MKB-Amsterdam heeft grote zorgen over de nieuwe vervoersplannen van het GVB die afgelopen week uitlekten via Het Parool. Dat de tram op steeds minder plaatsen gaat rijden, terwijl de gemeente ook inzet op een autoluwe stad, vindt MKB-bestuurder Guido Frankfurther moeilijk te verteren. “Dat er straks vanaf de Clerqstraat tot het Haarlemmerplein en van het Muntplein tot het Weteringcircuit geen enkele tram meer rijdt, is heel slecht voor de bereikbaarheid van de winkels en horeca in deze straten”.

Door minder inkomsten en personeelsgebrek is het GVB al langer bezig de dienstroosters af te schalen, maar de nieuwe plannen voor 2024 komen daar nog eens bovenop. De fijnmazige bereikbaarheid is van essentieel belang voor de Amsterdamse ondernemers, vindt Guido Frankfurther, vicevoorzitter MKB-Amsterdam. “Wij zijn ons ervan bewust dat de Noord/Zuidlijn ook het traject van de Vijzelstraat volgt, maar op het Muntplein kan je dertig meter onder de grond niet uitstappen. Het is toch te gek voor woorden dat je bij de hoofdentrees van de belangrijkste winkelstraat van Nederland, de Kalverstraat, en de Bloemenmarkt, straks geen enkele tramhalte meer hebt.”

Wat het extra schrijnend maakt is dat verkeerswethouder Melanie van der Horst nog maar twee weken geleden bekend maakte 14 hoofdtoegangswegen te willen afsluiten om ruim baan te geven aan het openbaar vervoer. Dit weer als compensatie voor het invoeren voor van een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur voor grote delen van de stad. “Los van het feit dat deze afsluitingen ongelofelijk veel extra kilometers voor onze leveranciers zullen betekenen, zet de wethouder nu ook nog eens een aantal forse knippen in het openbaar vervoer”.

Frankfurther erkent dat de tegenvallende inkomsten en de komst van de Noord/Zuidlijn het GVB tot telkens weer nieuwe keuzes dwingt, maar dat we nu op het traject Muntplein – Weteringscircuit van destijds drie tramlijnen en vier haltes, naar geen enkele tram meer gaan, vindt hij niet uit te leggen. “Dit is echt een hard gelag voor al die ouderen, minder validen en klanten van winkels en horeca op dit traject. Geen tram meer op het Muntplein en Haarlemmerplein – wie had dat een paar jaar geleden kunnen bedenken?”

De BIZ-ondernemersvereniging Kalverstraat& Heiligeweg deelt de zorg van MKB-Amsterdam. Voorzitter Tineke van Alphen: ‘Het is tegenstrijdig dat we samen inzetten op een autoluwe binnenstad en tegelijkertijd het openbaar vervoer inperken. De Amsterdammer moet naar de binnenstad kunnen komen en daarom is een goed ov-stelsel essentieel.’

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?