Al sinds 1952 laten ze bij De Mercuur Metal Spinning & Pressing in Amsterdam een sterk staaltje metaalbewerking zien: van forceren en dieptrekken tot 3D lasersnijden. Hoe zorg je dat een bedrijf al zo lang succesvol is? Goede medewerkers natuurlijk! De Mercuur heeft dankzij Pantar vijf medewerkers in huis, die met een klein beetje hulp en begeleiding van grote waarde zijn voor het bedrijf.

De samenwerking tussen De Mercuur en Pantar, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt, is niet geheel toevallig. Tot 2013 waren de bedrijven namelijk tegenover elkaar gevestigd. Al sinds 2008 zijn er mensen onder de vlag van Pantar werkzaam bij de Mercuur. In het hele team van dertig medewerkers zijn er vijftien werkzaam via Pantar.

Medewerkers die vanuit Pantar bij De Mercuur terecht zijn gekomen hebben allerlei taken. De een houdt de werkplaats netjes, de ander helpt bij het verpakken en stickeren van orders, of het in elkaar zetten van producten. Maar er zijn ook vijf Pantar-medewerkers die achter de knoppen van de machines staan! “Je merkt dat deze mensen plezier hebben in het werk en zich hier prettig voelen. Dat geeft op een bepaalde manier echt kleur aan de werkdag”, zegt directeur en eigenaar Arjan Klomp.

De medewerkers van Pantar hebben wat meer begeleiding nodig, maar daarvoor heeft De Mercuur een buddy-systeem. Zo kan een collega ze altijd op weg helpen. Klomp: “Dat gaat goed en je ziet ook dat iedereen zo onderdeel wordt van het team.”  Toch geeft Klomp ook aan dat het bieden van extra aandacht soms best een opgave kan zijn, zeker als je het vanuit je eigen bedrijf moet regelen. Daarop bedacht hij SocioPack: een overkoepelend bedrijf waaraan meerdere bedrijven incidenteel werk kunnen uitbesteden. Dat werk wordt dan uitgevoerd, onder toeziend oog van een begeleider van Pantar. 

‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft grote voordelen’

En dat wordt opgemerkt! Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft volgens Klomp dan ook grote voordelen. “Je straalt positiviteit uit als bedrijf en dat levert ook klanten op.” Maar ook in de workflow zijn de medewerkers van Pantar erg belangrijk: “Er zijn genoeg repeterende werkzaamheden binnen het bedrijf die de mensen van Pantar graag uitvoeren. Wanneer je op de reguliere arbeidsmarkt op zoek gaat naar mensen die deze taken moeten uitvoeren, vind je ze vaak niet.” Klomp: “Het is heel mooi om mensen structuur in hun leven te bieden op een plek die fijn voor ze voelt. Er is ook weinig personeelsverloop, dat bewijst dat ze het naar hun zin hebben.” 

Aan ondernemers die overwegen ook met Pantar-medewerkers in zee te gaan geeft hij de tip: “Zorg voor een sociaal veilige omgeving en geef je medewerkers een waardige, passende functie. Leg ze geen druk op en neem ze op in je team, dan kun je zomaar hele fijne collega’s in huis halen. Ga gewoon in gesprek over de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Dat kan al op een heel laagdrempelige manier.” 

Omdenken voor Werkgevers: ‘Inclusief Werkgeverschap’

Het niet kunnen vinden van het juiste personeel belemmert de bedrijfsvoering en de groei van bedrijven. Inclusief werkgeverschap is één van de oplossingen om de arbeidsmarktkrapte het hoofd te bieden. Dat is de reden dat MKB-Amsterdam werkgevers wil informeren over het inclusieve werkgeverschap, wat het bedrijven oplevert en hoe het werkt. Voor informatie en inspiratie over inclusief werkgeverschap klik hier.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Kleine reclame-uitingen

Kleine reclame-uitingen

Ondernemers met kleinere reclame-uitingen worden in 2024 ontzien, na een motie van D66-raadslid Erik Schmit. De tarieven voor reclame-uitingen tot 5m2 worden niet verhoogd of geïndexeerd. Volgens vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Metropool Amsterdam een goede zaak.

Uitnodiging Netwerkborrel – Maandag 6 november

Uitnodiging Netwerkborrel – Maandag 6 november

Wij nodigen je graag uit voor de laatste MKB-Metropool Amsterdam Borrel van dit jaar op maandag 6 november in de Oranjekerk in Amsterdam. We hebben een gevarieerd programma, waarbij je zowel financieel als online impact kan maken!

Wilder Land is op een bijzondere missie met een bijzonder, divers team

Wilder Land is op een bijzondere missie met een bijzonder, divers team

Oprichter Matthijs Westerwoudt: “Het leuke is dat de medewerkers van begin tot eind betrokken zijn bij de totstandkoming van de producten. Zo zien zij ook dat die soms doodnormale (on)kruiden stap voor stap veranderen in mooie en lekkere producten waar een hoop mensen iedere dag van genieten”