Gistermiddag discussieerde de gemeenteraad van Amsterdam over het al dan niet doorgaan van de zogenaamde knip in de Weesperstraat. Dit op verzoek van het VVD-raadslid Daan Wijnants naar aanleiding van een recent artikel in De Telegraaf. De krant haalde de enquête aan van MKB-Amsterdam, die maart 2022 werd gehouden onder de Amsterdamse politieke partijen. Hieruit bleek dat alleen GroenLinks nog voorstander is van een volledige afsluiting van de belangrijkste toegangsweg voor bewoners, ondernemers en toeleveranciers in de stadsdelen Oost en Centrum.

Raad mag over proef besluiten

Verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66) zegde toe de discussie in de gemeenteraad over de uitkomsten van het lopende verkeersonderzoek af te wachten tot komend voorjaar. “De raad kan dan desgewenst opdracht geven voor een eventuele proef.” D66-raadslid Elise Moeskops vroeg de wethouder of het niet beter was de voorbereiding voor een eventuele proef in de ijskast te zetten, zolang niet duidelijk is of de proef doorgaat. Deze tijdelijke afsluiting van zes weken zal de gemeente ongeveer twee miljoen euro aan voorbereiding en uitvoering kosten.

De fracties van de VVD, D66, JA21 en het CDA gaven aan nog steeds tegen de knip te zijn, net als MKB-Amsterdam. Wel willen ze graag over alternatieven praten, zoals een versmalling naar twee keer één rijstrook, een snelheidsbeperking tot 30 km per uur, meer groen en meer winkels in de plinten voor een meer leefbare straat. De PvdA hield de kaarten nog tegen de borst, na zich in de verkiezingstijd in maart nog tegen de  knip te hebben uitgesproken.

Frankfurther: ‘De proef mag in de ijskast’

Guido Frankfurther, vicevoorzitter MKB-Amsterdam, is blij met de uitkomst van het debat. “Het is pure winst dat de wethouder de discussie in de raad in het voorjaar wil afwachten en het aan de raad overlaat of de proef doorgaat. Ik ga ervan uit dat ook de voorbereidingen voor de proef nu in de ijskast worden gezet, want voor die 2 miljoen euro kan ik in deze moeilijke tijd wel een zinniger besteding bedenken.”

VVD-er Wijnants benadrukte dat er vooralsnog geen raadsmeerderheid voor de knip is en dat het coalitieakkoord er niets over zegt. “Het wordt tijd om de mkb ondernemers en de bewoners van de omliggende buurten helderheid te bieden.” Ook spiegelde hij zijn collega’s het te verwachtten waterbedeffect op de omliggende wegen voor. “Ik verwacht daar verdergaande congestie, nodeloos omrijden, geluidsoverlast en meer milieuvervuiling.”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Bereik jouw bedrijfsdoelen met Google Analytics

Bereik jouw bedrijfsdoelen met Google Analytics

Hoe kan Google Analytics helpen om jouw groei- of bedrijfsdoelen te behalen? Daar kom je achter tijdens de gratis workshop van het Digitaliseringsoffensief. Schrijf je snel in voor de gratis workshop op 12 december! Blijf je daarna ook gezellig voor de laatste MKB-Amsterdam Groeiborrel van het jaar?

‘Extreme huurindexatie is te zware last voor ondernemers’

‘Extreme huurindexatie is te zware last voor ondernemers’

Signalen uit de markt laten dit najaar al uitschieters naar 15 procent huurindexatie zien. Bij een explosief stijgende huur bovenop de energierekening betalen ondernemers dus dubbel de rekening. Ondernemer Iresh Soekhoe: ‘Ik merk dat het veel vergt van de gezondheid van ondernemers om continue in een overlevingsstand te staan. Zowel bij de overheid als bij vastgoedeigenaren is men zich niet bewust wat dat doet met kleine ondernemers.’

Waar wacht je nog op? Aan de slag met TikTok!

Waar wacht je nog op? Aan de slag met TikTok!

Ooit over nagedacht om met jouw bedrijf op TikTok te gaan? Als je het aan Bert van Gulik van socialmediabedrijf BuzzPartners vraagt, biedt het platform dat zich kenmerkt door korte video’s van zo’n twintig seconden tal van kansen voor jou als ondernemer. Aan MKB-Amsterdam legt hij uit hoe TikTok jou kan helpen bij het bereiken van je publiek én hoe je er potentiële nieuwe klanten mee aantrekt. Van Gulik: ‘Dit is je kans om voorop te lopen!’

Verkiezing product van de maand is in volle gang!

Verkiezing product van de maand is in volle gang!

Wat hebben een optimistische trui, een scheermes van bamboe, een kaasje uit Katwoude, een micro avontuur en een onverwoestbare tas gemeen? Ze zijn alle vijf in de race om de Product van de Maand prijs te winnen! Doe mee en stem op een mooi Amsterdams product! En kom 12 december naar onze Groeiborrel.

Succesvolle lobby inspanningen MKB-Nederland

Succesvolle lobby inspanningen MKB-Nederland

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof riep deze week het kabinet op tot minder regelgeving voor mkb ondernemers. Volgens Vonhof hollen we de laatste tijd van crisis naar crisis en dat ontneemt ons het zicht op de toekomst. Die crises zorgen bovendien voor een soort paniekvoetbal. ‘We proberen met nog weer nieuwe regels de boel op te lappen, maar al dat pleisters plakken helpt ons niet verder.’

Stem op jouw Product van de Maand november!

Stem op jouw Product van de Maand november!

Stem op jouw favoriete Product van de Maand november! De volgende producten zijn geselecteerd: onverwoestbare tas van UNBEGUN, plasticvrije scheermesjes van Bamboovement, een reis niet ver van huis van Avontuur Dichtbij, biologische Jersey kaasje van Henri Willig en de trui van New Optimist! Breng nu je stem uit!