Honderden huurders van bedrijfsruimtes lijken voorlopig te kunnen fluiten naar huurverlaging in verband met de coronacrisis. Toch deinzen ze ervoor terug om de zaak echt aanhangig te maken bij hun woningcorporatie, uit angst voor repercussies. Ze lijken liever eieren voor hun geld te kiezen en de extra kosten voor lief te nemen, zegt Theodoor van Boven, ondernemer in de Warmoesstraat en eigenaar van de Condomerie.

Particuliere verhuurders bleken de afgelopen tijd juist wél bereid om coulance te betrachten bij het vaststellen van de huren. En dat maakt de stroeve houding van de woningcorporaties rond huurverlaging extra schrijnend, zegt Van Boven. ‘Wat mij stoort is dat de corporatie dat zelf niet doet. Ook de gemeente deed als verhuurder eerder nog moeilijk, maar dat lijkt inmiddels opgelost.’ Van Boven vreest – evenals andere ondernemers – dat zijn zorgvuldig opgebouwde pensioen eraan gaat en de schuldenberg verder stijgt.

NOW en TVL

Inmiddels zijn in jurisprudentie de factoren vastgesteld die de hoogte van de huurprijsvermindering bepalen, zegt Van Boven. De oorspronkelijke huurprijs (oh) en het percentage omzetdaling (d) worden daarin meegenomen, op basis van de volgende formule: oh – (d/2) = gewijzigde huurprijs. Bij deze omzet telt de ontvangen NOW niet mee, de TVL wordt wél bij de omzet opgeteld. Van Boven is van plan de virtuele huurkorting over de afgelopen veertien maanden via deze formule te berekenen. Die rekening wil hij bij De Key indienen.

Lees ook | Ymere werkt niet mee

Van Boven benadrukt de rol die corporaties eigenlijk zouden moeten spelen in het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij hemzelf staat dat in ieder geval nog hoog in het vaandel. ‘Wij betalen ons personeel via NOW 100 procent uit, waardoor zij hun huur kunnen betalen. Onze schulden lopen op, maar de woningcorporatie reageert niet op ondernemers die het moeilijk hebben. Ze zeggen: jullie hebben genoeg verdiend. Maar met zo’n harde klap knallen de kosten door. Samen de lasten delen zou best een idee zijn, maar dat wordt niet gedaan.’

Huurverlaging

Je kunt volgens Van Boven alleen echt een vuist maken tegenover de corporaties als je je organiseert en zo meer ‘kracht’ opbouwt. Koninklijke Horeca Nederland slaagt er bijvoorbeeld behoorlijk goed in om de krachten te bundelen. ‘Dan heb je als vastgoedverhuurder niet te maken met één huurder, maar met een krachtige belangenbehartiger. Het zou mooi zijn als MKB-Nederland dat ook namens andere mkb’ers zou kunnen doen. Al begrijp ik dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan.’

“Iedereen lijkt vooral keihard aan het werk met géén geld verdienen.”

Drie jaar geleden nog organiseerde toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan vanuit de gemeente een college over bedrijfshuurrecht. Zo’n dertig deelnemers vanuit de bedrijveninvesteringszones (biz’en) kregen vooral meer kennis over de vastgoedhuren, mét een gratis advies én een gratis scan. ‘Als ondernemer diende je alleen de papieren voor die scan aan te leveren en een eventuele procedure zelf te betalen. Het was met name leuk omdat het een hele slimme en goede manier was om mensen kennis mee te geven.’

Regelmatig plaatsen we berichten over ondernemers die door coronamaatregelen in zwaar weer verkeren. Ondernemers die weten hoe ze met de huidige situatie om kunnen gaan kunnen hun collega’s die het minder voor de wind gaat soms met tips op ideeën brengen. Lees hier wat de mogelijkheden vanuit de gemeente Amsterdam zijn voor huurders van bedrijfsruimte die door de coronacrisis in de knel komen