De gemeente Amsterdam heeft een steunpakket aangekondigd van tien miljoen euro om ondernemers te helpen tijdens de energiecrisis. Er wordt de aankomende periode ingezet op ondersteuning bij energiebesparing met behulp van energiecoaches. MKB-Amsterdam heeft de nijpende situatie waarin veel ondernemers zitten aangekaart bij het stadsbestuur en is dan ook blij dat de gemeente hier gehoor aan heeft gegeven.

Wethouder Economische Zaken Sofyan Mbarki: ”Het mkb is de motor van onze economie en het college wil voorkomen dat ondernemers omvallen door hoge energiekosten. Ik ben met veel ondernemers in Amsterdam in gesprek gegaan de afgelopen maanden en ik voel de onzekerheid. Daar willen we als gemeente wat aan doen. We zijn blij dat het Rijk komt met een groot pakket aan maatregelen dat we als gemeente kunnen aanvullen. Daarnaast zetten we de komende tijd vol in op verduurzaming, energiereductie en besparing.”

MKB-Amsterdam voorzitter Bart Drenth is heel blij met de snelheid waarmee de gemeente schakelt. ‘’In grote lijnen is het waar we om gevraagd hebben en daarin steunen we het pakket dan ook. Mooi dat er een tweedeling is, dat een deel gaat naar hoe we bedrijven toekomstbestendig maken én dat er steun is als aanvulling op maatregelen die het kabinet net bekend heeft gemaakt. We vinden het belangrijk om hierin samen op te trekken met de gemeente.’’

De tweedeling waarover Bart Drenth spreekt komt neer op de twee manieren waarop ondernemers uit het fonds worden geholpen. Dat benoemen wethouders Sofyan Mbarki (Economische Zaken) en Hester van Buren (Financiën) in een raadsinformatiebrief.

Terugdringen energieverbruik

Ten eerste wordt er door de gemeente ingezet op het terugdringen van energieverbruik. Door de inzet van fix/coach teams in de buurt kun je als ondernemer met relatief kleine ingrepen (gebruik van bijvoorbeeld LED verlichting en tochtstrips) je energieverbruik terugdringen. Ook kunnen de teams je adviseren om stappen te zetten naar energiereductie.

Er is net een succesvolle pilot gedraaid met fix/coach teams in de Dapperbuurt. Bij die pilot was ook MKB-Amsterdam betrokken. Dankzij het succes worden er per direct extra fix/coach teams ingezet verspreid over heel de stad. De gemeente verwacht hiermee zo’n 500 ondernemers te kunnen helpen. De komende tijd wordt ingezet op de volgende gebieden: Noord, Oost, De Pijp/Rivierenbuurt, Gaasperdam, Oud Zuid, Oud West/De Baarsjes, Centrum West, Geuzenveld/Slotermeer, Osdorp, Oud Oost en Bijlmer Centrum. In deze gebieden is het aandeel van bedrijven die het hardst geraakt worden bovengemiddeld. Vanaf 2023 wordt het project verder uitgebreid.

Hulp uit steunfonds

Ten tweede krijgen ondernemers die hun hoge energierekening niet of nauwelijks meer kunnen betalen binnenkort hulp uit een steunfonds. De aankomende periode wordt de precieze invulling van het steunfonds vormgegeven. Wat wel al duidelijk is dat ondernemers die daarvoor in aanmerking willen komen, afspraken maken over energiebesparende maatregelen die zij gaan nemen.

Wat kan ik nu al doen?

De gemeente Amsterdam biedt ondernemers ondersteuning aan bij energiebesparing. Denk aan gratis energieadvies, subsidies en leningen. Wil je hier meer over weten, klik hier voor de website. Of bel met het volgende nummer van de gemeente Amsterdam: 020-254 5045.

Lees meer over de pilot met fix/coach teams: