details die je aan Amsterdam doen denken. Is Amsterdenim volgens jou het product van de maand april? Breng nu je stem uit!

‘Knip’ Weesperstraat verplaatst naar 2023

‘Knip’ Weesperstraat verplaatst naar 2023

MKB-Amsterdam is zeer verheugd dat wethouder Egbert de Vries het besluit heeft genomen om de ‘knip’ in de Weesperstraat uit te stellen tot 2023. Door de gewijzigde verkeersdrukte als gevolg van de coronacrisis zijn de meetresultaten niet meer representatief, zegt De Vries. Vice-voorzitter Guido Frankfurther: “Wij hebben de gemeente keer op keer aangegeven dat het blokkeren van één van de belangrijkste verkeersroutes van de stad heel slecht is voor de bereikbaarheid van de stadsdelen Oost en Centrum. Niet alleen Amsterdam, ook de regio heeft hier last van. De Wibaut-as is ook een belangrijke verbindingsroute tussen Amsterdam-Oost en Amsterdam-Noord. Wat MKB-Amsterdam betreft gaan de plannen voor de knip ook in 2023 niet door”.

Food Center Amsterdam als stadshub: meer doen met minder ruimte

Food Center Amsterdam als stadshub: meer doen met minder ruimte

Het Food Center Amsterdam maakt zich op voor een duurzame toekomst. Dertje Meijer, directeur coöperatie van het groothandelsterrein hoopt over vijf jaar de forse opknapbeurt van het terrein te hebben afgerond. Dan moet ook het transport op een efficiënte, klimaatvriendelijke manier zijn georganiseerd. Het groothandelsterrein heeft een inspanningsverplichting ondertekend om op den duur alleen nog uitstootvrij transport richting de binnenstad te organiseren. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden van transport over water, zegt Meijer. ‘Het Food Center is primair gericht op stadsdistributie. Onze hub komt aan de waterzijde, zodat je daar iets mee kunt: een van de twee aangrenzende kanalen is nog een bedrijvenkanaal. Dat zou je zo kunnen benutten voor transport over water.’

NOW teruggevorderd? Je kúnt bezwaar maken

NOW teruggevorderd? Je kúnt bezwaar maken

Veel ondernemers die al maanden geleden hun NOW ontvingen moeten die alsnog terugbetalen. En daar komen de studenten van InCollab in beeld, zegt Frederique de Snaijer, juridisch specialist bij het leerwerkbedrijf. ‘Bedrijven die afgelopen zomer een maandje open waren moeten nu vaak een flink bedrag terugbetalen, omdat ze volgens het UWV een te hoog bedrag opgaven.’ Het kan zeker lonen om bezwaar aan te tekenen. Dat moet binnen zes weken na dagtekening, zegt De Snaijer. ‘Wij kunnen helpen door je door te verwijzen naar een jurist. of we komen zelf met adviezen.’

Stem nu op het Product van de Maand april!

Stem nu op het Product van de Maand april!

De verkiezing voor het product van de Maand gaat weer van start! Een maandelijkse competitie van het beste product in de regio Amsterdam. Voor de maand april hebben de medewerkers van onze partner Whello de volgende vijf nominaties gegeven: Wijkshirts en accessoires van Fashion Junky, E-Bike to go Verhuur, Parkeerapp VICKY, Videodatingapp Vidate en Amsterdam Jeans van Amsterdamdenim. Ga snel naar de poll om mee te bepalen wie de publieksprijs wint! Stemmen kan tot maandag 19 april 13.00 uur.

One-in one-out-beleid effectief tegen regeldruk

One-in one-out-beleid effectief tegen regeldruk

Landen met een nullijn als het gaat om regeldruk vinden de one-in-one-out-systematiek (OIOO) een effectief middel om de regeldrukkosten te beheersen. De nullijn wordt gezien als eenvoudige set spelregels en leidt tot een groter bewustzijn bij ambtenaren over de impact van regelgeving. Dat volgt uit onderzoek van KPMG dat staatssecretaris Keijzer deze week naar de Tweede Kamer stuurde. Met de OIOO-systematiek worden de kosten van nieuwe regels volledig gecompenseerd door te schrappen in bestaande regels.

