Buurteconomie

Buurteconomie 

MKB-Amsterdam wil kleine winkeliers en ondernemers behouden die zich sterk maken voor de buurt. Dit doet MKB Amsterdam samen met ondernemersverenigingen en winkeliersverenigingen. MKB-Amsterdam werkt aan een actieplan behoud winkels. Daarover voeren we ook het gesprek met de gemeenten in de regio Amsterdam.

Dien je vraagstuk in

Hopelijk keert rust snel weer terug

Hopelijk keert rust snel weer terug

Afgelopen nachten zijn er rellen in verschillende steden geweest waaronder in Amsterdam. Bart Drenth: “Ik hoop van harte dat deze rellen een kort leven beschoren zijn. Wellicht ontwikkelt dit zich zoals de flashmobs van anderhalf jaar geleden. Toen renden gemaskerde groepen jongeren winkels binnen om binnen één minuut zoveel mogelijk te stelen. Dat leek een trend, maar was gelukkig snel weer afgelopen. Oproepen tot rellen en plunderen is een misdrijf. Dus opruiers riskeren een zware straf. Ik hoop van harte dat het weer overwaait, al zullen we dat moeten afwachten.” Voor MKB-Amsterdam staat natuurlijk als een paal boven water dat winkeliers die worden getroffen door plunderingen moeten worden gecompenseerd voor de schade. Zij hebben het in deze tijd al meer dan zwaar genoeg.

Samen uit de crisis

Samen uit de crisis

De gemeente Amsterdam is strenger in de leer dan andere verhuurders richting zwaar getroffen huurders. Ondanks herhaaldelijke oproepen van ministers om huurlasten gezamenlijk te delen omdat de steunpakketten slechts een gedeelte van de kosten dekken. Huurders lijden onder de houding van de gemeente met betrekking tot een tegemoetkoming in huurkosten van gemeentelijk vastgoed. Wel komt de gemeente de bedrijven tegemoet met uitstel van huurbetalingen, maar dat doet de financiële verplichting niet afnemen. Daardoor hebben ondernemers straks heel veel tijd nodig om deze huurschulden af te lossen, als ze de crisis overleven. 
Bart Drenth: “Wij hebben moeite met deze starre houding van de gemeente. We roepen het College van B&W op, samen met andere bedrijfsorganisaties, om wat aan de huren te doen. Door op korte termijn een huurkortingsregeling te treffen”

Belangrijk om naar de positieve ontwikkelingen te blijven kijken

Belangrijk om naar de positieve ontwikkelingen te blijven kijken

Voorzitter Bart Drenth sprak gisterenavond bij de uitreiking Product van het Jaar, online de genomineerden toe: “Amsterdam en de Amsterdamse regio staan niet bekend als een echte maak-stad. Maar er worden hier hele mooie producten gemaakt. Dat blijkt ook maar uit de lijst met alle genomineerden. Allemaal van hoge kwaliteit, met een heel ander karakter. Er is heel veel om te vieren. Al zijn dit behoorlijk moeilijke tijden voor een deel van deze ondernemers. Corona raakt ondernemers hard, ook sommige genomineerden voor deze prijs. In onze regio hebben we nauw overleg tussen het bedrijfsleven en de gemeenten, onder meer met wethouder Everhardt in Amsterdam, en ook bijvoorbeeld in Haarlemmermeer. Hier hebben we het gehad over uitstel van betaling van belasting en ook het niet heffen van belasting in 2020. In Amsterdam hebben we afgesproken dat de stad ook dit jaar geen precario en reclamebelasting heft en wellicht ook in 2022 niet. Dit jaar zetten we als MKB-Amsterdam vol in op plannen voor de toekomst. Over hoe je als ondernemer dit jaar niet alleen saneert, maar ook investeert. Hoe je nieuwe plannen maakt voor de toekomst. En hoe we als ondernemers, bewoners en overheden daarbij kunnen versterken. 

