In de afgelopen weken heeft MKB-Amsterdam zich ingezet voor een steunregeling voor energie intensieve bedrijven die toegankelijk is voor elk mkb bedrijf. Het aanvankelijke voorstel voor de regeling tegemoetkoming energiekosten van Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) sloot veel kleine bedrijven uit. Bestuurslid Pien Thate zette zich in voor een voorstel dat wel werkt voor het mkb. Met resultaat, zo blijkt na het debat in de Tweede Kamer. Toch pleit MKB-Amsterdam voor een alternatief voor de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK).

Meer bedrijven komen in aanmerking

Onder druk van MKB-Amsterdam, MKB-Nederland en andere belangenorganisaties kondigde het kabinet afgelopen woensdag een verlaging van de compensatiegrens aan. Ondernemers komen in aanmerking voor steun als de energiekosten minstens zeven procent van hun omzet bedragen, in plaats van de eerder voorgestelde 12,5 procent.

Na het debat van donderdag 10 november in de Tweede Kamer werd ook het minimumverbruik als criterium geschrapt. Kamerleden Bontenbal (CDA) en Stoffer (SGP) wezen erop dat sommige kleine mkb’ers ten opzichte van hun omzet veel verbruiken, maar doordat ze zo klein zijn geen aanspraak kunnen maken op de tegemoetkoming. Doordat de drempels van 5.000 kubieke meter gas of 50.000 kWh elektriciteit niet meer gelden, komen volgens het kabinet 62.000 ondernemers in aanmerking voor de steun in plaats van 41.000.

Nettowinst verdampt

Ondanks het behaalde resultaat van haar actie is Thate nog kritisch op de TEK. “Ik heb met veel ondernemers gesproken. Zij geven aan dat het behalen van een bepaalde omzet niks zegt over de gerealiseerde marges, bedrijfskosten en winst. Dit verschilt uiteraard per bedrijfstak. Wij zien dat met name de food retail en voedselproductie enorme klappen krijgt door de stijging van de energieprijzen. Deze bedrijven moeten hoge omzetten maken met intensief energie gebruikende apparatuur om een relatief kleine nettomarge te kunnen behalen. De energiekosten zijn nou eenmaal erg hoog zijn in deze branche, ziet Thate. “Ook al komen ze niet aan de door het ministerie voorgestelde grens van zeven procent, een verdriedubbeling van de energiekosten betekent wel dat de hele nettowinst verdampt.”

Energieplafond voor ondernemers

Gebaseerd op gesprekken van onze bestuursleden met onze leden en de reacties van mkb ondernemers uit Amsterdam lijkt de TEK in zijn huidige vorm dus niet het juiste instrument om het mkb te ondersteunen in de energiecrisis. Thate heeft de minister een alternatief idee voorgelegd: “ Het voorstel van MKB-Amsterdam is om een energieplafond voor ondernemers vast te stellen, conform de regeling die voor burgers is vastgelegd.”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.