Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther zag zijn droom om op latere leeftijd trambestuurder te worden deze zomer in duigen vallen. Hij kwam niet door de zogenoemde Vienna-test en stond binnen een half uur weer op straat. Frankfurther erkent het belang van dit soort snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

Nog voordat je aan de daadwerkelijke sollicitatie kunt beginnen, onderwerpt het GVB je aan de ‘Vienna-test’. Naast snelheid en vaardigheid, worden ook concentratie en stressbestendigheid getest. Dit zijn landelijke richtlijnen. Frankfurther was naast zijn oprechte belangstelling om enkele dagen per week als trambestuurder aan de gang te gaan, ook geïnteresseerd in het sollicitatieproces. “Ondanks mijn 40-jarige rijervaring, grote motivatie en een eerdere succesvol afgelegde test in een tram-simulator, kwam ik er niet doorheen.”

Frankfurther is overigens niet de enige die al strandt voordat de echte sollicitatie begint. Van alle 1000 gemotiveerde sollicitanten, komen er uiteindelijk maar 12 op de tram. Frankfurther: “Op die manier blijft het natuurlijk dweilen met de kraan open en moet het GVB noodgedwongen ritten laten uitvallen, ook nu er voor de uitvoering van het Vervoersplan 2024 weer voldoende geld is”. Deze week werd duidelijk dat diverse andere OV-bedrijven in Nederland met dezelfde personeelstekorten kampen.

De landelijke richtlijnen zijn er niet voor niets, erkent ook Frankfurther. “Ik denk wel dat die richtlijnen nog eens tegen het licht gehouden moeten worden. Maar voor de korte termijn zou ik het GVB willen adviseren een cursus aan te bieden aan sollicitanten om door de Vienna-test te komen. Op het rijexamen en je eindexamen mag je je toch ook voorbereiden?”.

Guido Frankfurther wilde solliciteren om een oude jongensdroom werkelijkheid te laten worden en zich ook in te zetten op een plek waar hij écht nodig leek te zijn. “Zo ben ik in de Corona-tijd als oud-huisarts gaan vaccineren in de RAI. Je kan wel eindeloos blijven praten over het personeelsprobleem bij het GVB, maar je kan het ook door je persoonlijke inzet helpen oplossen. Ik denk dat er veel vijftigers en zestigers rondlopen in deze stad die hier ook belangstelling voor hebben”.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.