Na acht jaar voorzitterschap geeft Bart Drenth de voorzittershamer door. In een afscheidsinterview in de Telegraaf maakt hij zich zorgen over de toekomst van het Amsterdamse winkelbestand. Van alle kanten worden winkels bedreigd. Verlies van levendige winkelstraten leidt tot minder gezelligheid, leefbaarheid en sociale cohesie. De politiek kan een belangrijke rol spelen in het behoud en de versterking van de lokale winkelgebieden, vindt Drenth.

Reclamebelasting beter afschaffen

Tijdens de coronaperiode wist MKB-Amsterdam door middel van een succesvolle lobby de herinvoering van de reclamebelasting een paar keer uit te stellen. “Maar tot ons grote verdiet is de reclambelasting dit jaar ingevoerd met alle gevolgen die we hadden voorspeld, constateer Drenth. “Namelijk dat de gemeente wagentjes door de stad laat rijden, waaruit ambtenaren foto’s maken van winkeletalages. Niet alleen arbeidsintensief, maar ook nog eens heel fraudegevoelig. Allerlei bedrijven hebben inmiddels voorlopige aanslagen gekregen die nergens op slaan. Die belasting hadden we beter definitief kunnen afschaffen in de stad.”

Centrale aanbesteding op de helling

Een doorn in het oog van Drenth is het centrale aanbestedingsbeleid van de gemeente; “Bijvoorbeeld bij de aanbesteding van de boeketten die door de gemeente worden weggegeven. Alle bloemisten op de hoek van de straat deden altijd zaken met de gemeente. Maar alleen een grootbedrijf kon voldoen aan de eisen van de hoofdstad. Hoe groot is dan de liefde voor de vele kleine bloemenwinkels die de stad kleuren? Die hebben hierdoor stuk voor stuk handel verloren. Het stadsbestuur realiseert zich niet altijd wat de consequenties zijn van zijn eigen handelen. Drenth vraagt de gemeente om verandering: “Ik zou willen dat de gemeente met centrale aanbestedingen stopt en gewoon de secretaresses de ruimte geeft een bloemetje op de hoek te halen.”.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Maik Schaffner, eigenaar van supermarkt Jumbo in winkelcentrum De Dukaat: ‘Wij zijn niet tegen de invoering van betaald parkeren. Maar bij het verdwijnen van de blauwe parkeerzone gaan bewoners met een parkeerontheffing op deze plekken staan.’ Guido Frankfurther: ‘Een goed functionerend winkelcentrum is belangrijk voor de leefbaarheid van het gebied.’ De commissie Mobiliteit en Openbare Ruimte van de gemeenteraad bespreekt donderdag de kwestie.

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Vorige week maakte wethouder Van de Horst bekend 14 hoofdroutes voor autoverkeer te willen afsluiten. Vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam: ‘Wij zien ook de voordelen van een autoluwere stad met minder drukte en een schonere lucht. Maar dat moet wel in goed overleg met het bedrijfsleven en in kleine, behapbare stappen, zodat het bedrijfsleven de tijd krijgt om zich aan te passen.’

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Bedrijven in Amstelveen die nog niet voldoen aan de energielabel C hebben en brief gekregen om binnen twaalf weken een verbeterplan aan te leveren. Wethouder Floor Gordon: ‘Met het energielabel willen we ervoor zorgen dat gebouweigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Dat is belangrijk om CO2 te besparen en het zorgt voor lagere energielasten.’

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

Bij Internationaal zaken doen komen niet alleen prijs en kwaliteit in de onderhandelingen ter sprake, maar steeds vaker ook meerdere SDG doelen. Erik de Boer, directeur MKB TRADE OFFICE: ‘Vrijdag 8 september hebben we een unieke internationale bijeenkomst voor ondernemers die importeren en exporteren of die de mogelijkheden voor import en export onderzoeken. Meld je snel aan!

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

Als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland ondersteunt Ilse Zaal lokale mkb ondernemers op gebieden als stimulering van innovatie, een beter werkende arbeidsmarkt, ondersteuning bij verduurzaming of terugdringing van leegstand. De verkiezingen voor de Provinciale Staten op woensdag 15 maart zijn dan ook van groot belang voor jou als ondernemer. Ga stemmen!