Na acht jaar voorzitterschap geeft Bart Drenth de voorzittershamer door. In een afscheidsinterview in de Telegraaf maakt hij zich zorgen over de toekomst van het Amsterdamse winkelbestand. Van alle kanten worden winkels bedreigd. Verlies van levendige winkelstraten leidt tot minder gezelligheid, leefbaarheid en sociale cohesie. De politiek kan een belangrijke rol spelen in het behoud en de versterking van de lokale winkelgebieden, vindt Drenth.

Reclamebelasting beter afschaffen

Tijdens de coronaperiode wist MKB-Amsterdam door middel van een succesvolle lobby de herinvoering van de reclamebelasting een paar keer uit te stellen. “Maar tot ons grote verdiet is de reclambelasting dit jaar ingevoerd met alle gevolgen die we hadden voorspeld, constateer Drenth. “Namelijk dat de gemeente wagentjes door de stad laat rijden, waaruit ambtenaren foto’s maken van winkeletalages. Niet alleen arbeidsintensief, maar ook nog eens heel fraudegevoelig. Allerlei bedrijven hebben inmiddels voorlopige aanslagen gekregen die nergens op slaan. Die belasting hadden we beter definitief kunnen afschaffen in de stad.”

Centrale aanbesteding op de helling

Een doorn in het oog van Drenth is het centrale aanbestedingsbeleid van de gemeente; “Bijvoorbeeld bij de aanbesteding van de boeketten die door de gemeente worden weggegeven. Alle bloemisten op de hoek van de straat deden altijd zaken met de gemeente. Maar alleen een grootbedrijf kon voldoen aan de eisen van de hoofdstad. Hoe groot is dan de liefde voor de vele kleine bloemenwinkels die de stad kleuren? Die hebben hierdoor stuk voor stuk handel verloren. Het stadsbestuur realiseert zich niet altijd wat de consequenties zijn van zijn eigen handelen. Drenth vraagt de gemeente om verandering: “Ik zou willen dat de gemeente met centrale aanbestedingen stopt en gewoon de secretaresses de ruimte geeft een bloemetje op de hoek te halen.”.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.