Gistermiddag discussieerde de gemeenteraad van Amsterdam over het al dan niet doorgaan van de zogenaamde knip in de Weesperstraat. Dit op verzoek van het VVD-raadslid Daan Wijnants naar aanleiding van een recent artikel in De Telegraaf. De krant haalde de enquête aan van MKB-Amsterdam, die maart 2022 werd gehouden onder de Amsterdamse politieke partijen. Hieruit bleek dat alleen GroenLinks nog voorstander is van een volledige afsluiting van de belangrijkste toegangsweg voor bewoners, ondernemers en toeleveranciers in de stadsdelen Oost en Centrum.

Raad mag over proef besluiten

Verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66) zegde toe de discussie in de gemeenteraad over de uitkomsten van het lopende verkeersonderzoek af te wachten tot komend voorjaar. “De raad kan dan desgewenst opdracht geven voor een eventuele proef.” D66-raadslid Elise Moeskops vroeg de wethouder of het niet beter was de voorbereiding voor een eventuele proef in de ijskast te zetten, zolang niet duidelijk is of de proef doorgaat. Deze tijdelijke afsluiting van zes weken zal de gemeente ongeveer twee miljoen euro aan voorbereiding en uitvoering kosten.

De fracties van de VVD, D66, JA21 en het CDA gaven aan nog steeds tegen de knip te zijn, net als MKB-Amsterdam. Wel willen ze graag over alternatieven praten, zoals een versmalling naar twee keer één rijstrook, een snelheidsbeperking tot 30 km per uur, meer groen en meer winkels in de plinten voor een meer leefbare straat. De PvdA hield de kaarten nog tegen de borst, na zich in de verkiezingstijd in maart nog tegen de  knip te hebben uitgesproken.

Frankfurther: ‘De proef mag in de ijskast’

Guido Frankfurther, vicevoorzitter MKB-Amsterdam, is blij met de uitkomst van het debat. “Het is pure winst dat de wethouder de discussie in de raad in het voorjaar wil afwachten en het aan de raad overlaat of de proef doorgaat. Ik ga ervan uit dat ook de voorbereidingen voor de proef nu in de ijskast worden gezet, want voor die 2 miljoen euro kan ik in deze moeilijke tijd wel een zinniger besteding bedenken.”

VVD-er Wijnants benadrukte dat er vooralsnog geen raadsmeerderheid voor de knip is en dat het coalitieakkoord er niets over zegt. “Het wordt tijd om de mkb ondernemers en de bewoners van de omliggende buurten helderheid te bieden.” Ook spiegelde hij zijn collega’s het te verwachtten waterbedeffect op de omliggende wegen voor. “Ik verwacht daar verdergaande congestie, nodeloos omrijden, geluidsoverlast en meer milieuvervuiling.”