De gemeente Amsterdam presenteerde eind oktober als reactie op de nijpende energiecrisis een ondersteuningsplan voor het mkb. Wethouder Mbarki trekt tien miljoen euro uit voor steun aan ondernemers in de stad. Een deel van dit geld gaat naar een fonds voor bedrijven die financieel tussen wal en schip dreigen te vallen. De rest van het geld zet de gemeente in om bedrijven te helpen te verduurzamen, onder andere door deelname in het actienetwerk 15%GasTerug. MKB-Amsterdam is een partner in dit succesvolle project.

Prijs voor directe actie

Het actienetwerk ‘15%GasTerug’ – onder regie van Amsterdam Economic Board – heeft zich tot doel gesteld om vóór het einde van 2022 met 15 procent structureel gas te besparen. Door de campagne ‘Zet ook de knop om’ worden ondernemers en burgers gemotiveerd om gas te besparen. Zo kun je een toolkit downloaden die speciaal ontwikkeld is voor Metropoolregio Amsterdam. De toolkit bevat de volledige campagne uitleg, een overzicht van de campagne-uitingen en toegang tot bestanden.

C40 Cities heeft het initiatief 15% GasTerug op 19 oktober 2022 onderscheiden met een Bloomberg Philanthropies Award in de categorie voor initiatieven, gericht op directe actie om de klimaatcrisis aan te pakken. Deze prestigieuze, internationale prijs geeft het actienetwerk nog meer vleugels. Na de laatste meting in oktober staat de teller in Amsterdam op een structurele vermindering van 10.3%.

Met fix/ coach teams de wijken in

Jack Stuifbergen, voorzitter werkgroep Duurzaamheid van MKB-Amsterdam is actief betrokken bij het 15% GasTerug project. “We zien dat er steeds meer gevraagd wordt van de ondernemer, er wordt steeds vaker een beroep worden gedaan op enerzijds de innovatiekracht en anderzijds de maatschappelijke betrokkenheid van de ondernemer. Er is net een succesvolle pilot gedraaid met fix/coach teams in de Dapperbuurt. We gingen van deur tot deur om in gesprek te gaan met de ondernemers hoe je met praktische maatregelen energie kunt besparen.” Dankzij het succes van de pilot worden er per direct extra fix/coach teams ingezet, verspreid over heel de stad. De gemeente verwacht hiermee zo’n 500 ondernemers te kunnen helpen.

Doe mee!

Ben je MKB’er en wil je ook energie besparen? Meld je dan aan door te mailen naar info@actienetwerkgasterug.nl.