Uit de pan rijzende kosten voor gas en electriciteit, het is de zorg van elke ondernemer. Het goede nieuws is dat je als ondernemer je eigen energieregie kunt nemen. Uit een rapport van de Kamer van Koophandel ‘Impact prijsstijgingen en energiecrisis’ bleek in april 2022 dat energiebesparing en verduurzaming nog niet hoog op de ondernemersagenda stonden. Drie op de tien ondernemers vond dat plannen en acties om het bedrijf te verduurzamen (iets) belangrijker waren geworden sinds de energiecrisis. En één kwart van ondernemers dacht in verduurzaming te gaan investeren. Sinds april is de energienood onder mkb’ers verder gestegen is er meer noodzaak ontstaan om het heft in eigen handen te nemen, zeker onder bedrijven die veel energie verbruiken.  

Meer bewustzijn, meer daden

Jack Stuifbergen, voorzitter werkgroep Duurzaamheid van MKB-Amsterdam, pleit voor meer bewustzijn en daden van de mkb-ondernemer. “Verduurzaming is geen keuze meer, maar het gaat om behoud van het bestaansrecht van je bedrijf. Neem een bakker, hij wil ondernemen, dat is voor hem brood bakken en verkopen en verduurzamen heeft minder prioriteit. Maar voor je het weet zijn is de bakker te laat en moet hij een dure inhaalslag doen. We willen de kleine ondernemers bijtijds meenemen en zorgen dat ze niet uit de markt worden gedrukt.”

Stuifbergen begrijpt dat ondernemers duizelig worden van de veelheid aan initiatieven en subsidiepotjes. Zijn werkgroep werkt hard om ondernemers te helpen met praktische maatregelen. ‘We zijn nu bezig met een pilot voor het project ‘15% Gasreductie’ in samenwerking met de gemeente. Dat betekent van deur tot deur gaan in de Dapperbuurt en in gesprek gaan met de ondernemers hoe je met praktische maatregelen energie kunt besparen. Dit hopen we te gaan uitrollen over de stad.’

Verduurzaming met Europese steun

Eind september start MKB Amsterdam het Climaa-project, dat door EU-financiering wordt mogelijk gemaakt. Het doel van dit project is om met tien bedrijven een plan van aanpak op te stellen om duurzaamheid structureel aan te pakken. Stuifbergen is enthousiast. ‘‘Ik ben heel blij dat we dit project hebben binnengehaald. Ik vind het ontzettend belangrijk dat ondernemers zich ervan bewust worden dat ze nu moeten doorpakken.’ Het project, geleid door Antje Ludwig-Van Schaagen wordt eind september gestart met een inspiratiesessie (een uitnodiging volgt…).

Schrijf je in en blijf op de hoogte!

Wil je meer informatie over de aanpak van het energieprobleem door MKB Amsterdam? Of wil je meer weten over de deelname aan Climaa? Meld je dan aan door een mail te sturen naar info@mkb-amsterdam.nl.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.