Armoede, fysiek geweld en uitzichtloosheid: dit is de situatie van sekswerkers

Armoede, fysiek geweld en uitzichtloosheid: dit is de situatie van sekswerkers

Sekswerkers zijn ondernemers. Maar officieel geregistreerd staan veel sekswerkers niet. Niet omdat zij dat niet willen, maar omdat zij naar eigen zeggen tussen wal en schip vallen bij de regels opgesteld door de Gemeente Amsterdam. Met als gevolg dat sekswerkers óók buiten de boot vallen wanneer het gaat om het ontvangen van coronasteun. De gevolgen hiervan zijn desastreus: meer en meer sekswerkers leven in armoede en het geweld tegen sekswerkers neemt toe. We spraken Yvette Luhrs, sekswerker en rechtenactivist, over hoe het afgelopen jaar voor sekswerkers is geweest, over hun huidige omstandigheden. Bart Drenth roept Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, op om over te gaan tot actie: “Bij uitstek de gemeente Amsterdam zou hierin het voortouw moeten nemen. Zij moeten meer aandacht vragen voor de schrijnende situatie van sekswerkers.”

Ymere werkt niet mee

Ymere werkt niet mee

Steeds meer ondernemers komen door corona in financiële problemen. De kosten lopen door terwijl er weinig of geen geld binnenkomt. De huur betalen wordt daardoor steeds moeilijker. Dat geldt ook voor Peter Kappinga, die zijn kapperszaak in de Amsterdamse Staalstraat heeft. Hij huurt het pand van Ymere en klopte bij hen aan met een verzoek tot huurverlaging. Ymere zei daarop stellig nee. Kappinga vindt de reactie van Ymere ronduit bot: ‘’Ze wijzen mijn verzoek af, zeggen dat het fijn voor me is dat ik weer open kan en daarmee is het verhaal klaar. Schofterig vind ik het.’’ Kappinga is niet van plan het erbij te laten zitten en wil samen met ondernemersverenigingen naar de rechter stappen. MKB-Amsterdam legde de situatie bij Ymere nogmaals voor en kreeg daarop reactie: ”De omzet van de heer Kappinga was, hoewel gedaald, nog te hoog om korting te kunnen geven.”

Dobbert de tweede drijvende boerderij ter wereld binnenkort op Amsterdams water?

Dobbert de tweede drijvende boerderij ter wereld binnenkort op Amsterdams water?

Een drijvende boerderij: een Floating Farm. Twee jaar geleden werden de ideeën van Peter van Wingerden werkelijkheid in de haven van Rotterdam. Hij realiseerde de eerst drijvende boerderij ter wereld. “Voor ons is het belangrijk voedsel te maken daar waar de mens woont. Wereldwijd wonen de meeste mensen in steden. De afgelopen 60 jaar zijn zowel groenvoorziening als voedselproductie ver weg van ons gaan staan. Wij willen de harmonie tussen mens, dier en plant terugbrengen.” De vraag naar het zuivel van de Rotterdamse Floating Farm heeft nu ook de regio Amsterdam bereikt. Om ook deze vraag lokaal te kunnen voorzien is Peter in gesprek met de gemeente Amsterdam over de mogelijkheden van een drijvende boerderij in Amsterdam. De overeenkomsten tussen Peter’s plannen en MKB-Amsterdam’s ambitie om Amsterdam dé Food Capital van Nederland in 2025 te maken, zijn eindeloos. Lees het hier!

Klaas Timmer: Groningse bescheidenheid, Rotterdamse mentaliteit en zijn hart verkocht aan Amsterdam.

Klaas Timmer: Groningse bescheidenheid, Rotterdamse mentaliteit en zijn hart verkocht aan Amsterdam.

