Door verkeerde schattingen van de omzet moeten sommige ondernemers NOW-subsidie terugbetalen aan de Belastingdienst. Voor mkb’ers kan dat tot grote problemen leiden. InCollab wil de ondernemers ondersteunen. Door middel van een brainstormsessie hebben de studenten van InCollab verschillende manieren bedacht om een tijdelijke bron van inkomsten te genereren. De beste ideeën zijn in dit artikel weergegeven. Sommige ideeën kunnen natuurlijk ook worden gebruikt om de algemene omzet te verhogen.

Het kan verstandig zijn om alleen de belangrijke betalingen te doen, zoals maandelijkse huur, water, gas, licht en telefoonabonnementen. In tegenstelling tot nutsleveranciers is het wellicht mogelijk afspraken te maken met andere leveranciers over latere of een meer gespreide betaling. De meeste leveranciers snappen dat je het momenteel lastig hebt. Het is handig om de betreffende schuldeiser(s) tijdig te betrekken in je betalingsproblematiek. Vaak bestaat de mogelijkheid om een betalingsregeling te treffen. Als dat niet expliciet op de factuur vermeld staat, is het verstandig om daarover contact op te nemen met het bedrijf. Bij het UWV kan je ook een betalingsregeling aanvragen om de NOW-subsidie terug te betalen. Dat kan in maandelijkse termijnen. Via UWV Telefoon NOW, via 088–898 20 04 (lokaal tarief — belkosten zijn afhankelijk van je telefoonaanbieder). (UWV, 2021)

Bezwaar maken
In bepaalde gevallen kan het handig zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, om zonder extra kosten gebruik te maken van juridische dienstverlening. Een advocaat kan helpen bezwaar te maken tegen de terugbetaling van het voorschot via de NOW, bijvoorbeeld als de NOW-regeling niet geheel aansluit bij uw situatie. Soms valt de onderneming dan wel binnen de scope van de regeling: het kunnen doorbetalen van uw medewerkers. Zorg ervoor dat je uiterlijk zes weken na dagtekening het schriftelijke (voorlopige) bezwaar indient.

Mocht je de redenen van bezwaar nog niet duidelijk op een rij hebben, dan kan je altijd voorlopig bezwaar maken (pro forma) en het UWV vragen je nog enkele weken te geven om de redenen van je bezwaar in te dienen. Daarnaast kan een verzoek tot het verkrijgen van een voorlopige voorziening worden ingediend als je door de beslissing van het UWV in de financiële problemen komt. (UWV, 2021)

Zorgen voor vooruitbetalingen
Een andere optie is om te zorgen dat zoveel mogelijk klanten voor één of meerdere producten gaan vooruitbetalen. Dit kan door middel van vouchers, tegoedbonnen en cadeaubonnen. Bijvoorbeeld: een voucher om op een later moment bij een restaurant te dineren. Vouchers worden bijvoorbeeld vaak gebruikt bij luchtvaartmaatschappijen en in de evenementensector. Op internet zijn verschillende voorbeelden te vinden om een voucher te maken. Een voorbeeld hiervan is Canva. Het programma is grotendeels kosteloos, registreren kan via deze link: Online je eigen cadeaubon maken met behulp van Canva. Hierin zijn voorbeeldvouchers weergegeven die kunnen worden gebruikt als inspiratie of als basis van toekomstige vouchers.

Daarbij is het belangrijk om in ieder geval de volgende aspecten weer te geven: het bedrag en/of de activiteit, uitleg gebruik voucher, enkele NAW-gegevens van het bedrijf, een concrete disclaimer/algemene voorwaarden en de geldigheidstermijn (afgiftedatum en geldig tot datum). Let op: vouchers zijn betalingen met uitgestelde levering van een dienst of een product. De baten gaan voor de lasten uit. Houd hiermee rekening. Je hebt dan inkoopvoordelen doordat bekend is hoeveel producten dan wel diensten al op voorhand zijn verkocht. Verder gebeurt het wel eens dat vouchers niet meer geldig zijn.

Verkopen via webshops
Het is ook mogelijk om je goederen online verkopen. Als je geen webshop heeft, kan dit bijvoorbeeld via bol.com. Als je wel een webshop hebt, is het momenteel belangrijk om meer bezoekers te trekken. Dit kan worden gedaan door gebruik te maken van bepaalde marketinginstrumenten. Denk hierbij aan het lokken van klanten naar de website met speciale kortingsacties, het uitschrijven van een prijsvraag, of aanbiedingen die gelden voor een bepaalde periode.

Advertenties op de website
Ook advertenties op de website kunnen extra inkomsten genereren. Dat kan bijvoorbeeld via Google Adsense. Dit programma is misschien wel een van de meest bekende mogelijkheden om door advertenties geld te verdienen. Er zijn binnen het Adsense-programma verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen voor beeld- of tekstadvertenties, maar ook andere gerichte materialen. Binnen het Google Adsense programma is er geen mogelijkheid voorkeuren voor adverteerders door te geven. Het advertentieprogramma bepaalt aan de hand van de pagina informatie de advertenties voor de pagina.

