Peter Herrebout, serie-ondernemer en AA-accountant, is al achttien jaar actief voor MKB-Amsterdam. Met zijn bedrijf Probaat Onderneem ‘t heeft hij de missie om ‘met en voor ondernemers investeringen in interessante bedrijven, concepten, ideeën en projecten te initiëren, begeleiden en realiseren. Dit alles met oog voor mens, milieu en maatschappij.´ Herrebout heeft deze maand ook de schone taak op zich genomen om vier producten te nomineren voor de Product van de Maand prijs. Reden genoeg voor een goed gesprek met een geboren Zeeuw die gek is op Amsterdam.

In 1993 begon ik als junior assistent accountant in Zeeland. Al snel had ik de ambitie mkb’ers te  begeleiden bij hun bedrijfsvoering en ondernemerschap. Vanaf 1999 als gecertificeerd AA (accountant-administratieconsulent). Mijn overstap in 2002 naar Amsterdam gaf aan dit alles een extra impuls. Ook voor mezelf. Ik werd met mijn Zeeuwse nuchterheid een baken van rust voor de soms turbulent creatieve Amsterdamse ondernemers. En omgekeerd inspireerden mijn opdrachtgevers me tot meer durf en ondernemerschap.Ik ben nu dertig jaar lang werkzaam in de accountancy, waarvan twintig als zelfstandig ondernemer met mijn eigen onderneming Probaat Accountants & Adviseurs BV.

Ommezwaai

Ik vond het als accountant interessant om ondernemers te observeren. De slimme ideeën die ze hadden, de mooie bedrijven, slimme oplossingen, daar heb ik veel van geleerd. Ik heb ook heel veel wijze lessen geleerd van de fouten die ondernemers maken.  Op een gegeven moment kreeg ik minder plezier in mijn rol als accountant. In de aanloop was ik vol betrokken, regelde financiering, zette processen op, maar daarna bleef ik toch ‘de boekhouder’. In 2018 heb ik daarom mijn portefeuille overgedragen en nam de vrijheid om na te denken en rond te kijken. De vrijheid om in de afgelopen vijf jaar zo’n tien bedrijven op te starten of over te nemen. Op dit moment ben ik betrokken bij de ontwikkeling van (recreatie) onroerend goed op de Veluwe, Amsterdam en in Zeeland, ik heb DGA-belangen in diverse bedrijven zoals IT, entertainment, training en horeca-gerelateerd en mijn meest recente startup is in de energietransitie.

Jezelf opnieuw uitvinden

Mijn rol in deze bedrijven is die van accountant in business en van actieve partner. Ik denk mee over business development, ik doe waar ik goed in ben, zoals het maken van verbindingen tussen mensen en initiatieven, ik maak dingen mogelijk en breng leads aan. Ik zorg voor verantwoorde financiering van het bedrijf, met een goed businessplan en een goede inschatting van de risico’s. En een belangrijke voorwaarde om te participeren in een bedrijf is dat ik een compagnon heb die uit de specifieke branche komt.

De verbindende factor is dat ik werk met mensen die ik goed ken, zoals relaties van vroeger van Probaat, dat is mijn rode draad. Peter Probaat, zo noem(d)en ze mij vaak. Ik vind het leuk dat ik mezelf opnieuw heb ontdekt. Ik ben nog steeds dezelfde accountant, maar ik doe nu ook als ondernemer mee bij alles wat ik doe. Dat vind ik geweldig. En het allerbelangrijkste, ik doe dingen die ik leuk vind, met mensen die ik graag mag.

Eerst buffelen, dan een potje bier

Toen ik in 2002 naar Amsterdam kwam was ik al een grote fan van Amsterdam in al zijn facetten. Toen ik een aanbiedingsbrief kreeg van MKB-Amsterdam was ik meteen verkocht. Ik wilde bij deze club horen en ik ben direct actief lid geworden. Ik nam mijn medewerkers mee naar de maandelijkse borrel, ik enthousiasmeerde mijn klanten dat ze lid moesten worden, we deden de boekhouding van MKB-Amsterdam en in 2015 ben ik bestuurslid geworden. Voor de corona periode organiseerden we goed bezochte evenementen op mooie locaties, daar ben ik nog steeds een groot voorstander van. Ik geloof ook in borrels met inhoud, niet alleen drinken, maar eerst iets leren van een interessante spreker of een goed gesprek. Een drankje smaakt pas als je hem hebt verdiend. Ook in mijn bedrijf doen we het zo, eerst een dag buffelen en een potje bier.

MKB-Amsterdam, daar wil je bij horen

Voor mij is het geen vraag. Of je nou nieuw bent in de stad, of je hebt een bestaand bedrijf, word lid van MKB-Amsterdam. Dan hoor je als ondernemer bij de stad, je hebt een sterke lobby achter je, zowel lokaal als landelijk met MKB-Nederland, en je hebt toegang tot een uitgebreid media netwerk. We organiseren elke maand de Product van de Maand prijs. Als je problemen hebt, is er een bureau om je te helpen. Kortom, als accountant zeg ik: je krijgt waar voor je geld, een lidmaatschap van MKB-Amsterdam geeft goede prijs-kwaliteit, word lid!.

Je kunt lid worden van MKB-Amsterdam door je in te schrijven op de website!

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.