Het Food Center Amsterdam maakt zich op voor een duurzame toekomst. Dertje Meijer, directeur coöperatie van het groothandelsterrein hoopt over vijf jaar de forse opknapbeurt van het terrein te hebben afgerond. Dan moet ook het transport op een efficiënte, klimaatvriendelijke manier zijn georganiseerd.

Het groothandelsterrein hoopt in het kader van de Zero Emission Stadslogistiek bij te dragen aan uitstootvrij transport richting de binnenstad. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden van transport over water, zegt Meijer. ‘Het Food Center is primair gericht op stadsdistributie. Onze hub komt aan de waterzijde, zodat je daar iets mee kunt: een van de twee aangrenzende kanalen is nog een industriekanaal. Dat zou je zo kunnen benutten voor transport over water.’

Onderzoek van de HvA bracht duidelijk naar voren dat niet alle vrachtwagens even efficiënt de stad in en uit gaan. Door dat beter af te stemmen kan een efficiencyslag gemaakt worden, georganiseerd vanuit een digitale ‘control tower’. En voor het last-minute-vervoer worden inmiddels al fietskoeriers ingezet, zegt Meijer. ‘Die zijn eigenlijk in veel delen van de stad veel sneller dan vrachtwagens.’

Logistieke component
Er wordt ook gewerkt aan het collectief afvoeren van afval. ‘Daar zit een grote logistieke component aan. Door dat in één hand te leggen kun je van vijfduizend naar duizend vrachtwagenritten per jaar.’ En dat biedt ook mogelijkheden om goed te kijken wat je met die reststromen doet: AGF-afval is heel interessant voor voedselbanken, sinaasappelschillen kunnen worden gebruikt om zeep van te maken en ook koffiedik kan nog prima een tweede leven krijgen, zegt Meijer.

Er komt heel wat kijken bij de opslag én het transport van alle producten die op het terrein bij elkaar komen, zegt Meijer. Zo moeten versproducten op een andere temperatuur worden bewaard en vervoerd dan ‘droge waar’. ‘Dat maakt een collectieve warmte- en koude-opwekking zo interessant. Als je dat in samenhang doet, ben je collectief beter af: je hebt veel minder uitstoot en je draagt bij aan een schonere stad. Op termijn zou het prachtig zijn om met zo’n warmte-koude-installatie ook de koppeling te maken naar de woningbouw op het naastgelegen terrein.’

1.700 woningen
Eind dit jaar wordt gestart met de herstructurering van het terrein, over vijf jaar moet een geheel vernieuwd complex zijn verrezen. Vanwege het intensievere gebruik is een efficiëntere bebouwing noodzakelijk, zegt Meijer. De gebouwtjes die nog een uitvloeisel zijn van de voormalige insteekhavens moeten uiteindelijk plaatsmaken voor lintbebouwing. De Centrale Markthal uit 1934 krijgt een publieke functie, met onder meer een voedselbibliotheek. Op het zuidelijke stuk van het groothandelsterrein, waar nu de ingang aan de Jan van Galenstraat zit, moeten binnen een paar jaar 1.700 woningen verrijzen. Dan blijft voor de groothandelsmarkt zelf nog 18 van de huidige 25 hectare over.

Inmiddels wordt nauwgezet gekeken welke bedrijven terugkeren op het nieuwe Food Center. Van de huidige circa 70 ondernemers is op het kleinere groothandelsterrein nog plek voor zo’n 50. ‘Voor een deel is sprake van natuurlijk verloop, als er toch al geen volgende generatie is om het bedrijf over te nemen. Van andere partijen zullen we afscheid moeten nemen. We geven voorrang aan buikbedrijven, die zich puur richten op het bevoorraden van de stad. En op termijn is er plaats voor een aantal nieuwe partijen.’

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Noodklok voor ondernemers

Noodklok voor ondernemers

Bestuurders van gemeenten, provincie en economische organisaties pleiten in een brandbrief aan het kabinet voor maatwerk bij de NOW en TVL subsidieregelingen. “We zien bij ondernemers onacceptabele stress. Zij moeten nu het zelfstandig opgebouwde pensioen en privévermogen inzetten om de vaste lasten te kunnen betalen.” Aldus Erik Bekkering, wethouder Economische Zaken gemeente Bergen NH. De bestuurders vragen het kabinet de menselijke maat vast te houden. Ook vragen ze het kabinet om te luisteren naar de roep van de ondernemers, gemeenten, brancheverenigingen en belangenorganisaties die nu steeds luider in de media te horen is. En vervolgens maatwerk te leveren zodat óók deze ondernemers in aanmerking komen voor de subsidieregelingen NOW & TVL.