Klaas glas is altijd halfvol. Opgeleid als civiel ingenieur in de werktuigbouwkunde begon hij in 1985 voor zichzelf. Tot hij in 1997 last kreeg van zijn been. Een tumor in zijn heup. Drie maanden later was zijn been volledig geamputeerd. Tijdens zijn revalidatie dook hij in de boeken en studeerde over ingewikkelde constructies van glas en staal. Nu is Klaas dé expert op het gebied van glazen vloeren en staalconstructies. In de tussentijd zag hij MKB-Amsterdam groeien tot een daadkrachtige organisatie. “Sinds de komst van Bart Drenth als voorzitter, heeft MKB-Amsterdam écht een eigen gezicht gekregen. Het is nu één van de belangrijkste belangenbehartigers van het mkb.” Lees hier waarom Klaas vindt dat ook jij lid moet worden van MKB-Amsterdam!

(Digitaal) groeien!? Begin vandaag nog met een gratis 0-meting van jouw bedrijf!

(Digitaal) groeien!? Begin vandaag nog met een gratis 0-meting van jouw bedrijf!

De 0-meting geeft een directe inkijk in de mate van digitalisering van jouw bedrijf. Aansluitend op deze persoonlijke prognose, krijg je advies over de onderwerpen die het waard zijn om je verder in te verdiepen. Dit zijn de onderwerpen waar jij je bedrijf op verder kan laten groeien. De 0-meting wordt ondernemers gratis aangeboden als eerste stap van het Digitaliseringsoffensief Amsterdam. Een initiatief van MKB-Amsterdam, Ready To Scale, De Hogeschool van Amsterdam en de Gemeente Amsterdam. We spraken Esther Mooiman, één van de drie onderzoekers van de HvA die de 0-meting heeft ontwikkeld. Want hoe is deze opgezet, wat levert het jou als ondernemers op en wat komt er na de 0-meting? Druk op ‘lees verder’ en vul in!

Ruim baan voor vervoer over water

Ruim baan voor vervoer over water

Zero emissie-bevoorrading in binnensteden: het is de toekomst en stadshubs kunnen helpen om dat doel dichterbij te brengen. Want als je de toestroom van goederen al aan de rand van de stad op een slimme manier in goede banen leidt, kan bijvoorbeeld de bevoorrading van bouwplaatsen op een efficiëntere manier gebeuren. Door verschillende bouwmaterialen op één centrale plek buiten de stad te verzamelen kan bevoorrading van de binnensteden veel efficiënter, zegt Guido Frankfurther, vicevoorzitter van MKB-Amsterdam. De gemeente mag daar best wat meer het voortouw in nemen. 

Nicolette Bosschieter (PANCAKES A’dam) heeft grootse plannen met Food Capital

Nicolette Bosschieter (PANCAKES A’dam) heeft grootse plannen met Food Capital

Eén van de ondernemers in de Food Capital werkgroep is Nicolette Bosschieter, eigenaar van de zes vestigingen van PANCAKES Amsterdam. Zij vertelt ons over het belang van Food Capital, haar ambities binnen het project en hoe ze met haar eigen onderneming een steentje bijdraagt. Zo wordt het pannenkoekenmeel bij een lokale molen gekocht, de melk met grote emmers direct bij de boer gehaald en wordt er met seizoensproducten gewerkt. ‘’Ik ga bijvoorbeeld mijn aardbeien niet uit Spanje halen, voor mijn pannenkoeken gebruiken we Hollandse aardbeien’’, stelt Bosschieter. ‘’Wat ik graag nog zou willen is een grote melktank in mijn restaurants, net als kroegen die een biertank hebben. Net zo makkelijk, het scheelt ontzettend veel melkpakken.’’

Kapper heeft tips voor financiële moeilijkheden door corona

Kapper heeft tips voor financiële moeilijkheden door corona

Regelmatig plaatsen we hier berichten over ondernemers die door coronamaatregelen in zwaar weer verkeren. Gelukkig horen we ook verhalen van ondernemers die weten hoe ze met de huidige situatie om kunnen gaan. Eén van hen is Glenn van Dijke van kapsalon Headquarters Amsterdam in de Pijp. Van Dijke begint zijn verhaal stellig: ‘’Als je nu in zwaar weer komt heb je je zaken niet op orde. Natuurlijk weet ik dat het voor starters anders is, dan is het moeilijker om met de coronamaatregelen om te gaan. Maar voor ondernemers die al jaren bestaan denk ik dat er wel een manier is om hiermee om te gaan.’’ Van Dijke heeft verder een aantal tips voor ondernemers om te voorkomen dat zij in de problemen raken.

