Het Actienetwerk 15% Gas Terug kan terugkijken op een succesvol jaar. In de ondernemershub Cupola XS in Haarlem verzamelden meer dan 100 participanten in het netwerk zich om informatie te delen en elkaar te inspireren. Een zeer diverse groep mensen – van wethouders en provinciale bestuurders tot straatmanagers en FIX Brigade medewerkers – met één gezamenlijk doel. De vraag die iedereen dan ook bezighield: ‘Hebben we onze doelstelling van 15% reductie in gasconsumptie in de MRA regio behaald?

Mission accomplished!

Het actienetwerk 15% GasTerug is opgericht na de oproep van voormalig wethouder Marieke van Doorninck om van het Russisch gas af te komen. Bij de start van het project zei Diederik Samson: “Als ieder Europees land 15% gasverbruik vermindert, zijn we van het Russisch gas af.” Nu, op de vierde bijeenkomst, werd door Pallas Achterberg van Alliander bekendgemaakt dat de doelstelling van 15% in 2022 was behaald. Reden tot tevredenheid, al bleek uit de data dat vooral bij de kleinverbruikers nog veel winst was te behalen, zag Achterberg. Huizen en gebouwen blijken het meest verspillend.

Nu doorgaan

Volgens Diederik Samson, live aanwezig vanuit Brussel, was de verwachting bij de Europese Commissie dat Nederlanders hun gasconsumptie bij stijgende prijzen zeker zouden verminderen. “Nederlanders zijn nou eenmaal zeer prijsgevoelig. Maar”, zo waarschuwde de kabinetschef van Frans Timmermans, “het is de uitdaging om ook bij lagere prijzen in Nederland door te gaan met energiebesparing. We hebben behoefte aan minder calculerend burgerschap en meer verantwoordelijk burgerschap”.

Uit de praktijk van het werk van de Green Business Club Zuidas blijkt dat de oplossing voor energiebesparing soms heel praktisch is. Hun actie om de kantoorverlichting op de kantoren van de Zuidas ’s nachts uit te doen stuitte op het probleem dat facilitaire managers simpelweg niet wisten hoe het licht uit moest. “Er miste vaak een knopje”, aldus projectmanager Nina van den Berg. De GBC maakt nu samen met de managers plannen om de klimaatbeheersing in de zomer aan te pakken.”

Hulp van gemeente nodig

“Dit netwerk laat de kracht van samenwerken zien”, vindt Jack Stuifbergen, voorzitter werkgroep Duurzaamheid binnen MKB-Amsterdam. “Ik ben blij dat we met MKB-Amsterdam een bijdrage hebben kunnen leveren. Het project is een belangrijke stap om bedrijven meer toekomstbestendig te maken. Nu gaat het nog om energiebesparing, dat is een ‘quick win’. De volgende stap is om deze winst te borgen en vervolgens bedrijven te verduurzamen. De gemeente speelt hierin een belangrijke rol, bijvoorbeeld door verstrekking van goedkope leningen. Maar het belangrijkste vind ik dat de gemeente mensen op pad gaat sturen om de mensen mee te nemen in de verduurzaming van de mkb ondernemeringen. Om ze op deze manier uit te leggen wat de mogelijkheden zijn en om samen een plan te maken om het bedrijf klaar te maken voor de toekomst. MKB-Amsterdam werkt hierbij al samen met de gemeente in het Impact Deal project.”

Prijs voor directe actie

De bijeenkomst werd afgesloten met een toast op het behalen van de Bloomberg Philanthropies Award in de categorie voor initiatieven, gericht op directe actie om de klimaatcrisis aan te pakken. Deze prestigieuze, internationale prijs werd door burgermeester Halsema overgedragen aan projectleider Marc van Gemert. Halsema zei “ongelooflijk trots te zijn dat Amsterdam zo vooruitstrevend is op het gebied van duurzaamheid. “Een prijs voor iedereen die aan het project heeft gewerkt!”, aldus moderator Natasja van den Berg.

Wil jij je ook inzetten voor minder gasverbruik? Sluit je dan aan bij 15% GasTerug en zet ook de knop om! Ga voor meer informatie naar www.ikzetookdeknopom.nl.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Piet Heintunnel gaat weer open!

Piet Heintunnel gaat weer open!

De stad is vanaf vrijdag 20 januari weer een stuk makkelijker bereikbaar. Na anderhalf jaar renovatie gaat de Pien Hein Tunnel vrijdagavond weer open. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: ‘Natuurlijk was het fijn geweest voor al het zakelijk verkeer als de tunnel eerder was opengegaan, maar ook voor MKB-Amsterdam staat de veiligheid voorop.’

Hoe zorg je dat klanten (online) voor jouw bedrijf kiezen?

Hoe zorg je dat klanten (online) voor jouw bedrijf kiezen?

Mensen maken de hele dag door keuzes, bewust en onbewust. Jouw potentiële klanten ook! Kom daarom naar de workshop van het Digitaliseringsoffensief en leer hoe jij ervoor kunt zorgen dat ze voor jouw product of dienst kiezen. Tot 6 februari!

Achmed Baâdoud nieuwe voorzitter van MKB-Amsterdam

Achmed Baâdoud nieuwe voorzitter van MKB-Amsterdam

Het bestuur van MKB-Amsterdam heeft Achmed Baâdoud gekozen als nieuwe voorzitter van MKB-Amsterdam. Met Baâdoud krijgt MKB-Amsterdam een energieke voorzitter die met zijn ruime kennis van de lokale politiek en het ondernemerschap slimme verbindingen kan maken tussen het lokale bestuur en Amsterdamse mkb ondernemers.

‘Ondernemers maken de stad’

‘Ondernemers maken de stad’

Achmed Baâdoud neemt per 30 januari het stokje over van Bart Drenth. Baâdoud is zeker geen onbekende in Amsterdam. Zo heeft hij jarenlange politieke ervaring in de stad. Baâdoud: ‘Ik wil me heel graag inzetten voor de ondernemers in Amsterdam. We moeten niet onderschatten hoe belangrijk de functie van ondernemers in de stad is, ook in sociale zin.’