De gemeente Amsterdam heeft een steunpakket aangekondigd van tien miljoen euro om ondernemers te helpen tijdens de energiecrisis. Er wordt de aankomende periode ingezet op ondersteuning bij energiebesparing met behulp van energiecoaches. MKB-Amsterdam heeft de nijpende situatie waarin veel ondernemers zitten aangekaart bij het stadsbestuur en is dan ook blij dat de gemeente hier gehoor aan heeft gegeven.

Wethouder Economische Zaken Sofyan Mbarki: ”Het mkb is de motor van onze economie en het college wil voorkomen dat ondernemers omvallen door hoge energiekosten. Ik ben met veel ondernemers in Amsterdam in gesprek gegaan de afgelopen maanden en ik voel de onzekerheid. Daar willen we als gemeente wat aan doen. We zijn blij dat het Rijk komt met een groot pakket aan maatregelen dat we als gemeente kunnen aanvullen. Daarnaast zetten we de komende tijd vol in op verduurzaming, energiereductie en besparing.”

MKB-Amsterdam voorzitter Bart Drenth is heel blij met de snelheid waarmee de gemeente schakelt. ‘’In grote lijnen is het waar we om gevraagd hebben en daarin steunen we het pakket dan ook. Mooi dat er een tweedeling is, dat een deel gaat naar hoe we bedrijven toekomstbestendig maken én dat er steun is als aanvulling op maatregelen die het kabinet net bekend heeft gemaakt. We vinden het belangrijk om hierin samen op te trekken met de gemeente.’’

De tweedeling waarover Bart Drenth spreekt komt neer op de twee manieren waarop ondernemers uit het fonds worden geholpen. Dat benoemen wethouders Sofyan Mbarki (Economische Zaken) en Hester van Buren (Financiën) in een raadsinformatiebrief.

Terugdringen energieverbruik

Ten eerste wordt er door de gemeente ingezet op het terugdringen van energieverbruik. Door de inzet van fix/coach teams in de buurt kun je als ondernemer met relatief kleine ingrepen (gebruik van bijvoorbeeld LED verlichting en tochtstrips) je energieverbruik terugdringen. Ook kunnen de teams je adviseren om stappen te zetten naar energiereductie.

Er is net een succesvolle pilot gedraaid met fix/coach teams in de Dapperbuurt. Bij die pilot was ook MKB-Amsterdam betrokken. Dankzij het succes worden er per direct extra fix/coach teams ingezet verspreid over heel de stad. De gemeente verwacht hiermee zo’n 500 ondernemers te kunnen helpen. De komende tijd wordt ingezet op de volgende gebieden: Noord, Oost, De Pijp/Rivierenbuurt, Gaasperdam, Oud Zuid, Oud West/De Baarsjes, Centrum West, Geuzenveld/Slotermeer, Osdorp, Oud Oost en Bijlmer Centrum. In deze gebieden is het aandeel van bedrijven die het hardst geraakt worden bovengemiddeld. Vanaf 2023 wordt het project verder uitgebreid.

Hulp uit steunfonds

Ten tweede krijgen ondernemers die hun hoge energierekening niet of nauwelijks meer kunnen betalen binnenkort hulp uit een steunfonds. De aankomende periode wordt de precieze invulling van het steunfonds vormgegeven. Wat wel al duidelijk is dat ondernemers die daarvoor in aanmerking willen komen, afspraken maken over energiebesparende maatregelen die zij gaan nemen.

Wat kan ik nu al doen?

De gemeente Amsterdam biedt ondernemers ondersteuning aan bij energiebesparing. Denk aan gratis energieadvies, subsidies en leningen. Wil je hier meer over weten, klik hier voor de website. Of bel met het volgende nummer van de gemeente Amsterdam: 020-254 5045.

Lees meer over de pilot met fix/coach teams:

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Bereik jouw bedrijfsdoelen met Google Analytics

Bereik jouw bedrijfsdoelen met Google Analytics

Hoe kan Google Analytics helpen om jouw groei- of bedrijfsdoelen te behalen? Daar kom je achter tijdens de gratis workshop van het Digitaliseringsoffensief. Schrijf je snel in voor de gratis workshop op 12 december! Blijf je daarna ook gezellig voor de laatste MKB-Amsterdam Groeiborrel van het jaar?

‘Extreme huurindexatie is te zware last voor ondernemers’

‘Extreme huurindexatie is te zware last voor ondernemers’

Signalen uit de markt laten dit najaar al uitschieters naar 15 procent huurindexatie zien. Bij een explosief stijgende huur bovenop de energierekening betalen ondernemers dus dubbel de rekening. Ondernemer Iresh Soekhoe: ‘Ik merk dat het veel vergt van de gezondheid van ondernemers om continue in een overlevingsstand te staan. Zowel bij de overheid als bij vastgoedeigenaren is men zich niet bewust wat dat doet met kleine ondernemers.’

Waar wacht je nog op? Aan de slag met TikTok!

Waar wacht je nog op? Aan de slag met TikTok!

Ooit over nagedacht om met jouw bedrijf op TikTok te gaan? Als je het aan Bert van Gulik van socialmediabedrijf BuzzPartners vraagt, biedt het platform dat zich kenmerkt door korte video’s van zo’n twintig seconden tal van kansen voor jou als ondernemer. Aan MKB-Amsterdam legt hij uit hoe TikTok jou kan helpen bij het bereiken van je publiek én hoe je er potentiële nieuwe klanten mee aantrekt. Van Gulik: ‘Dit is je kans om voorop te lopen!’

Verkiezing product van de maand is in volle gang!

Verkiezing product van de maand is in volle gang!

Wat hebben een optimistische trui, een scheermes van bamboe, een kaasje uit Katwoude, een micro avontuur en een onverwoestbare tas gemeen? Ze zijn alle vijf in de race om de Product van de Maand prijs te winnen! Doe mee en stem op een mooi Amsterdams product! En kom 12 december naar onze Groeiborrel.

Succesvolle lobby inspanningen MKB-Nederland

Succesvolle lobby inspanningen MKB-Nederland

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof riep deze week het kabinet op tot minder regelgeving voor mkb ondernemers. Volgens Vonhof hollen we de laatste tijd van crisis naar crisis en dat ontneemt ons het zicht op de toekomst. Die crises zorgen bovendien voor een soort paniekvoetbal. ‘We proberen met nog weer nieuwe regels de boel op te lappen, maar al dat pleisters plakken helpt ons niet verder.’

Stem op jouw Product van de Maand november!

Stem op jouw Product van de Maand november!

Stem op jouw favoriete Product van de Maand november! De volgende producten zijn geselecteerd: onverwoestbare tas van UNBEGUN, plasticvrije scheermesjes van Bamboovement, een reis niet ver van huis van Avontuur Dichtbij, biologische Jersey kaasje van Henri Willig en de trui van New Optimist! Breng nu je stem uit!