De gemeente Amsterdam heeft een steunpakket aangekondigd van tien miljoen euro om ondernemers te helpen tijdens de energiecrisis. Er wordt de aankomende periode ingezet op ondersteuning bij energiebesparing met behulp van energiecoaches. MKB-Amsterdam heeft de nijpende situatie waarin veel ondernemers zitten aangekaart bij het stadsbestuur en is dan ook blij dat de gemeente hier gehoor aan heeft gegeven.

Wethouder Economische Zaken Sofyan Mbarki: ”Het mkb is de motor van onze economie en het college wil voorkomen dat ondernemers omvallen door hoge energiekosten. Ik ben met veel ondernemers in Amsterdam in gesprek gegaan de afgelopen maanden en ik voel de onzekerheid. Daar willen we als gemeente wat aan doen. We zijn blij dat het Rijk komt met een groot pakket aan maatregelen dat we als gemeente kunnen aanvullen. Daarnaast zetten we de komende tijd vol in op verduurzaming, energiereductie en besparing.”

MKB-Amsterdam voorzitter Bart Drenth is heel blij met de snelheid waarmee de gemeente schakelt. ‘’In grote lijnen is het waar we om gevraagd hebben en daarin steunen we het pakket dan ook. Mooi dat er een tweedeling is, dat een deel gaat naar hoe we bedrijven toekomstbestendig maken én dat er steun is als aanvulling op maatregelen die het kabinet net bekend heeft gemaakt. We vinden het belangrijk om hierin samen op te trekken met de gemeente.’’

De tweedeling waarover Bart Drenth spreekt komt neer op de twee manieren waarop ondernemers uit het fonds worden geholpen. Dat benoemen wethouders Sofyan Mbarki (Economische Zaken) en Hester van Buren (Financiën) in een raadsinformatiebrief.

Terugdringen energieverbruik

Ten eerste wordt er door de gemeente ingezet op het terugdringen van energieverbruik. Door de inzet van fix/coach teams in de buurt kun je als ondernemer met relatief kleine ingrepen (gebruik van bijvoorbeeld LED verlichting en tochtstrips) je energieverbruik terugdringen. Ook kunnen de teams je adviseren om stappen te zetten naar energiereductie.

Er is net een succesvolle pilot gedraaid met fix/coach teams in de Dapperbuurt. Bij die pilot was ook MKB-Amsterdam betrokken. Dankzij het succes worden er per direct extra fix/coach teams ingezet verspreid over heel de stad. De gemeente verwacht hiermee zo’n 500 ondernemers te kunnen helpen. De komende tijd wordt ingezet op de volgende gebieden: Noord, Oost, De Pijp/Rivierenbuurt, Gaasperdam, Oud Zuid, Oud West/De Baarsjes, Centrum West, Geuzenveld/Slotermeer, Osdorp, Oud Oost en Bijlmer Centrum. In deze gebieden is het aandeel van bedrijven die het hardst geraakt worden bovengemiddeld. Vanaf 2023 wordt het project verder uitgebreid.

Hulp uit steunfonds

Ten tweede krijgen ondernemers die hun hoge energierekening niet of nauwelijks meer kunnen betalen binnenkort hulp uit een steunfonds. De aankomende periode wordt de precieze invulling van het steunfonds vormgegeven. Wat wel al duidelijk is dat ondernemers die daarvoor in aanmerking willen komen, afspraken maken over energiebesparende maatregelen die zij gaan nemen.

Wat kan ik nu al doen?

De gemeente Amsterdam biedt ondernemers ondersteuning aan bij energiebesparing. Denk aan gratis energieadvies, subsidies en leningen. Wil je hier meer over weten, klik hier voor de website. Of bel met het volgende nummer van de gemeente Amsterdam: 020-254 5045.

Lees meer over de pilot met fix/coach teams:

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?