P96 krijgt geen terrasvergunning

P96 krijgt geen terrasvergunning

Van de zomer was MKB TV onder andere op bezoek bij Edmee de Waal Van Veen van café P96 aan de Prinsengracht om te kijken hoe het gaat met horecaondernemers in de coronacrisis. Veel gemeenten hebben in de zomer horecaondernemers toestemming gegeven om de terrassen uit te breiden. Vooral in deze tijden waarbij horeca ondernemers het extra zwaar hebben. Gisteren is bekend geworden dat burgemeester Halsema geen toestemming geeft voor een permanente exploitatievergunning voor hun terrasboot van P96. Vice-voorzitter MKB-Amsterdam Guido Frankfurther: “De burgemeester heeft helaas besloten dat er na 37 jaar alsnog geen vergunning voor de terrasboot van café P96 komt. Het café had ruim 8200 steunbetuigingen verzameld, waaronder van Stadsdorp Noord-Jordaan, het Amsterdamse Gehandicaptenoverleg en de stadsdeelcommissie Centrum, maar die hebben niet geleid tot een eenmalige uitzondering in een unieke situatie. MKB-Amsterdam vindt dit erg jammer vooral voor de bewoners van de Jordaan en uiteraard Café P96 zelf. Juist in deze Coronatijd, waarin de horeca het al zo ontzettend moeilijk heeft, hoopten ook wij op een andere uitkomst.” 

Stel parkeertarieven tijdelijk drastisch naar beneden bij

Stel parkeertarieven tijdelijk drastisch naar beneden bij

Vorige week in MKB Mail spraken Henk Grifhorst en zijn zoon Michael zich uit over de plannen van de gemeente Amsterdam. Vader en zoon Grifhorst vroegen zich af waarom de gemeente in tijden van coronacrisis de straten gaat herinrichten. En waarom de parkeertarieven niet worden aangepast. Guido Frankfurther, vice-voorzitter MKB-Amsterdam, kan zich de frustratie goed voorstellen: “Bereikbaarheid is voor winkels van levensbelang, maar het valt moeilijk in te schatten of een werk aan de weg ‘noodzakelijk’ is of niet. Als een riolering onder de weg tijdig vervangen moet worden, omdat er anders kans is dat hij gaat breken, hoe spoedeisend is dat werk dan? Aan de andere kant: als we de wegopbrekingen nu plannen, ligt de weg er straks weer aantrekkelijk bij, als Corona verslagen is. Een mooi ingerichte openbare ruimte trekt klanten”. Wat betreft de hoge parkeertarieven is Frankfurther het eens: “In deze tijden van Corona zijn er veel lege parkeerplaatsen in de stad en is er alle reden om de parkeertarieven tijdelijk drastisch naar beneden bij te stellen.”
(foto Muntplein afgelopen zondag om 12.30 uur)

Wat moet ik met mijn onverkoopbare voorraad?

Wat moet ik met mijn onverkoopbare voorraad?

De verlengde lockdown treft kledingwinkels hard. Zo heeft winkelier Bart De Groot 500.000 euro aan kleren over voor zijn vijf modezaken in Amsterdam. Kleding is een seizoensartikel. Dat betekent dat de wintercollectie die winkeliers hebben moeten inkopen door deze lockdown moet worden afgeschreven. Er is nog geen zicht op het einde van de lockdown. En evenmin is er zicht op een tegemoetkoming in de schade. Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Het steunpakket moet beter: onder meer de drempel voor de regelingen omlaag, het plafond van de TVL en de voorraadvergoeding voor winkeliers flink omhoog. Er moet iets gebeuren om het eigen vermogen van ondernemers te stutten, om starters te helpen en zelfstandig ondernemers in de TOZO beter te steunen en zo hebben we meer punten op ons lijstje. De gesprekken zijn nog volop aan de gang.” Voor Bart De Groot kan dit niet snel genoeg gaan. “Door de snelle verspreiding van het virus zullen we voorlopig voorzichtig moeten zijn. Verkopen via de achterdeur zie ik dus niet zitten. Maar daar hoort wel een goede compensatie bij. En dat mag niet te lang meer duren.”

Waarom richt de gemeente zich niet alleen op noodzakelijke werkzaamheden?

Waarom richt de gemeente zich niet alleen op noodzakelijke werkzaamheden?

