Vorige week maakte verkeerswethouder Melanie van de Horst bekend 10 hoofdroutes voor autoverkeer in de stadsdelen West en Oost te willen afsluiten om minder autoverkeer in de stad te krijgen. Ook wil ze vier van de vijf bruggen over de Amstel afsluiten. Op het achtuurjournaal uitte Guido Frankfurther vicevoorzitter MKB-Amsterdam zijn zorgen voor het laad- en losverkeer in de stad. “Wij denken dat dat ongelofelijk veel tijd, en dus geld, gaat kosten en dat uiteindelijk de consument daar toch voor zal moeten gaan betalen”.

Het plan van wethouder Melanie van der Horst past in het beleid van de gemeente voor een autoluwe stad. Guido Frankfurther benadrukt dat MKB-Amsterdam allang de meer autoluwe stad heeft omarmd. “Wij zien ook heus wel de voordelen van een autoluwere stad met minder drukte en een schonere lucht. Dat is goed voor de verkeersveiligheid, ieders gezondheid en een prettiger leef- en winkelklimaat. Maar dat moet wel in goed overleg met het bedrijfsleven en in kleine, behapbare stappen, zodat het bedrijfsleven de tijd krijgt om zich aan te passen”.

Deze week werd bekend dat de wethouder haar plannen wil uitvoeren tot het jaar 2050. Een woordvoerder van de gemeente laat weten het bedrijfsleven hierbij pas te willen betrekken als het duidelijk wordt ‘of en wanneer welke voorstellen verder worden uitgewerkt tot een concreet projectvoorstel’.

MKB-Amsterdam noemt dit een gemiste kans en betreurt het dat het niet is meegenomen in de planvorming tot nu toe. Frankfurther: “Dat de wethouder de horizon voor haar plannen bij het jaar 2050 legt, is nieuw voor ons. Tegen die tijd zal alles wel worden vervoerd met vliegende auto’s en drones. Maar daarvóór zullen onze vervoerders na elke bestelling in de stad met hun inmiddels elektrische vrachtauto’s terug moeten rijden naar de Ringweg A10 om dan elders opnieuw de stad in te rijden. Uiteindelijk zal de consument daarvoor moeten betalen”.

Voor een efficiënte bevoorrading van winkels, horeca, instellingen en andere bedrijven is het noodzakelijk dat de buurten en wijken met elkaar verbonden blijven. In ieder geval zolang alternatieven nog niet voor handen zijn. Frankfurther: “Het vervoer over water komt na dertig jaar nog steeds niet van de grond. Verder dan een experiment met de horeca op de Nieuwmarkt zijn we nog niet gekomen. En natuurlijk kan er ook meer gebruik worden gemaakt van elektrische bakfietsen die vanuit overslaglocaties de stad inrijden, maar dat zullen er dan wel vele honderden meer moeten zijn dan nu en de kosten zullen daarbij astronomisch toenemen.”

MKB-Amsterdam heeft al eerder bij het stadsbestuur gepleit om bestaande en nieuwe hub-intiatieven te ondersteunen. Er is nog een enorme winst te behalen in vervoer over water.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?