De gemeente Amsterdam is een aanbesteding gestart voor de aankoop van 37 nieuwe vuilniswagens die rijden op diesel. MKB-Amsterdam vindt dat ontluisterend en bovendien niet eerlijk, aangezien diezelfde gemeente ondernemers oplegt alleen nog maar met uitstootvrij vervoer te rijden vanaf 2025. “Een verkeerd signaal”, vindt vicevoorzitter Guido Frankfurther.

Vanaf 2025 handhaaft de gemeente Amsterdam uitstootvrije zones. Die zullen straks gelden voor allerlei soorten voertuigen: vrachtauto’s en bestelbusjes, maar ook voor taxi’s, vaartuigen en bromfietsen. De zones zullen wel verschillen per type voertuig, zo beschrijft de gemeente op haar website. Maar er is er een aantal uitzonderingen op de regel. En daar gaat de gemeente nu gebruik van maken. Dieselvrachtauto’s die voor 1 januari 2025 zijn gekocht, mogen nog tot 2030 in de zero-emissiezone blijven rijden.

Frankfurther: “De gemeente loopt tegen dezelfde problemen aan als het bedrijfsleven: die elektrische vrachtauto’s zijn nog niet voldoende voorradig, zijn erg duur, kunnen minder ver rijden, er zijn nog te weinig laadpalen en te weinig stroomcapaciteit. Maar ondernemers hebben minder diepe zakken dan de gemeente en kunnen hun nieuwe, schone diesel vrachtauto’s nooit in vijf jaar afschrijven.

‘Verruim de overgangsregeling’

MKB-Amsterdam spoort ondernemers al enige jaren aan om, indien mogelijk, tijdig te investeren in duurzamere vormen van logistiek. “Ze krijgen er een schone en leefbare stad voor terug, ook voor hun klanten en hun personeel,” zegt Frankfurther tegen Het Parool. Hij noemt het dan ook een verkeerd signaal naar de ondernemers toe dat de gemeente gebruikt maakt van de uitzondering en pleit voor langere overgangsregelingen voor ondernemers. Daarmee hebben mkb’ers meer tijd en (financiële) ruimte om geleidelijk de transitie naar duurzaam vervoer te maken.

Dit schreef MKB-Amsterdam eerder over de uitstootvrije zones in 2025:

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.