Coronavirus

Coronavirus

Lees hier het laatste nieuws over de maatregelen rondom de coronacrisis met betrekking op ondernemen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief dan ontvang je updates in je e-mail.

MKB-Nederland en MKB-Amsterdam hebben direct na uitbraak corona gepleit voor de maatregelen voor ondernemers die er nu zijn. En we voeren overleg met het kabinet en de gemeente Amsterdam om aan te geven waar maatregelen nog aanpassingen nodig hebben.
Hoe gaat het nu met jouw onderneming? Waar loop je nu tegen aan? Laat het ons weten. Waar we kunnen, helpen we je verder. E-mail de voorzitter van MKB Amsterdam: bart@bartdrenth.nl

Voor ondernemers is het nog niet makkelijk om te zien van welke regelingen zij gebruik kunnen maken. Een goed hulpmiddel hiervoor is de coronacalculator. Vul je bedrijfsnaam in en loop door de vragen heen. Je krijgt dan een behoorlijk goed idee waar je aan toe bent. Je vindt de coronacalculator hier.

Meer relevante informatie over de relevante ontwikkelingen en regelingen kun je vinden op één van de volgende sites: www.kvk.nl/coronaloket en www.amsterdam.nl/coronavirus

Dien je vraagstuk in

Noodklok voor ondernemers

Noodklok voor ondernemers

Bestuurders van gemeenten, provincie en economische organisaties pleiten in een brandbrief aan het kabinet voor maatwerk bij de NOW en TVL subsidieregelingen. “We zien bij ondernemers onacceptabele stress. Zij moeten nu het zelfstandig opgebouwde pensioen en privévermogen inzetten om de vaste lasten te kunnen betalen.” Aldus Erik Bekkering, wethouder Economische Zaken gemeente Bergen NH. De bestuurders vragen het kabinet de menselijke maat vast te houden. Ook vragen ze het kabinet om te luisteren naar de roep van de ondernemers, gemeenten, brancheverenigingen en belangenorganisaties die nu steeds luider in de media te horen is. En vervolgens maatwerk te leveren zodat óók deze ondernemers in aanmerking komen voor de subsidieregelingen NOW & TVL.

Oproep koningsdagacties

Oproep koningsdagacties

Volgende week dinsdag is het zo ver: Koningsdag. Ben of ken jij een ondernemer in de regio Amsterdam die een speciale actie voor dinsdag 27 april heeft opgetuigd? Dan is MKB-Amsterdam op zoek naar jou. Volgende week dinsdag staat onze media in het teken van Koningsdag. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van ondernemers die deze bijzondere Koningsdag in een ‘corona-jas’ hebben weten te gieten. Wie weet lichten we jouw initiatief uit! Stuur een e-mail naar marcia.appels@mkb-amsterdam en dan neemt het redactieteam contact met je op.

Uitblijven versoepelingen

Uitblijven versoepelingen

Na 18 weken lockdown is het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en de detailhandel. Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers – met protocollen om veilig de terrassen te openen – onderdeel van de oplossing zijn. “Veel ondernemers in de evenementen, de horeca, de reisbranche en de detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen. Daarom is het belangrijk dat ook ondernemers in hun inkomen worden gecompenseerd. Aanstaande donderdag vragen we hier opnieuw aandacht voor in het periodiek overleg met het kabinet,” aldus Vonhof.

‘Pensioenaangifte wordt zo dure en complexe zaak’

‘Pensioenaangifte wordt zo dure en complexe zaak’

Al zo’n twintig jaar doet MKB-Amsterdam-lid Alexander Schiks zijn loonaangifte bij de Belastingdienst en zijn pensioenaangifte bij Pensioenfonds Detailhandel. Uit het niets kwam eind vorig jaar de melding dat het pensioenfonds zou overstappen naar een nieuwe uitvoerder, met de stellige belofte dat het er alleen maar inzichtelijker op zou worden. Dát bleek niet per se het geval, constateert hij nu. Schiks voelt zich gedwongen om een salariskantoor in te schakelen of een duur programma aan te schaffen.

Amsterdamse Bootverhuur open na uitspraak rechter

Amsterdamse Bootverhuur open na uitspraak rechter

Nu de Amsterdamse parken door het mooie weer overvol raken moeten er volgens burgemeester Halsema versoepelingen komen. De drukte in de stad is straks anders niet meer te handhaven. Maar een bootje huren waarmee je coronaproof over de Amsterdamse grachten kunt varen? Dat mocht dan weer niet van de gemeente. Een aantal bootverhuurders was het oneens met het gemeentebeleid en stapte naar de rechter. Die stelde de verhuurders in hun gelijk. Door het besluit mogen er voorlopig weer bootjes worden verhuurd. Eigenaar van Boaty Bootverhuur Jan Pieter Groeneveld is blij: ‘’Heel mooi nieuws natuurlijk, maar we zijn er nog niet helemaal.’’

