Metropoolregio

Metropoolregio

In sneltreinvaart smelt Amsterdam samen met de omliggende gemeenten tot één metropoolgebied. Specifieke Amsterdamse belangen verbreden daardoor tot regionale belangen, bijvoorbeeld op het gebied van verkeer en vervoer, situering bedrijventerreinen, zorg voor voldoende woningen. MKB-Amsterdam wil haar netwerk verbreden binnen met bedrijven en organisaties in liggende gemeenten, in eerste instantie om informatie uit te wisselen, maar ook om de belangen wederzijds te behartigen.

Dien je vraagstuk in

Anderhalve meter maatregel subsidie

Anderhalve meter maatregel subsidie

Ben je ondernemer in de gemeente Amstelveen? Weet dat er corona steunpakket is voor mkb’ers. Het pakket is aanvullend op alle rijksregelingen en bestaat op dit moment uit: de MKB Noodlening, uitstel van betaling van belastingen, ondersteuning vanuit het Ondernemersloket, etc. Wethouder Gordon start binnenkort met de MKB anderhalve meter maatregel subsidieregeling. Deze subsidieregeling is een tegemoetkoming voor gemaakte kosten voor aanpassingen gerelateerd aan covid 19 maatregelen. Binnenkort, vanaf 20 januari 2021, kan de subsidie worden aangevraagd. De Gemeente Amstelveen is, voor zover bekend, de eerste gemeente in Nederland met een dergelijke subsidieregeling voor haar ondernemers.

Meer waarde toevoegen in de haven

Meer waarde toevoegen in de haven

Donderdag presenteert wethouder Victor Everhardt zijn toekomstvisie op de Amsterdamse haven. Volgens Bart Drenth van MKB-Amsterdam is het een goede zaak dat de Amsterdamse haven meer ruimte gaat maken voor de circulaire economie. Dat is hard nodig om de duurzame ambities van de regio waar te maken. “Ook vinden we het belangrijk dat de haven zich richt op het toevoegen van waarde, met bedrijven die de binnengekomen goederen bewerken. Alleen maar opslaan en doorvoeren is niet genoeg.” Uiteraard is er ook spanning tussen het belang van bedrijvigheid in de haven en de ambitie om daar woningen te maken. “We denken graag mee hoe we dat kunnen realiseren”.

Coronamonitor Haarlemmermeer

Coronamonitor Haarlemmermeer

Haarlemmermeer is de tweede hotelstad van Nederland en heeft de luchthaven Schiphol binnen de gemeentegrenzen. Het verbaast dan ook niet dat Haarlemmermeer zwaar lijdt onder de coronacrisis. Schiphol kent nu 90% minder passagiersvluchten en het aantal hotelovernachtingen daalde met 50%. Het bbp daalde hier bijna zes keer zo veel als landelijk. Haarlemmermeer wordt dus hard getroffen en de gemeente volgt de ontwikkelingen op de voet met de corona monitor.

Minder werk dan personeel, of andersom?

Minder werk dan personeel, of andersom?

Wanneer je niet meer genoeg werk hebt voor alle medewerkers die je in dienst hebt, is het verstandig contact op te nemen met het Regionaal Werkcentrum. En ook wanneer je als werkgever juist moeite hebt om gekwalificeerd personeel te vinden. Want ondanks de coronacrisis zijn er ook nog steeds werkgevers die medewerkers tekort komen. Als jij zo’n werkgever bent, kun je uiteraard ook bij het Regionaal Werkcentrum terecht, maar dan om gekwalificeerd personeel te vinden. Je vindt het Regionaal Werkcentrum op grootamsterdamwerktdoor.nl.

Amsterdam Food Capital

Amsterdam Food Capital

Je verwacht van een land als Nederland dat zoveel voedsel produceert, een hoofdstad die bekend staat is om zijn culinaire cultuur. Voedsel moet passen bij het karakter van die stad: lekker, gezond, duurzaam en betaalbaar. MKB-Amsterdam en KHN-Amsterdam hebben samen een plan gemaakt om dit werkelijkheid te laten worden. Maak van Amsterdam een Food Capital, bij de viering van het 750-jarig bestaan van de stad! Nederland is de één na grootste exporteur van agrarische producten en één van de grootste agrarische producenten ter wereld. Desondanks komt slechts een fractie van wat wij hier produceren terecht op het bord van de consument.

Bedrijven en overheden samen tegen ondermijning

Bedrijven en overheden samen tegen ondermijning

Als criminelen zich een plaats proberen te verwerven in de reguliere economie, noemen we dat ondermijning. Dit schaadt de openbare veiligheid en het belang van ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan dubieuze huurders die hun schimmige zaakjes vanuit jouw pand proberen te regelen. Gemeenten en bedrijfsleven gaan samen optrekken om ondermijning waar mogelijk uit te bannen. Met als doel: tastbare resultaten boeken in de aanpak van ondermijning.