MKB-Nederland en VNO-NCW maken zich ernstig zorgen over de effecten van de nieuwe coronamaatregelen op veel ondernemers. Wel zijn de ondernemersorganisaties te spreken over de compensatie die het kabinet heeft toegezegd voor de gevolgen van de nieuwe ‘avondlockdown’. Ondernemers hebben ten minste de zekerheid dat ze dit kwartaal op hetzelfde pakket kunnen rekenen als in het derde kwartaal: 100 procent TVL, 85 procent NOW en belastinguitstel.

De ondernemersorganisaties begrijpen dat extra maatregelen onvermijdelijk zijn, gezien de besmettingscijfers en de dreigende code zwart in de zorg. Ze ondersteunen dan ook de dringende oproep van het kabinet om thuis te werken, tenzij dat echt niet anders kan. Wel plaatsen ze vraagtekens bij de effectiviteit van enkele andere maatregelen, zoals het vroeger sluiten van niet-essentiële winkels. ‘Daarmee bereik je eerder dat er méér dan minder mensen tegelijk naar de winkel gaan’, zegt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof. ‘Terwijl de sector zelf goede plannen heeft om klanten juist te spreiden.’

Sluitingstijd

De sluitingstijd van 17.00 uur is voor onder andere theaters, horeca en bioscopen feitelijk bijna hetzelfde als ‘volledig dicht’, omdat zij het juist van de avonden moeten hebben. Bovendien worden ze verder beperkt door de 1,5 meter-maatregel, die betekent dat de bezetting op maximaal een derde van de capaciteit komt. Veel getroffen ondernemers zullen het moeten doen zonder een goede decembermaand om het jaar nog enigszins redelijk af te sluiten.

De ondernemersorganisaties zien het draagvlak voor de coronamaatregelen afbrokkelen. Vooral het perspectief lijkt vaak te ontbreken. MKB-Nederland en VNO-NCW maakten zich de laatste weken al hard voor robuuste compensatieregelingen. Wat er lag was volgens hen ‘volstrekt onvoldoende’. Daarom was het goed om te merken dat ook de Tweede Kamer een steviger compensatie steunde. ‘We willen graag meepraten en meedenken over wat er nodig is’, zegt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. ‘Bijvoorbeeld in de zorg, om te kunnen leven met het virus zonder van lockdown naar lockdown te gaan.’

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De verkiezingen op 16 maart zijn uiteraard voor jou als ondernemer belangrijk! Komt er een gemeentebestuur dat niet alleen aandacht heeft voor bewoners maar ook voor ondernemers? Volg via onze nieuwsbrief MKB Mail en onze socials de belangrijkste ontwikkelingen.

Corona kan voor ondernemers nog lang nagalmen

Corona kan voor ondernemers nog lang nagalmen

Het einde van de gezondheidscrisis is in zicht. Voor veel ondernemers begint nu de economische ellende pas echt. Drenth: ‘We vragen alle overheden om daar rekening mee te houden. Eén van de voorstellen is om ondernemers met schulden als doelgroep op te nemen in de pilot Pauzeknop, dat als doel heeft door de coronacrisis getroffen zelfstandigen te ondersteunen.’

Gezocht: ondernemers met oplossingen

Gezocht: ondernemers met oplossingen

Ben jij klaar om impact te maken in de stad? Meld je dan aan voor buurtchallenge Boost je Buurt. Je kan als ondernemer een Impact Hub Amsterdam ondernemersprogramma winnen ter waarde van €2.500 én kans maken op een ontwikkelbudget van €2.500, €5.000 of €7.500. Meedoen? Lees snel verder.

‘Nieuwe generatie is ontzettend innovatief’

‘Nieuwe generatie is ontzettend innovatief’

Studenten van Inholland gaan onder leiding van MKB-Amsterdam bestuurslid Bert Bos aan de slag met het ontwikkelen van duurzaamheidsplannen voor ondernemers. Ondernemers die wel oren hebben naar zo’n plan kunnen zich aanmelden. Binnenkort ook nieuws van Bert Bos over het Product van het Jaar!

‘Elke besparing is welkom’

‘Elke besparing is welkom’

De invoering van de reclamebelasting wordt twee maanden uitgesteld. Bart Drenth: ‘Ondernemers hebben het moeilijk en elke besparing is welkom. Ook als die maar over twee maanden gaat. En in maart zijn er weer nieuwe verkiezingen.’

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

Hoe denken ze in de Stopera over de herinvoering van de reclamebelasting? Met onder andere Rutger Groot Wassink van GroenLinks, Elise Moeskops van D66 en Claire Martens van de VVD. Uitstel of afstel? Dat zie je in de nieuwe aflevering van MKB TV!