Stijging OZB voor bedrijven onverantwoord

Stijging OZB voor bedrijven onverantwoord

Langjarig en renteloos uitstel van lokale belastingen en géén lastenverzwaringen in 2022. Daarvoor houdt Jacco Vonhof een stevig pleidooi. Aanleiding is de stijging van de onroerendzaakbelasting (OZB) voor bedrijfspanden, die dit jaar gemiddeld maar liefst 5,3 procent bedraagt. ‘Onverantwoord in deze tijd’, vindt Vonhof. Uit de onlangs gepubliceerde Atlas van de lokale lasten blijkt dat er gemeenten zijn die de OZB voor ondernemers zelfs met 20 tot 30 procent laten stijgen. ‘Dat kán gewoon niet’, zegt Vonhof. Samen met de regio’s van MKB-Nederland heeft hij vandaag alle wethouders Financiën in Nederland hierover aangeschreven. ‘Om te vertellen wat nodig is voor herstel van hun lokale bedrijven én werkgelegenheid.’

Column Jacco Vonhof: Ondernemersagenda: voor herstel en groei

Column Jacco Vonhof: Ondernemersagenda: voor herstel en groei

De regeringsperiode van het nieuwe kabinet zal vooral in het teken (moeten) staan van herstel. Daarbij passen geen lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven. Maar juist beleid dat ondernemers in staat stelt te doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Het is geen nieuws dat de politieke werkelijkheid en de ondernemerspraktijk vaak mijlenver uit elkaar liggen. Geen politicus kan toch echt geloven dat we de economie na de crisis een kick-start geven door ondernemers op te zadelen met miljarden aan lastenverzwaringen. Sluiting van overheidswege valt op geen enkele manier onder normaal ondernemersrisico. We moeten er alles aan blijven doen om ondernemers hoe dan ook door de crisis te helpen. Vervolgens moeten we ook met elkaar, van overheid tot private schuldeisers, achter onze ondernemers staan om het herstel te kunnen inzetten.

Eerste Oesterwandeling in Amsterdam smaakt naar meer

Eerste Oesterwandeling in Amsterdam smaakt naar meer

Nu de horeca nog steeds gesloten is, gaan veel Amsterdammers lopend langs hun favoriete restaurants en cafés. Shannice Wilner (25) speelde handig in op de situatie en bedacht De Oesterwandeling. De eerste editie vond afgelopen zaterdag plaats: in een wandeltocht langs verschillende horecazaken konden deelnemers bij elke stop een drankje drinken en een oester slurpen. Goed om te weten: bij ieder restaurant krijg je een ander soort oester. Zo kom je bijzondere variaties tegen met passievrucht, bosui en chilipeper, en bij Brut de Mer op het Gerard Douplein staat zelfs een oesterbar waar je je eigen toppings kunt kiezen. Liefhebbers van minder opsmuk hoeven zich geen zorgen te maken: ook de Zeeuwse platte met citroen is van de partij. Wilner: ‘’Er waren deelnemers aan de wandeling die nog nooit van bepaalde restaurants hadden gehoord, dus je creëert ook nieuw publiek.’’

Adverteren op ruiten noodlijdende horeca

Adverteren op ruiten noodlijdende horeca

Vanaf deze week kunnen bedrijven adverteren op de ruiten van gesloten horecazaken in Amsterdam. Met dit initiatief, Reclame voor de Horeca, kunnen goedlopende bedrijven en de noodlijdende horeca elkaar een handje helpen. Supermarktconcern Dirk bijt de spits af: zij adverteren met hun rode posters al bij een aantal restaurants en cafés in de stad. Op die poster staat te lezen dat Dirk de horecazaken in kwestie steunt met het huren van hun ruiten totdat ze weer open kunnen. Het idee komt van Tosti Creative, een creatief bureau uit Amsterdam. Roby Hormis: ‘’Wij werken met klanten waar de zaken nu goed gaan maar hebben ook een horecatak waar nu natuurlijk heel weinig gebeurt. Met deze actie proberen we die twee werelden bij elkaar te brengen. Horecazaken zitten vaak op A-locaties waar veel mensen langskomen, dat is natuurlijk heel geschikt voor reclame. Zo is het idee ontstaan’’ 

