Kleine reclame-uitingen ontzien bij vaststellen reclamebelasting

Bij de vaststelling van de nieuwe reclamebelasting worden ondernemers met kleinere reclame-uitingen ontzien, na een motie van D66-raadslid Erik Schmit. Hiermee wordt de lastendruk op – voornamelijk – het mkb niet verhoogd, en komt de nadruk te liggen op grote reclame-uitingen, die een grotere impact hebben op de openbare ruimte. Schmit: “Het is goed om te zien dat we de kleine ondernemer ontzien bij de vaststelling van de reclamebelasting, door de belasting op kleine reclame-uitingen niet te verhogen en te indexeren. Hiermee wordt de belasting voor reclame eerlijker verdeeld.”

Onevenredig

Sinds 2022 betalen Amsterdamse ondernemers weer belasting voor reclame-uitingen in de openbare ruimte. In het vorige systeem betaalde men relatief meer voor een kleine reclame-uiting dan voor een grote, terwijl de impact op de openbare ruimte groter is. Ter illustratie: een ondernemer met 49m2 aan reclame betaalde maar 3,5 keer zoveel als een ondernemer met 2 m2, terwijl het ruimtebeslag bijna 25 keer zo groot is. Hiermee was de belasting een hard gelag voor mkb-ondernemers die vaak relatief kleine reclame-uitingen hebben – vaak een noodzakelijk onderdeel van de bedrijfsvoering – zoals menukaarten en openingstijden.

Differentiëren

Voor D66-raadslid Erik Schmit was dit geen acceptabele situatie, en hij diende een motie in om de druk op mkb-ondernemers te verlagen. Bij de begroting van 2024 geeft het college uitvoering aan de motie, en gaat het tarief differentiëren. De tarieven voor reclame-uitingen tot 5m2 worden niet verhoogd of geïndexeerd. Amsterdam kiest er hiermee voor om het accent meer te leggen op grotere reclame-uitingen, die een grotere impact hebben op de openbare ruimte.

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther is blij met de aanpassingen bij de reclamebelasting: “Veel mkb-ondernemers zijn nog bezig bij te komen van Corona, waar de energiecrisis, het personeelstekort en de huurverhogingen overheen kwamen. Deze pas op de plaats wordt zeker verwelkomd!”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Ingrid Claasen

Ingrid Claasen

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Uitnodiging Netwerkborrel – Maandag 6 november

Uitnodiging Netwerkborrel – Maandag 6 november

Wij nodigen je graag uit voor de laatste MKB-Metropool Amsterdam Borrel van dit jaar op maandag 6 november in de Oranjekerk in Amsterdam. We hebben een gevarieerd programma, waarbij je zowel financieel als online impact kan maken!

Wilder Land is op een bijzondere missie met een bijzonder, divers team

Wilder Land is op een bijzondere missie met een bijzonder, divers team

Oprichter Matthijs Westerwoudt: “Het leuke is dat de medewerkers van begin tot eind betrokken zijn bij de totstandkoming van de producten. Zo zien zij ook dat die soms doodnormale (on)kruiden stap voor stap veranderen in mooie en lekkere producten waar een hoop mensen iedere dag van genieten”

Geef je mening over de Uitstootvrije zone Amsterdam

Geef je mening over de Uitstootvrije zone Amsterdam

Nog tot 23 oktober 2023 kunnen ondernemers hun mening delen over de uitstootvrije zone via www.amsterdam.nl/inspraak . Jouw betrokkenheid als ondernemer is cruciaal voor de toekomst van de zone en kan het verkeersbesluit beïnvloeden. De gemeente Amsterdam organiseert diverse evenementen om je te informeren en jouw mening te horen.