De gemeente Amsterdam presenteerde eind oktober als reactie op de nijpende energiecrisis een ondersteuningsplan voor het mkb. Wethouder Mbarki trekt tien miljoen euro uit voor steun aan ondernemers in de stad. Een deel van dit geld gaat naar een fonds voor bedrijven die financieel tussen wal en schip dreigen te vallen. De rest van het geld zet de gemeente in om bedrijven te helpen te verduurzamen, onder andere door deelname in het actienetwerk 15%GasTerug. MKB-Amsterdam is een partner in dit succesvolle project.

Prijs voor directe actie

Het actienetwerk ‘15%GasTerug’ – onder regie van Amsterdam Economic Board – heeft zich tot doel gesteld om vóór het einde van 2022 met 15 procent structureel gas te besparen. Door de campagne ‘Zet ook de knop om’ worden ondernemers en burgers gemotiveerd om gas te besparen. Zo kun je een toolkit downloaden die speciaal ontwikkeld is voor Metropoolregio Amsterdam. De toolkit bevat de volledige campagne uitleg, een overzicht van de campagne-uitingen en toegang tot bestanden.

 C40 Cities heeft het initiatief 15% GasTerug op 19 oktober 2022 onderscheiden met een Bloomberg Philanthropies Award in de categorie voor initiatieven, gericht op directe actie om de klimaatcrisis aan te pakken. Deze prestigieuze, internationale prijs geeft het actienetwerk nog meer vleugels. Na de laatste meting in oktober staat de teller in Amsterdam op een structurele vermindering van 10.3%.

Met fix/ coach teams de wijken in

Jack Stuifbergen, voorzitter werkgroep Duurzaamheid van MKB-Amsterdam is actief betrokken bij het 15% GasTerug project. “We zien dat er steeds meer gevraagd wordt van de ondernemer, er wordt steeds vaker een beroep worden gedaan op enerzijds de innovatiekracht en anderzijds de maatschappelijke betrokkenheid van de ondernemer. Er is net een succesvolle pilot gedraaid met fix/coach teams in de Dapperbuurt. We gingen van deur tot deur om in gesprek te gaan met de ondernemers hoe je met praktische maatregelen energie kunt besparen.” Dankzij het succes van de pilot worden er per direct extra fix/coach teams ingezet, verspreid over heel de stad. De gemeente verwacht hiermee zo’n 500 ondernemers te kunnen helpen.

Doe mee!

Ben je MKB’er en wil je ook energie besparen? Meld je dan aan door te mailen naar info@actienetwerkgasterug.nl.Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Maik Schaffner, eigenaar van supermarkt Jumbo in winkelcentrum De Dukaat: ‘Wij zijn niet tegen de invoering van betaald parkeren. Maar bij het verdwijnen van de blauwe parkeerzone gaan bewoners met een parkeerontheffing op deze plekken staan.’ Guido Frankfurther: ‘Een goed functionerend winkelcentrum is belangrijk voor de leefbaarheid van het gebied.’ De commissie Mobiliteit en Openbare Ruimte van de gemeenteraad bespreekt donderdag de kwestie.

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Vorige week maakte wethouder Van de Horst bekend 14 hoofdroutes voor autoverkeer te willen afsluiten. Vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam: ‘Wij zien ook de voordelen van een autoluwere stad met minder drukte en een schonere lucht. Maar dat moet wel in goed overleg met het bedrijfsleven en in kleine, behapbare stappen, zodat het bedrijfsleven de tijd krijgt om zich aan te passen.’

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Bedrijven in Amstelveen die nog niet voldoen aan de energielabel C hebben en brief gekregen om binnen twaalf weken een verbeterplan aan te leveren. Wethouder Floor Gordon: ‘Met het energielabel willen we ervoor zorgen dat gebouweigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Dat is belangrijk om CO2 te besparen en het zorgt voor lagere energielasten.’

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

Bij Internationaal zaken doen komen niet alleen prijs en kwaliteit in de onderhandelingen ter sprake, maar steeds vaker ook meerdere SDG doelen. Erik de Boer, directeur MKB TRADE OFFICE: ‘Vrijdag 8 september hebben we een unieke internationale bijeenkomst voor ondernemers die importeren en exporteren of die de mogelijkheden voor import en export onderzoeken. Meld je snel aan!

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

Als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland ondersteunt Ilse Zaal lokale mkb ondernemers op gebieden als stimulering van innovatie, een beter werkende arbeidsmarkt, ondersteuning bij verduurzaming of terugdringing van leegstand. De verkiezingen voor de Provinciale Staten op woensdag 15 maart zijn dan ook van groot belang voor jou als ondernemer. Ga stemmen!