Vorige week maakte verkeerswethouder Melanie van de Horst bekend 10 hoofdroutes voor autoverkeer in de stadsdelen West en Oost te willen afsluiten om minder autoverkeer in de stad te krijgen. Ook wil ze vier van de vijf bruggen over de Amstel afsluiten. Op het achtuurjournaal uitte Guido Frankfurther vicevoorzitter MKB-Amsterdam zijn zorgen voor het laad- en losverkeer in de stad. “Wij denken dat dat ongelofelijk veel tijd, en dus geld, gaat kosten en dat uiteindelijk de consument daar toch voor zal moeten gaan betalen”.

Het plan van wethouder Melanie van der Horst past in het beleid van de gemeente voor een autoluwe stad. Guido Frankfurther benadrukt dat MKB-Amsterdam allang de meer autoluwe stad heeft omarmd. “Wij zien ook heus wel de voordelen van een autoluwere stad met minder drukte en een schonere lucht. Dat is goed voor de verkeersveiligheid, ieders gezondheid en een prettiger leef- en winkelklimaat. Maar dat moet wel in goed overleg met het bedrijfsleven en in kleine, behapbare stappen, zodat het bedrijfsleven de tijd krijgt om zich aan te passen”.

Deze week werd bekend dat de wethouder haar plannen wil uitvoeren tot het jaar 2050. Een woordvoerder van de gemeente laat weten het bedrijfsleven hierbij pas te willen betrekken als het duidelijk wordt ‘of en wanneer welke voorstellen verder worden uitgewerkt tot een concreet projectvoorstel’.

MKB-Amsterdam noemt dit een gemiste kans en betreurt het dat het niet is meegenomen in de planvorming tot nu toe. Frankfurther: “Dat de wethouder de horizon voor haar plannen bij het jaar 2050 legt, is nieuw voor ons. Tegen die tijd zal alles wel worden vervoerd met vliegende auto’s en drones. Maar daarvóór zullen onze vervoerders na elke bestelling in de stad met hun inmiddels elektrische vrachtauto’s terug moeten rijden naar de Ringweg A10 om dan elders opnieuw de stad in te rijden. Uiteindelijk zal de consument daarvoor moeten betalen”.

Voor een efficiënte bevoorrading van winkels, horeca, instellingen en andere bedrijven is het noodzakelijk dat de buurten en wijken met elkaar verbonden blijven. In ieder geval zolang alternatieven nog niet voor handen zijn. Frankfurther: “Het vervoer over water komt na dertig jaar nog steeds niet van de grond. Verder dan een experiment met de horeca op de Nieuwmarkt zijn we nog niet gekomen. En natuurlijk kan er ook meer gebruik worden gemaakt van elektrische bakfietsen die vanuit overslaglocaties de stad inrijden, maar dat zullen er dan wel vele honderden meer moeten zijn dan nu en de kosten zullen daarbij astronomisch toenemen.”

MKB-Amsterdam heeft al eerder bij het stadsbestuur gepleit om bestaande en nieuwe hub-intiatieven te ondersteunen. Er is nog een enorme winst te behalen in vervoer over water.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.