Je verdient inkomsten binnen Google aan de hand van kliks op de link of banner. De hoogte van de betaling voor gerealiseerde kliks hangt af van de populariteit die uw website heeft. Sommige onderwerpen behalen een hogere netto uitbetaling per klik. (Writgo, 2019)

Campagne
Zet een campagne op, met behulp van andere ondernemers om geld in te zamelen dat in een potje terecht komt. Als de campagne voorbij is, wordt het potje verdeeld over alle ondernemers die het zwaar hebben. Voorbeelden van campagnes die kunnen worden opgezet zijn: een veiling, loterij, shirts bedrukken en verkopen, organiseren van een (online) bingoavond/casinoavond. Het is natuurlijk belangrijk dat alle betrokken partijen reclame maken voor de campagne om zoveel mogelijk geld in te zamelen.

Crowdfunding
Soms blijkt het behoorlijk eenvoudig om online geld in te zamelen. Je kan daar bijvoorbeeld crowdfunding-websites voor gebruiken. Maak een mooie oproep en vervolgens kunnen mensen overal ter wereld geld doneren. Een website die gebruikt kan worden voor crowdfunding is: Geld inzamelen voorjezelf, een ander of een goed doel | Doneeractie.nl. De website is gratis te gebruiken. Na het registreren kan direct een actie worden opgestart. Er kan gekozen worden om de actie te laten gaan over een persoonlijke onderneming.

Stoppen
Het kan zijn dat de gedachte al is opgekomen om te stoppen met de onderneming. Hoe vervelend het ook klinkt, in sommige gevallen is stoppen de beste of zelfs enige optie. Ondernemers die te laat de stekker eruit halen, blijven namelijk achter met hoge schulden. Zo ook ex-onderneemster Tina Storteboom. De tip die zij wil meegeven aan andere ondernemers is: “Ik wil ondernemers waarschuwen: stop niet te veel eigen geld in de zaak. Dan heb je straks helemaal niets meer als het verkeerd afloopt. Durf het besluit te nemen om op tijd te stoppen, voordat je diep in de schulden raakt. Wees niet de stoere ondernemer. Durf open te zijn, stel je kwetsbaar op. Dan krijg je meer begrip van mensen om je heen.” (NOS, 2021)

In de loop van vorig jaar ontstond vanuit Hogeschool Inholland het project InCollab. Inmiddels bestaat InCollab uit een team van zo’n 25 gemotiveerde studenten, ondersteund door docenten en deskundigen. De komende tijd nemen we op deze plek onder meer acht oplossingen van InCollab onder de loep. Enkele voorbeelden zijn: Terugverdienen van de NOW-regeling, Zorgen voor vooruitbetalingen, Opzetten van MKB-campagnes en Crowdfunding.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Vakantiegeld blok aan been voor veel ondernemers

Vakantiegeld blok aan been voor veel ondernemers

Werkgevers die het moeilijk hebben door de coronacrisis vragen zich af hoe zij vakantiegeld moeten uitbetalen aan hun werknemers. Tip van juristen: ga met de werknemer in gesprek om tot een schikking te komen, zoals uitstel of gespreid betalen

NOW terugbetalen stokt, veel mkb’ers afwachtend

NOW terugbetalen stokt, veel mkb’ers afwachtend

Bedrijven zijn terughoudend met het terugbetalen van te veel ontvangen geld uit de NOW-regeling. Slechts een klein deel van de ondernemers die de NOW-regeling deels of helemaal moeten terugbetalen heeft dit al gedaan. De rest wacht af.

Preventief testen biedt uitkomst voor jouw bedrijf

Preventief testen biedt uitkomst voor jouw bedrijf

Het devies van de overheid luidt nog altijd: werk zoveel mogelijk thuis. Voor bedrijven waarbij dat niet mogelijk is biedt preventief testen op corona uitkomst. Via Werkgeverstesten.nl kun je gemakkelijk een teststraat bij jouw bedrijf inrichten.

Webinar Rabobank: Zo komt jouw vereniging de crisis door

Webinar Rabobank: Zo komt jouw vereniging de crisis door

Hoe speel je in op de financiële gevolgen van de coronacrisis voor jouw vereniging? Van welke regelingen kun je gebruik maken? Voormalig topschaatser Erben Wennemars presenteert het webinar op woensdag 12 en dinsdag 18 mei 2021.

Maak steunpakket langer en ruimhartiger

Maak steunpakket langer en ruimhartiger

‘Geen ondernemer mag aan de coronacrisis kapotgaan. Wees ruimhartig, verleng het steunpakket tot eind van het jaar en strijk nú de laatste plooien in dat pakket glad.’ Die oproep doet voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in een brief aan het kabinet. ‘Maatwerk kan niet worden geleverd, zo krijgen we steeds te horen. Dat mag echter nooit de reden zijn om ondernemers dan maar te laten vallen.’ Hij pleit daarom voor een loket waar ondernemers met hun specifieke situatie terecht kunnen.