Bergense oproep tot maatwerk mkb mag in hele regio klinken

Bergense oproep tot maatwerk mkb mag in hele regio klinken

De gemeente Bergen (NH) riep ondernemers onlangs op om naar buiten te treden met hun vragen over de steunmaatregelen rond de coronacrisis. Voor veel ondernemers kunnen juist door die onduidelijkheid de geldzorgen rond corona verder oplopen. Anderen dreigen simpelweg tussen wal en schip te vallen. Daarom wil de gemeente Bergen graag in kaart brengen welke problemen er dreigen als gevolg van de coronacrisis. De gemeente biedt zelf steun via het coronaherstelfonds en verlengde de steunmaatregelen tot 1 juli. Om dat geld goed te kunnen besteden, moet het voor ondernemers vertrouwd voelen om hun verhaal naar buiten te brengen.

Laat anderen vooruitbetalen als jij moet terugbetalen

Laat anderen vooruitbetalen als jij moet terugbetalen

Wie gebruik heeft gemaakt van de NOW-regeling kan zomaar voor verrassingen komen te staan. Afhankelijk van de inschatting van dat omzetverlies zal een verrekening plaatsvinden, en die kan oplopen. En niet elke ondernemer heeft, zeker in coronatijd, zomaar een potje om dat geld terug te betalen. Als je je klanten kunt verleiden om je goederen of diensten zoveel mogelijk vooruit te laten betalen, kan dat soelaas bieden, zegt Jeroen van Diepen van InCollab. ‘Dat kan onder meer door middel van vouchers, tegoedbonnen en cadeaubonnen, voor bijvoorbeeld diners, vliegreizen of evenementen.’

Postercampagne ‘Reclame voor de Horeca’ breidt snel uit

Postercampagne ‘Reclame voor de Horeca’ breidt snel uit

Laatst schreven we over een postercampagne Reclame voor de Horeca, opgezet door campagnebureau Tosti Creative in Amsterdam. Met deze posteractie kunnen bedrijven adverteren op de ruiten van gesloten horecazaken. Volgens Roby Hormis van Tosti Creative gaat het goed met de actie en zijn er sinds het ophangen van de eerste posters veel aanvragen van adverteerders binnen gekomen. Na supermarktconcern Dirk besloten ook mobiele provider Ben, Coca-Cola en zelfs schrijver Kluun aan te sluiten in het rijtje adverteerders. Er liggen nog aanvragen van andere adverteerders waar hard aan wordt gewerkt. De actie is ook buiten Amsterdam verspreid. Zo hangen er ook al posters in Utrecht, Zwolle, Rotterdam en Den Haag.

Wat betekent veilig winkelen anno 2021?

Wat betekent veilig winkelen anno 2021?

Door de coronacrisis zijn veel winkeliers onder grote druk komen te staan. Dat geldt ook op het gebied van beveiliging van winkels. Door de uitbraak van het coronavirus zijn nieuwe veiligheidsrisico’s ontstaan. Denk aan winkelpanden die door verplichte sluiting voor langere tijd onbemand zijn. Om winkeliers te ondersteunen brengt beveiligingsbureau Trigion van ruim 30.000 bedrijven de behoefte aan veiligheidsmaatregelen in kaart: de Retail Security Benchmark 2021. Dit gaat ook jou als winkelier aan! Lever daarom ook jouw (anonieme) input aan het onderzoek: slechts vijf minuten werk, voor een belangrijk doel.

MKB TV Regionaal Werkcentrum #1 Haarlemmermeer en Schiphol

MKB TV Regionaal Werkcentrum #1 Haarlemmermeer en Schiphol

Weet jij al wat het Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam (RWC) voor jou als werkgever kan betekenen? In de nieuwste aflevering van MKB TV bezoeken we drie bedrijven in de Haarlemmermeer die gebruik hebben gemaakt van de dienstverlening van het RWC. Twee ondernemers met overtollig personeel vertellen over hoe het RWC helpt bij het vinden van ander werk voor hun medewerkers, tijdelijk zodat ze weer terug kunnen komen, of permanent. Een ondernemer die nieuwe medewerkers zoekt, vertelt hoe het RWC helpt bij het vinden van geschikte kandidaten. Klik door en bekijk de nieuwe aflevering van MKB TV!