In de media stond afgelopen week een overzicht van de gemeente Amsterdam met alle wegopbrekingen voor het komende jaar. Vanuit onze leden krijgen we hier reacties op, waaronder van Henk Grifhorst en zijn zoon Michael. Ze zijn eigenaar van ’t schooltje, kindermode. Vader en zoon Grifhorst vragen zich af waarom de gemeente in tijden van coronacrisis de straten gaat herinrichten. Grifhorst: “waarom richt de gemeente zich niet alleen op de noodzakelijke werkzaamheden? Stel de niet noodzakelijke werkzaamheden, negen tot twaalf maanden uit. Nog een ander probleem in Amsterdam zijn de parkeertarieven. Het allerliefste willen we dat de gemeente in Amsterdam de parkeertarieven gaat aanpassen. Door corona maar ook door hoge parkeertarieven komen veel winkels leeg te staan waardoor de buurt ook weer achteruitgaat.” Hoe kijk jij als ondernemer naar dit vraagstuk? Laat het ons weten via Facebook.

Gemeente als huurbaas is geen pretje

Gemeente als huurbaas is geen pretje

Veel ondernemers hebben problemen met de gemeente als huurbaas in deze tijden van corona. Jasper Smink van TopRow huurt locaties van de gemeente voor zijn watersportbedrijf, onder meer bij de Berlagebrug in de Amstel. Zijn bedrijf lijdt sterk onder de coronacrisis en wil daarom graag een lagere huur. Maar de afdeling Vastgoed geeft niet thuis. Wat Smink ook doet, hierover is geen gesprek mogelijk. Dat kan pas als het bedrijf in surseance van betaling terecht is gekomen. Maar dan ben je al ver heen, is het personeel veelal al ontslagen en de inboedel verkocht. Raadslid Claire Martens van de VVD pleit voor meer hulp voor huurders van gemeentelijk vastgoed. Het huidige pakket is volgens Martens volstrekt onvoldoende. Vandaag dient ze een initiatiefvoorstel in.

Barbara Baarsma: plan Food Capital smaakt naar meer

Barbara Baarsma: plan Food Capital smaakt naar meer

In een nieuwe aflevering van MKB TV gaat Bart Drenth in gesprek met Barbara Baarsma over de productie en consumptie van voedsel in onze regio. Baarsma is naast directievoorzitter van de Rabobank Amsterdam ook hoogleraar aan de UvA. Eerder schreef Baarsma het boek: Nederland Voedselparadijs. Waarin kringlooplandbouw als oplossing wordt aangedragen. Baarsma: “Wij moeten ons als Amsterdammers realiseren dat we in onze nabijheid fantastisch vers voedsel in overvloed hebben. Beter om iets van dichtbij te eten dan zeer bewerkt voedsel van verder weg eten. Goed voor gezondheid, portemonnee en het is lekker. De hap die we ‘s avonds eten, heeft 30.000 km afgelegd, het is beter om dit te halveren.” MKB-Amsterdam wil graag dat Amsterdam een Food Capital wordt. “Wij willen dat overal in Amsterdam goed voedsel te krijgen is”, aldus Bart Drenth van MKB-Amsterdam. “Zo willen we van Amsterdam de plek maken waar je het beste kunt eten. Niet alleen lekker, maar ook gezond, duurzaam en betaalbaar”. Volg ons op YouTube om geen aflevering van MKB TV te missen.

Utrechtsestraat en Albert Cuypmarkt #kooplokaal

Utrechtsestraat en Albert Cuypmarkt #kooplokaal

Steeds meer winkelstraten zijn bezig om hun winkelgebied te promoten. Juist in deze tijden waarbij mensen worden opgeroepen om vooral lokaal te kopen. Stadsdeel De Pijp heeft in samenwerking met ondernemersverenigingen de campagne gestart: ‘De Pijp Dooft Nooit’. Nu heeft ook de Utrechtsestraat en de Albert Cuypmarkt een promotiefilm gemaakt. MKB-Amsterdam vindt het altijd goed om mensen te stimuleren om lokaal te kopen. Door de coronacrisis meer dan ooit, vooral in de komende kerstperiode.