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

De gemeente Utrecht wil korte metten maken met de overlast die pakketbezorgers veroorzaken en zet daarom in op zogeheten buurthubs. Door Utrechters hun pakketjes bij vaste punten in de buurt op te laten halen, hoeven medewerkers van bedrijven als PostNL en DHL niet langer de hele stad door te rijden. De Utrechtse wethouder Eerenberg wil nog voor de zomer van 2022 een proef starten om de potentie van wijkdepots in kaart te brengen. Voor Amsterdam is dit een serieuze optie, zegt Guido Frankfurther. Twee jaar geleden voerde MKB-Amsterdam al een campagne ‘bezorgschaamte’. Frankfurther: “Het verstopt onze wegen en is slecht voor de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en het milieu. Net als in Utrecht hebben we liever dat de klanten hun pakjes ophalen bij afhaalpunten in de buurt.”

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Leuk nieuws over Local Heroes! Initiatiefnemer Maarten Coumans heeft in WNL-programma Dragon’s Den een investering van maar liefst twee miljoen euro binnen weten te halen. Investeerders Michel Perridon en Pieter Schoen gaan met Coumans in zee. Met de investering wil Coumans uitbreiden naar zeven locaties verspreid over heel Amsterdam. Daarvoor is hulp nodig van de gemeente. Ook MKB Amsterdam-voorzitter Bart Drenth is met de verantwoordelijke wethouder in gesprek om de uitbreiding van Local Heroes te steunen. Volgens Coumans is dit nog maar het begin: ‘’Amsterdam zal de basis vormen, maar op termijn willen we Local Heroes uitbreiden in heel Nederland.’’

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Meer dan één derde van de ondernemers wil in de toekomst besparen op kantoor- en bedrijfsruimte. Thuiswerken en digitaal vergaderen zullen daarom ook na de coronacrisis vast onderdeel van de maatschappij worden, blijkt uit de maandelijkse bedrijvenmonitor van Interpolis, die maandag voor het eerst is gepubliceerd. Vooral bij het groot-mkb is deze verandering zichtbaar: meer dan veertig procent verwacht met minder kantoor- en bedrijfsruimte af te kunnen. René Voets, directeur bedrijven van Interpolis, ziet een brede transformatie in het mkb-landschap. “Bedrijven zijn verrast door de hoeveelheid werk die online kan worden uitgevoerd. Ook kunnen sommige zaken, zoals vergaderen, een stuk efficiënter vanuit huis gebeuren. Mkb’ers willen dit ook na de coronacrisis stimuleren. Daar investeren ze ook in, bijvoorbeeld door goede thuiswerkplekken te realiseren.”

Oproep koningsdagacties

Oproep koningsdagacties

Volgende week dinsdag is het zo ver: Koningsdag. Ben of ken jij een ondernemer in de regio Amsterdam die een speciale actie voor dinsdag 27 april heeft opgetuigd? Dan is MKB-Amsterdam op zoek naar jou. Volgende week dinsdag staat onze media in het teken van Koningsdag. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van ondernemers die deze bijzondere Koningsdag in een ‘corona-jas’ hebben weten te gieten. Wie weet lichten we jouw initiatief uit! Stuur een e-mail naar marcia.appels@mkb-amsterdam en dan neemt het redactieteam contact met je op.

Uitblijven versoepelingen

Uitblijven versoepelingen

Na 18 weken lockdown is het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en de detailhandel. Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers – met protocollen om veilig de terrassen te openen – onderdeel van de oplossing zijn. “Veel ondernemers in de evenementen, de horeca, de reisbranche en de detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen. Daarom is het belangrijk dat ook ondernemers in hun inkomen worden gecompenseerd. Aanstaande donderdag vragen we hier opnieuw aandacht voor in het periodiek overleg met het kabinet,” aldus Vonhof.