Soms moet zich een flinke calamiteit voordoen voordat je alle betrokkenen kunt overtuigen van de urgentie van een bepaalde zaak. Zo verging het ook de noodzaak van het herstel van de Amsterdamse kademuren. Een continu proces, zegt Bart Verweijen, business developer bij PK Waterbouw. Hij waarschuwde vijf jaar geleden al voor de belabberde staat van de kades. Nu, enkele ingezakte kademuren én een sink hole verder, lijkt de urgentie pas écht tot de verantwoordelijken doorgedrongen.

Met een elektrische sleep- en duwboot en tientallen drijvende stadshubs investeerde PK Waterbouw al fors in het vervoeren van goederen, bouwmaterialen en afval over het water, zegt Verweijen. ‘Ik geef veel presentaties aan gemeenten en aannemers. Nog niet iedereen voelde vijf jaar geleden de urgentie van de kwetsbaarheid van de kademuren. Maar Amsterdam wordt echt een gevarenzone. Destijds was PK Waterbouw ook nog vooral een waterbouwbedrijf, inmiddels zijn we meer omgevormd tot een massaproductiebedrijf voor kades.’

Lange termijn

Dat kadeherstel vergt een enorme en eigenlijk continue operatie, waarschuwt Verweijen. Amsterdam kent zo’n 200 kilometer aan kademuren, die eigenlijk allemaal onder handen genomen moeten worden. En reken maar uit: als je elk jaar één kilometer herstelt, ben je dus zomaar twee eeuwen verder. Meer dan vier kilometer per jaar is zowel qua bereikbaarheid van de stad als qua bevoorrading nauwelijks haalbaar. Daarom moet je rekenen op een langetermijnproject van zo’n vijftig jaar, zegt Verweijen. ‘Er zijn slimme manieren nodig om dat te doen, met aangepaste aanvoerroutes en overslagsystemen.’

Waterbouw en stadsvervoer

PK Waterbouw zet al zeker 25 jaar in op het eigenlijk oeroude concept van vervoer over water – al honderden jaren trekken de dekschuiten door de binnenstad met allerhande lading en afvalstoffen. Met zusterbedrijf Zoev City zorgt Verweijen voor de bevoorrading via het water, van materialen voor onder meer horeca. Daarvoor moeten vijftien afmeerlocaties komen. Het maakt voor Verweijen nogmaals duidelijk hoe groot het belang is van solide kades en een goed distributienetwerk in de altijd drukke binnenstad.

In deze serie over stadshubs behandelden we eerder Van Keulen, het Food Center Amsterdam en Amsterdam Logistic Cityhub

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?