De gemeente Amsterdam presenteerde eind oktober als reactie op de nijpende energiecrisis een ondersteuningsplan voor het mkb. Wethouder Mbarki trekt tien miljoen euro uit voor steun aan ondernemers in de stad. Een deel van dit geld gaat naar een fonds voor bedrijven die financieel tussen wal en schip dreigen te vallen. De rest van het geld zet de gemeente in om bedrijven te helpen te verduurzamen, onder andere door deelname in het actienetwerk 15%GasTerug. MKB-Amsterdam is een partner in dit succesvolle project.

Prijs voor directe actie

Het actienetwerk ‘15%GasTerug’ – onder regie van Amsterdam Economic Board – heeft zich tot doel gesteld om vóór het einde van 2022 met 15 procent structureel gas te besparen. Door de campagne ‘Zet ook de knop om’ worden ondernemers en burgers gemotiveerd om gas te besparen. Zo kun je een toolkit downloaden die speciaal ontwikkeld is voor Metropoolregio Amsterdam. De toolkit bevat de volledige campagne uitleg, een overzicht van de campagne-uitingen en toegang tot bestanden.

 C40 Cities heeft het initiatief 15% GasTerug op 19 oktober 2022 onderscheiden met een Bloomberg Philanthropies Award in de categorie voor initiatieven, gericht op directe actie om de klimaatcrisis aan te pakken. Deze prestigieuze, internationale prijs geeft het actienetwerk nog meer vleugels. Na de laatste meting in oktober staat de teller in Amsterdam op een structurele vermindering van 10.3%.

Met fix/ coach teams de wijken in

Jack Stuifbergen, voorzitter werkgroep Duurzaamheid van MKB-Amsterdam is actief betrokken bij het 15% GasTerug project. “We zien dat er steeds meer gevraagd wordt van de ondernemer, er wordt steeds vaker een beroep worden gedaan op enerzijds de innovatiekracht en anderzijds de maatschappelijke betrokkenheid van de ondernemer. Er is net een succesvolle pilot gedraaid met fix/coach teams in de Dapperbuurt. We gingen van deur tot deur om in gesprek te gaan met de ondernemers hoe je met praktische maatregelen energie kunt besparen.” Dankzij het succes van de pilot worden er per direct extra fix/coach teams ingezet, verspreid over heel de stad. De gemeente verwacht hiermee zo’n 500 ondernemers te kunnen helpen.

Doe mee!

Ben je MKB’er en wil je ook energie besparen? Meld je dan aan door te mailen naar info@actienetwerkgasterug.nl.Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.