Energiecrisis

Energiecrisis

Lees hier het laatste nieuws over de energiecrisis met betrekking op ondernemen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief dan ontvang je updates in je e-mail.

Het mkb is in een perfect storm aanbeland. De prijzen stijgen fors: energie, grondstoffen, transport, verpakkingen, huren en lonen. Tegelijkertijd is de arbeidsmarkt nooit zo krap geweest, waardoor bedrijven niet optimaal kunnen draaien en levertijden steeds langer worden. Er vindt een record aantal crises plaats: energie, klimaat, stikstof, wonen, asiel, arbeidsmarkt en corona. Dit heeft op veel mkb bedrijven impact.

MKB-Nederland en MKB-Amsterdam zijn we blij dat het kabinet met terugwerkende kracht met de regeling Tegemoetkoming energiekosten (TEK) komt voor energie-intensieve mkb. Hetzelfde geldt voor het prijsplafond voor kleinverbruikers.

 De gemeente Amsterdam heeft een steunpakket aangekondigd van tien miljoen euro om ondernemers te helpen tijdens de energiecrisis. Er wordt de aankomende periode ingezet op ondersteuning bij energiebesparing met behulp van energiecoaches. MKB-Amsterdam heeft de nijpende situatie waarin veel ondernemers zitten aangekaart bij het stadsbestuur en is dan ook blij dat de gemeente hier gehoor aan heeft gegeven. 

MKB-Amsterdam is heel blij met de snelheid waarmee de gemeente schakelt. In grote lijnen is het waar we om gevraagd hebben en daarin steunen we het pakket dan ook. Mooi dat er een tweedeling is, dat een deel gaat naar hoe we bedrijven toekomstbestendig maken én dat er steun is als aanvulling op maatregelen die het kabinet net bekend heeft gemaakt. We vinden het belangrijk om hierin samen op te trekken met de gemeente.

Lees hier de informatiebrief van minister Adriaansens over de TEK aan de Tweede Kamer

 

 

Dien je vraagstuk in

Bart Drenth: ‘Winkelstad onder druk!’

Bart Drenth: ‘Winkelstad onder druk!’

Voorzitter Bart Drenth neemt na acht jaar afscheid van MKB-Amsterdam. In de Telegraaf uit hij zijn bezorgdheid over de toekomst van de winkels in de stad. Hij roept de gemeente op te helpen, bijvoorbeeld door het centrale aanbestedingsbeleid af te schaffen. ‘ik zou willen dat de gemeente daarmee zou stoppen, geef secretaresses gewoon de ruimte om weer een bloemetje op de hoek te halen.’

Meer ondernemers recht op steun

Meer ondernemers recht op steun

De lobby inspanningen van MKB-Amsterdam en andere ondernemersverenigingen hebben resultaat opgeleverd: meer mkb bedrijven kunnen gebruik maken van de regeling Tegemoetkoming Energiekosten. Toch ziet bestuurslid Pien Thate dat de regeling bedrijven met een kleine nettomarge buitensluit. Thate heeft de minister een alternatief idee voorgelegd: ‘Het voorstel van MKB-Amsterdam is om een energieplafond voor ondernemers vast te stellen.’

Steunmaatregelen kabinet bekend

Steunmaatregelen kabinet bekend

Mede dankzij de inzet van MKB-Nederland heeft het kabinet een pakket aan maatregelen gepresenteerd om de mkb’er te ondersteunen. Een greep uit de maatregelen: extra geld voor werkgevers met medewerkers op minimumloonniveau, een verruiming van de werkkostenregeling (WKR) en een verlaging van de werkgeverspremie voor arbeidsongeschiktheid (Aof). Lees verder voor meer.

Energiebesparing succesvol door actienetwerk 15% GasTerug

Energiebesparing succesvol door actienetwerk 15% GasTerug

Voor elke ondernemer is energiebesparing in de huidige crisis van groot belang. Het actienetwerk 15% GasTerug helpt je bij de structurele reductie van gasverbruik door middel van simpele energiebesparingsmaatregelen. Wethouder Mbarki (EZ) heeft extra geld uitgetrokken om extra fix/coach teams op pad te sturen om ondernemers te helpen. Doe mee en meld je aan!

‘Ovens van tonnen vervang je niet zomaar’

‘Ovens van tonnen vervang je niet zomaar’

Greetje Gutter, Amsterdamse bakker wordt hard geraakt: ‘Investeren in duurzaam is geen optie, want ovens vervangen van tonnen kan niet zomaar. Wij zijn een 70 jaar oud familie bedrijf, zo één waarvan mensen zeggen; ‘die hebben zat vet op de botten’. Maar dat vet zit allemaal in het bedrijf en het onroerend goed. Wij investeren in ons bedrijf en onze mensen.’