MKB-Amsterdam heeft grote zorgen over de nieuwe vervoersplannen van het GVB die afgelopen week uitlekten via Het Parool. Dat de tram op steeds minder plaatsen gaat rijden, terwijl de gemeente ook inzet op een autoluwe stad, vindt MKB-bestuurder Guido Frankfurther moeilijk te verteren. “Dat er straks vanaf de Clerqstraat tot het Haarlemmerplein en van het Muntplein tot het Weteringcircuit geen enkele tram meer rijdt, is heel slecht voor de bereikbaarheid van de winkels en horeca in deze straten”.

Door minder inkomsten en personeelsgebrek is het GVB al langer bezig de dienstroosters af te schalen, maar de nieuwe plannen voor 2024 komen daar nog eens bovenop. De fijnmazige bereikbaarheid is van essentieel belang voor de Amsterdamse ondernemers, vindt Guido Frankfurther, vicevoorzitter MKB-Amsterdam. “Wij zijn ons ervan bewust dat de Noord/Zuidlijn ook het traject van de Vijzelstraat volgt, maar op het Muntplein kan je dertig meter onder de grond niet uitstappen. Het is toch te gek voor woorden dat je bij de hoofdentrees van de belangrijkste winkelstraat van Nederland, de Kalverstraat, en de Bloemenmarkt, straks geen enkele tramhalte meer hebt.”

Wat het extra schrijnend maakt is dat verkeerswethouder Melanie van der Horst nog maar twee weken geleden bekend maakte 14 hoofdtoegangswegen te willen afsluiten om ruim baan te geven aan het openbaar vervoer. Dit weer als compensatie voor het invoeren voor van een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur voor grote delen van de stad. “Los van het feit dat deze afsluitingen ongelofelijk veel extra kilometers voor onze leveranciers zullen betekenen, zet de wethouder nu ook nog eens een aantal forse knippen in het openbaar vervoer”.

Frankfurther erkent dat de tegenvallende inkomsten en de komst van de Noord/Zuidlijn het GVB tot telkens weer nieuwe keuzes dwingt, maar dat we nu op het traject Muntplein – Weteringscircuit van destijds drie tramlijnen en vier haltes, naar geen enkele tram meer gaan, vindt hij niet uit te leggen. “Dit is echt een hard gelag voor al die ouderen, minder validen en klanten van winkels en horeca op dit traject. Geen tram meer op het Muntplein en Haarlemmerplein – wie had dat een paar jaar geleden kunnen bedenken?”

De BIZ-ondernemersvereniging Kalverstraat& Heiligeweg deelt de zorg van MKB-Amsterdam. Voorzitter Tineke van Alphen: ‘Het is tegenstrijdig dat we samen inzetten op een autoluwe binnenstad en tegelijkertijd het openbaar vervoer inperken. De Amsterdammer moet naar de binnenstad kunnen komen en daarom is een goed ov-stelsel essentieel.’

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Kleine reclame-uitingen

Kleine reclame-uitingen

Ondernemers met kleinere reclame-uitingen worden in 2024 ontzien, na een motie van D66-raadslid Erik Schmit. De tarieven voor reclame-uitingen tot 5m2 worden niet verhoogd of geïndexeerd. Volgens vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Metropool Amsterdam een goede zaak.

Uitnodiging Netwerkborrel – Maandag 6 november

Uitnodiging Netwerkborrel – Maandag 6 november

Wij nodigen je graag uit voor de laatste MKB-Metropool Amsterdam Borrel van dit jaar op maandag 6 november in de Oranjekerk in Amsterdam. We hebben een gevarieerd programma, waarbij je zowel financieel als online impact kan maken!

Wilder Land is op een bijzondere missie met een bijzonder, divers team

Wilder Land is op een bijzondere missie met een bijzonder, divers team

Oprichter Matthijs Westerwoudt: “Het leuke is dat de medewerkers van begin tot eind betrokken zijn bij de totstandkoming van de producten. Zo zien zij ook dat die soms doodnormale (on)kruiden stap voor stap veranderen in mooie en lekkere producten waar een hoop mensen iedere dag van genieten”