Upperbloom maakt grote indruk met hun creaties van planten en bloemen waarmee ze tuinen, balkons en terrassen opfleuren. Maar het team waarmee ze dat voor elkaar boksen? Dat is misschien nog wel indrukwekkender! Het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt was een schot in de roos: samen met hen boekt Upperbloom grote successen.

Tom van Ruitenbeek en Sam van der Zanden richtten in 2020 samen het bedrijf Upperbloom op, met als doel: de stad vergroenen! Van Ruitenbeek: “Mijn compagnon kreeg van zijn moeder een plantenbak en vond dat zo leuk dat hij er nog wel een wilde. Hij kwam er toen achter dat het onderhouden van planten best een opgave is. Met Upperbloom nemen wij dat onderhoud uit handen van onze klanten en zo is het idee voor dit bedrijf ontstaan.” Upperbloom richt zich momenteel vooral op het voorzien van plantenbakken voor de zakelijke markt, zoals kantoren en horeca. En ervoor zorgen dat die altijd van vers groen voorzien zijn is een flinke operatie, waarbij behoorlijk wat handjes nodig zijn!

Die handjes hebben de mannen van Upperbloom voor een deel via Pantar gevonden: een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt. “Sociaal ondernemen is voor ons altijd een bewuste keuze geweest”, zegt Van Ruitenbeek. “Bij de school waar mijn vader directeur was werd de kantine gerund door mensen van Cordaan (organisatie die o.a. werk- en dagbesteding regelt). Je zag hoeveel plezier zij uitstraalden, terwijl de mensen in de kantine van mijn vorige baan helemaal niet blij leken om daar te zijn. Dat contrast vond ik heel opvallend en inspirerend en daarom hebben we met Upperbloom ook deze keuze gemaakt.” Van de veertien mensen die op dit moment bij Upperbloom werken, zijn er vier werkzaam via Pantar.

“Deze mensen zijn heel blij dat ze het Upperbloom-shirt mogen aantrekken”

Eén van de medewerkers die via Pantar bij Upperbloom werkt heeft autisme. Van Ruitenbeek: “Hij is de hele dag bezig met het in elkaar zetten van plantenbakken en vindt dat superleuk. Het is voor ons belangrijk dat dat werk wordt gedaan en het is al helemaal fijn als iemand er zoveel plezier aan beleeft.” Anderen gaan mee als bijrijder van de bezorgers. Zij helpen dan mee met het uitladen en tillen van planten op locatie en het water geven van de planten. “Zij hebben dus ook contact met onze klanten en blijven niet alleen binnen de muren van ons bedrijf.”

Van Ruitenbeek kan het andere ondernemers zeker aanraden om met medewerkers die worden aangedragen door Pantar in zee te gaan. “Deze mensen zijn ook heel blij dat ze bij ons mogen werken en het Upperbloom-shirt mogen aantrekken. Ze vullen voor ons belangrijke taken in, die andere medewerkers misschien liever niet doen. Hét bewijs dat commercieel en sociaal heel goed samen kunnen gaan.” Zijn advies is dan ook: “Probeer het gewoon! Wat is het grootste risico? Met een beetje begeleiding kun je zomaar een hele goede medewerker in huis halen en dan heb jij het met je bedrijf goed voor elkaar.”

Omdenken voor Werkgevers: ‘Inclusief Werkgeverschap’

Het niet kunnen vinden van het juiste personeel belemmert de bedrijfsvoering en de groei van bedrijven. Inclusief werkgeverschap is één van de oplossingen om de arbeidsmarktkrapte het hoofd te bieden. Dat is de reden dat MKB-Amsterdam werkgevers wil informeren over het inclusieve werkgeverschap, wat het bedrijven oplevert en hoe het werkt. Voor informatie en inspiratie over inclusief werkgeverschap klik hier.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.