Bij het benutten van digitale kansen gaat het allang niet meer om de grote die de kleine verslaat, maar om de snelle die de langzame verslaat, zegt Dave Maasland. Hij is ondernemer op het gebied van cybersecurity en keynote speaker bij de kick-off van het Digitaliseringsoffensief op 16 september. Maar nieuwe kansen bieden ook nieuwe risico’s. Hoe zorg je dat je deze kansen in het juiste perspectief plaatst en optimaal benut?

Digitale kansen benutten betekent: wendbaar zijn, keuzes maken en inspelen op nieuwe technologieën. Er zijn zeker ondernemers die dat snappen, en die zijn vaak ook succesvol. Als mkb’er ben je doorgaans wendbaarder dan grote bedrijven, zegt Maasland. ‘Dat is in dit geval een groot voordeel. Specifieke kennis van de consumentenbehoefte is een sterk wapen. Je kunt als mkb’er sneller inspelen op technologieën en cyberrisico’s. Als je ‘goede remmen’ hebt, kun je sneller door de bocht.’

Omgaan met cyberrisico’s

En uiteindelijk geldt, wat Maasland betreft: hoe beter je kunt omgaan met cyberrisico’s, hoe makkelijker je ‘wint’. Als de uitkomst van het Digitaliseringsoffensief is dat meer mensen het belang van die wendbaarheid zien, is hij al tevreden. ‘Veel mkb’ers vinden digitaal ondernemen toch spannend: je kunt geen krant openslaan of je leest over bedrijven die gehackt worden, vaak grote bedrijven als ASML en Shell. Ze denken: ik maak geen schijn van kans, laat maar. Maar ik ben ervan overtuigd dat er veel winst te boeken valt. Mkb’ers kunnen zich vaak juist makkelijker beveiligen dan een multinational als Shell.’

Eerlijke voorbeelden

Dat perspectief stemt Maasland eigenlijk wel positief. En dat optimisme geeft hij graag door aan ondernemers. Tijdens de keynote Digitale Kansen in het juiste perspectief neemt hij je daarom graag mee in de wereld van die digitale kansen. ‘Geen enkele auto kan hard rijden zonder goede remmen. Dat is geen bangmakerij, maar ik bied graag een realistisch beeld aan de hand van eerlijke voorbeelden.’ Een weg vooruit om te groeien, maar op een duurzame manier. Een praktisch verhaal van deze tijd, verteld door een digitaal bewuste ondernemer.

Voor Nationale-Nederlanden geeft Dave Maasland een workshop over Preventie: Hoe voorkom je dat je gehackt wordt?

Preventie, Hoe voorkom je dat je gehackt wordt. Stappenplan om cybercrime te voorkomen (verdiepende workshop). Cyberexperts Dave Maasland (ESET) en Reijer van Woudenberg (Perfect Day)  nemen je mee in de wereld van cybercrime en geven je praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Na deze interactieve workshop:

  • weet je meer over hoe cybercriminelen te werk gaan;
  • heb je inzicht gekregen in welke maatregelen je als ondernemer samen met je medewerkers kunt nemen om cybercrime te voorkomen.

Mis ’t niet. Doe mee en stel al je vragen aan onze experts.


Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

Jacco Vonhof: ‘Ondernemers hebben door corona een jas uitgedaan, maar staan tegelijk voor grote investeringen. Er is een kabinet nodig dat knopen doorhakt. De transitie moet voor het mkb haalbaar en betaalbaar zijn.’

‘Koolmees moet met maatwerk over de brug komen’

‘Koolmees moet met maatwerk over de brug komen’

Bart Drenth: Er moet een loket komen waar je als ondernemer kunt aankloppen als je, wat coronasteun betreft, tussen wal en schip bent beland. Sportschoolhouder Jeroen van Beek is zo’n ondernemer. ‘We zitten nog steeds in de fase van ‘samen door de crisis’. We staan achterin de rij, maar we staan er nog steeds.’

10 tips om cybercrime te voorkomen

10 tips om cybercrime te voorkomen

Dave Maasland, ondernemer op het gebied van cybersecurity, stelde in het kader van de kick-off van het Digitaliseringsoffensief een top-10 van securitytips op.

Pure markt hunkert naar heropening

Pure markt hunkert naar heropening

Oprichter Trienet Kroon was met haar Pure Markt nauwelijks meer weg te denken uit onder meer Amstelpark, Amsterdamse Bos en Park Frankendael. De coronacrisis gooide ook hier roet in het eten. De ‘evenementenstatus’ zat haar daarbij flink in de weg.

Onderzoek koopgedrag Haarlemmermeer van start

Onderzoek koopgedrag Haarlemmermeer van start

De gemeente Haarlemmermeer onderzoekt koopgedrag en tevredenheid over het aanbod in winkels. Naast de detailhandel zal dit jaar ook de horeca en recreatiesector worden onderzocht. Deel ook jouw mening!