Gratis ondernemershulp tot ver buiten de standaardvraag

Gratis ondernemershulp tot ver buiten de standaardvraag

Ergens in de loop van vorig jaar ontstond vanuit Hogeschool Inholland het project InCollab. Inmiddels bestaat InCollab uit een team van zo’n 25 gemotiveerde studenten, ondersteund door docenten en deskundigen. Op basis van hun kennis, ervaring en professionaliteit gaan zij aan de slag met ondernemersvraagstukken, zowel op verzoek van de ondernemer als pro-actief. Giovanni van Dam: “De komende tijd nemen we acht oplossingen van InCollab onder de loep. Naast Betalingsregelingen zijn dat Terugverdienen NOW-regeling, Bezwaar maken, Zorgen voor vooruitbetalingen, Verkopen via webshops, Advertenties op de website, Opzetten van MKB-campagnes en Crowdfunding.

Kleine Stadshart Co-creatie Top 8 april

Kleine Stadshart Co-creatie Top 8 april

Op donderdag 8 april is de volgende Kleine Stadshart Co-creatie Top gepland, van 10.30 tot 12.30 uur. Op de eerste Top kwamen op 5 maart ruim twintig mensen af. Doel van de bijeenkomsten is dat bewoners, ondernemers en ander betrokkenen elkaar ontmoeten. Uiteindelijk moet dat leiden tot gezamenlijke plannen voor de buurt, zegt organisator Elena Simons. Simons beschouwde de eerste bijeenkomst nadrukkelijk als de aftrap van een langlopend project. Ze hoopt via co-creatie de Wallen, Waterlooplein- en de Nieuwmarktbuurt structureel tot bloei te laten komen. “Mensen kunnen elkaar ontmoeten, samen plannen maken en synergie realiseren. Het is onze manier om de toekomst vorm te geven.” 

Ben je digitaal veilig? Doe de test.

Ben je digitaal veilig? Doe de test.

Vincent Stittelaar (Cybercrimeteam Politie) roept ondernemers op meer te doen aan de digitale veiligheid. “De gevolgen kunnen echt desastreus zijn.” Check daarom welk risico jouw onderneming loopt op digitaltrustcenter.nl/risicoklasse en neem de juiste maatregelen. Benieuwd in welke risicoklasse jouw onderneming ingedeeld wordt? Doorloop in enkele minuten deze gratis tool en ontvang meteen een handige inventarisatie van beveiligingsmaatregelen.

Uitblijven versoepelingen

Herstelplan is grootste prioriteit voor nieuwe coalitie

“Wij wachten de definitieve uitslag af, maar vorming van een stabiele meerderheidscoalitie lijkt mogelijk”, zo laat Jacco Vonhof van MKB-Nederland weten in een eerste reactie op de verkiezingsuitslag. “Namens alle ondernemers hopen wij in deze grootste crisis sinds de oorlog op een snelle formatie, met een stabiel en internationaal georiënteerd kabinet. Daarbij is de grootste prioriteit het maken van een herstelplan, waarin geen lastenverzwaringen passen en dat ‘a-politiek’ bekeken zou moeten worden. Hoe komen ondernemers na de crisis over de schuldenberg heen? Hoe kunnen ze weer investeren in hun bedrijf en in de samenleving? Hoe kunnen ze de toekomst van Nederland met succes vormgeven? Die vragen moeten in het herstelplan terugkomen.”

De grootste zorg is de lange opstartfase

De grootste zorg is de lange opstartfase

Half maart vorig jaar viel voor veel ondernemers tijdelijk het doek, toen Nederland geconfronteerd werd met de eerste ‘intelligente’ lockdown. Voor evenementenbedrijf HD-Rent droogde het werk in februari al grotendeels op. Daniël Hootsmans levert geluid, licht, podia en soms ook hekwerk aan kleinere en grote evenementen. Wat online kon, ging sindsdien online, al bleek het lastig om daarbij altijd de juiste energie over te brengen. De oproep van Hootsmans aan de overheid is om de steunmaatregelen te verlengen tot ten minste maart 2022. Tot die tijd is het volgens hem zaak om vast open te gooien wat open kan. Hootsmans: ‘Uiteindelijk gaat iedereen toch op pad. Doe die locaties open waar het zo veilig mogelijk is en waar het risico zo klein mogelijk is. Mensen hebben behoefte aan een uitje, of dat nou naar een dierentuin is of naar een ander buitenevenement.’

