Bereikbaarheid en logistiek
Bereikbaarheid en logistiek
MKB-Amsterdam zet zich in voor een duurzaam en bereikbare stad, per fiets, openbaar vervoer of auto. Waarbij ruimte nodig is voor bedrijvigheid, laad- en losruimtes voor personen en goederen. En milieuzones, luchtkwaliteit en een autoluwe net zo belangrijk is. MKB Amsterdam volgt de politiek op de voet en voert lobby en overleg met de gemeente Amsterdam.
Stadhubs
Stads- en bouwhubs zijn in feite verzamelpunten aan de rand van de stad, waar allerlei goederen voor onder meer de bouw, horeca en detailhandel en kunnen worden gebundeld. Vanuit deze hubs worden ze vervolgens via de weg, of steeds vaker via het water, naar de binnenstad vervoerd.
De zwakke kades en bruggen in de Amsterdamse binnenstad vormen een steeds grotere bron van zorg, zegt bestuurslid Guido Frankfurther. En de alternatieven die de verschillende stadhubs bieden zijn in het belang van de bedrijven in de stad. ‘De jarenlange afsluitingen van straten en bruggen kosten veel omzet en ergernis. Willen we de economie binnen de Ring A10 toekomstbestendig maken en houden, dan moeten we het aanvoeren en afvoeren van goederen anders en efficiënter regelen. We hopen dat het stadsbestuur bestaande en nieuwe Hub-initiatieven waar mogelijk wil ondersteunen.’
MKB-Amsterdam praat al enkele jaren mee over hoe de gemeente gunstige vestigingsvoorwaarden voor nieuwe stadhubs kan stellen. Stadshubs en bouwhubs leveren een forse bijdrage aan de duurzame bereikbaarheid van de stad. Ze moeten leiden tot minder transportbewegingen, door de efficiëntere belading van transportmiddelen. Het stedelijk wegennet wordt minder zwaar belast, met minder CO2-uitstoot en betere luchtkwaliteit in de stad. Bovendien zorgt het snellere laden en lossen rond bouwlocatie ervoor dat de binnenstad bereikbaarder en leefbaarder blijft.
In de regio Amsterdam worden steeds meer initiatieven opgestart om bedrijven mee te nemen in dit proces, zoals het Amsterdam Food Center, Van Keulen Hout en Bouwmaterialen, Amsterdam Logistic Cityhub en PK Waterbouw.
Werkzaamheden Oranje Loper
Klik hier voor meer informatie over de werkzaamheden.
Dien je vraagstuk in

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone
MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen
Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

MKB steunt invoering ‘30km/uur als norm’
MKB-Metropool Amsterdam steunt de invoering van de snelheidsbeperking van 30km/uur die later dit jaar zal worden ingevoerd. De nieuwe snelheidsbeperking zal voor grote delen van Amsterdam gaan gelden. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Voor ons is bereikbaarheid belangrijker dan snelheid”.

Goodbye Knip, Hello Knijp!
Amsterdamse ondernemers halen opgelucht adem nu de verfoeide knips in de Weesperstraat en omliggende straten eindelijk zondag zijn opgeheven. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Laten we met de bewoners, ondernemers en de gemeente nu doorpakken om van de Weesperstraat eindelijk een aantrekkelijke stadstraat te maken zonder nieuwe knips.”

Ondernemers tellen dagen af naar einde knip Weesperstraat
Als a.s. zondag om 23 uur de slagbomen op de knip Weesperstraat en omliggende straten voor de laatste keer opengaan, zijn het vooral de Amsterdamse ondernemers die opgelucht adem zullen halen. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “De gemeente realiseert zich onvoldoende hoeveel schade deze proef het bedrijfsleven heeft berokkend.”

‘Aankoop dieselvuilniswagens door gemeente is een verkeerd signaal’
Ondernemers lopen tegen dezelfde zero-emissie deadline aan. Daarom pleit MKB-Amsterdam voor een ruimere overgangsregeling, zodat ondernemers meer tijd en ruimte hebben om over te stappen op duurzaam vervoer.

MKB-Amsterdam steunt actie bewoners Kattenburgerstraat
Vicevoorzitter Guido Frankfurther: ‘De bewoners van Kattenburg zitten opgesloten in hun eigen wijk, worden opgezadeld met nog meer verkeersoverlast en vieze lucht dan normaal en zijn onbereikbaar voor allerlei leveringen en diensten.’

Knip Weesperstraat van start: ‘files zorgen voor irritaties’
Vicevoorzitter Guido Frankfurther: ‘Alle ondernemers, leveranciers, busjes voor schoolkinderen en gehandicapten, servicemonteurs en dus ook zo’n 200.000 Amsterdammers gaan hier echt veel last van krijgen.’

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht
MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan
De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.