Goed nieuws voor Amsterdamse avondwinkels. Zij behouden hun nachtontheffing. Het plan van wethouder Sofyan Mbarki (Economische Zaken) om met een lotingssysteem te gaan werken is daarmee van de baan. 

Mbarki schreef afgelopen maand in een brief aan de gemeenteraad dat de noodzaak voor een lotingssysteem er niet meer is. Hij verwacht namelijk dat er minder aanvragen zijn voor nieuwe ontheffingen voor nachtverkoop en dat de komende jaren mogelijk meer bedrijven ermee zullen stoppen. “Dit zal per saldo leiden tot een verdere afname van het aantal avondwinkels in de stad”, stelt de wethouder. Daarmee vervalt volgens hem de noodzaak om het aantal ontheffingen voor nachtverkoop af te laten hangen van het aantal inwoners in een stadsdeel, om daarmee de leefbaarheid daar te bewaken. 

Het schrappen van een maximaal aantal ontheffingen betekent dat ondernemers in principe vrij zijn een avondwinkel te beginnen. Ook de duur van bestaande ontheffingen blijft daarmee onbeperkt. “Maar”, laat Mbarki weten, “mocht het tegen de huidige verwachtingen in toch zo zijn dat het aantal avondwinkels toeneemt en dit negatieve gevolgen heeft voor de leefbaarheid in buurten, dan is het op dat moment wellicht nodig dit besluit te heroverwegen en alsnog over te gaan op een vergunningensysteem met loting.”

Perspectief

MKB-Amsterdam is blij met het besluit van de wethouder. Voorzitter Achmed Baâdoud: “Ik wil hiermee een compliment geven aan de wethouder Sofyan Mabarki dat hij er van af ziet. Dat is een goed signaal. Hiermee krijgen eigenaren van avondwinkels het perspectief wat ze nodig hadden. Dit neemt veel onzekerheid bij hen weg en dat is nodig om goed te kunnen ondernemen.”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Kleine reclame-uitingen

Kleine reclame-uitingen

Ondernemers met kleinere reclame-uitingen worden in 2024 ontzien, na een motie van D66-raadslid Erik Schmit. De tarieven voor reclame-uitingen tot 5m2 worden niet verhoogd of geïndexeerd. Volgens vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Metropool Amsterdam een goede zaak.

Uitnodiging Netwerkborrel – Maandag 6 november

Uitnodiging Netwerkborrel – Maandag 6 november

Wij nodigen je graag uit voor de laatste MKB-Metropool Amsterdam Borrel van dit jaar op maandag 6 november in de Oranjekerk in Amsterdam. We hebben een gevarieerd programma, waarbij je zowel financieel als online impact kan maken!

Wilder Land is op een bijzondere missie met een bijzonder, divers team

Wilder Land is op een bijzondere missie met een bijzonder, divers team

Oprichter Matthijs Westerwoudt: “Het leuke is dat de medewerkers van begin tot eind betrokken zijn bij de totstandkoming van de producten. Zo zien zij ook dat die soms doodnormale (on)kruiden stap voor stap veranderen in mooie en lekkere producten waar een hoop mensen iedere dag van genieten”