Gemeente Amstelveen geeft toestemming voor verruiming terrassen

Gemeente Amstelveen geeft toestemming voor verruiming terrassen

Aankomend terrasseizoen mogen Amstelveense horecaondernemers hun terrassen ruimer opzetten. Nadat MKB-Amsterdam hier afgelopen jaar al voor pleitte in de regio Amsterdam, voert de gemeente Amstelveen ook aankomend seizoen een gedoogbeleid. Het wachten is nu op groen licht om de terrassen te heropenen. Daarover komt aankomende dinsdag tijdens de persconferentie meer duidelijkheid. Met ruimere terrassen is het makkelijker om de anderhalvemeterregel te hanteren zonder dat ondernemers moeten korten in het aantal zitplaatsen op hun terras. De gemeente ziet hierin ook een goede oplossing. Amstelveense horecaondernemers mogen daarom tot 1 november 2021 hun terrassen verruimen. Ondernemers die hun terras willen verruimen moeten dat wel melden bij de gemeente.

MKB-Amsterdam is er voor jou

MKB-Amsterdam is er voor jou

De afgelopen weken schreven we geregeld over ondernemers die getroffen zijn door coronaregelingen. Zo maken we ons hard voor ondernemers die in grote financiële moeilijkheden terecht zijn gekomen doordat de Gemeente Amsterdam hen geen huurkorting heeft toe willen staan. Ook komen we op voor ondernemers die snoeihard zijn geraakt door discrepantie in de berekening van hun coronasteun. Afgelopen week kaartten we aan dat de vier-uur regel bij winkelen op afspraak, AVG gevoelig én onduidelijk is. Maar er zijn nog veel meer coronaregelingen die ondernemers in de regio Amsterdam treffen. Waar loop jij als mkb’er tegen aan? Laat het ons weten, stuur een e-mail naar marcia.appels@mkb-amsterdam.nl. 

Stem nu op het Product van de Maand april!

Kotler echte winnaar verkiezingen

Opvallend in de verkiezingsuitslagen is dat partijen die het meest bedrijfskundige principes toepassen ook de meeste stemmen krijgen. Met als winnaar de partij die met een loepzuivere marketingcampagne meters maakt. Daarom is de echte overwinnaar Kotler, de marketing goeroe. Dit jaar wordt hij 90 jaar. Honderden inspirerende artikelen schreef hij. Hij leverde met zijn boeken “Principes van Marketing (2003) en “Marketing Management”(2008) een doorslaggevende bijdrage aan de hedendaagse marketing discipline. Knap was hoe hij zijn inzichten destilleerde uit zijn praktijkervaring. Empirisch dus. Bedrijfskunde pur sang. En wereldwijd gebruiken marketingopleidingen en consultants zijn principes.

Verkiezingen Tweede Kamer: gebruik je stem!

Verkiezingen Tweede Kamer: gebruik je stem!

Sinds gisteren kan er in een aantal stemlokalen vervroegd worden gestemd. Morgen, woensdag 17 maart, gaan alle stemlokalen open van 07.30 tot 21.00 uur. De aanpak van de crisis door het nieuwe kabinet is enorm van belang voor het mkb. VNO-NCW en MKB-Nederland publiceerde afgelopen februari een toekomstvisie ‘Ondernemen voor brede welvaart’ met concreet tien uitdagingen. In aanloop naar de verkiezingen is Jacco Vonhof aan de hand van deze thema’s het gesprek aangegaan met politici van verschillende partijen. In filmpjes van twee minuten is samengevat wat deze partijen van plan zijn te gaan doen voor het mkb. Ook de Kamer van Koophandel heeft elf thema’s gecategoriseerd en per onderwerp beschreven hoe zittende partijen over deze onderwerpen denken. Meer weten, klik het artikel aan om verder te lezen.