Nu de economische activiteit weer aantrekt, gaat het ook steeds beter met de arbeidsmarkt. Werkgevers verwachten dat de werkgelegenheid dit kwartaal met 9 procent stijgt, blijkt uit onderzoek van uitzendbureau ManpowerGroup.

Jeroen Zwinkels, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland, ziet naast de versoepeling van de coronaregels ook een algehele verbetering van de economie. ‘Dus niet alleen de sectoren die nu opengaan. Bedrijven lijken stukken meer vertrouwen te hebben en dat leidt tot een forse groei van het aantal vacatures.’ Met name in de financiële sector en de zakelijke dienstverlening is dat het geval, zegt hij op BNR Nieuwsradio.

De werkgelegenheid groeit zo snel dat er sneller dan verwacht krapte is ontstaan. Zwinkels ziet verschillende mogelijkheden om die krapte te lijf te gaan. Eén daarvan is het aantrekken van migranten die in Nederland willen komen werken. ‘Dat vereist meer diversiteit en inclusiviteit bij werkgevers.’

Digitalisering

Tijdens de coronacrisis digitaliseert de arbeidsmarkt in hoog tempo. Volgens Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Tilburg University, hoeft de krapte nieuwe kansen niet in de weg te staan. ‘Naarmate meer sectoren digitaliseren, kunnen mensen op meer plekken aan de slag waarvoor vooral digitale vaardigheden vereist zijn. Dat maakt het makkelijker om een overstap te maken naar een andere sector.’ Wilthagen erkent dat digitalisering niet de oplossing is voor álle krapte.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

Bij de grote openbare werken die Amsterdam de komende jaren te wachten staan, zijn ook de belangen van veel ondernemers in het geding. Dat schrijven Willem Koster van Vereniging Amsterdam City, Pim Evers van KHN Amsterdam en Bart Drenth van MKB-Amsterdam in een brief aan wethouders Everhardt en De Vries.

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

In maart besloot de gemeente Amsterdam, dankzij een lobby van MKB-Amsterdam, dat ondernemers die gemeentelijke panden huren huurkorting zouden krijgen. Veel ondernemers zijn geholpen met deze maatregel, maar dat geldt niet voor iedereen. MKB-Amsterdam roept de gemeente Amsterdam op: bied maatwerk!

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Ruim een vierde van alle dienstverbanden is nu voor bepaalde tijd, voor de crisis was dat nog ongeveer een vijfde. Volgens hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Tilburg University is het een bekend verschijnsel tijdens crises. In onzekere tijden zijn bedrijven geneigd de kat uit de boom te kijken.

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Op 4 juli zenden we een nieuwe MKB TV uit over het Regionaal Werkcentrum. In aanloop spreken we met voorzitters van ondernemersverenigingen over de arbeidsmarkt in hun regio. Vandaag: Gerco Tolsma, regionaal directeur van platform MeerBusiness Haarlemmermeer en Schiphol.

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

Het is inmiddels even geleden, maar aankomende donderdag organiseert MKB-Amsterdam eindelijk weer een fysieke groeiborrel! De borrel vindt plaats in Brasserie Paardenburg, Amstelveen. Tijdens de bijeenkomst wordt de winnaar van het Product van de Maand bekendgemaakt.

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Covid-19 heeft ons afgelopen jaar al laten zien hoe belangrijk solidariteit is en hoe belangrijk contact met anderen voor iedereen is. Het thema van het jaarlijkse digitale zomerevent van Sociaal Werkkoepel Amsterdam, op 24 juni 2021, is actueler dan ooit: Verspreiden van inclusiviteit.