Kortgeleden is de Atlas van de lokale lasten 2022 verschenen,  een landelijk overzicht van de hoogte en de ontwikkeling van de lokale lasten. Voor ondernemers is deze publicatie onder andere interessant om te zien of het tarief voor OZB-niet woningen in je gemeente  is gedaald, gestegen of gelijk gebleven. De cijfers waren voor MKB-Nederland aanleiding om een brief te sturen aan de burgemeesters van Nederland.

Vonhof: ‘Beperk lastenontwikkeling voor bedrijven’

In deze brief bedankt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, voor de gematigde stijging van de onroerende zaakbelasting voor niet-woningen. Hij roept ook op tot een continuering van dit beleid: ‘Een beperkte lastenontwikkeling voor bedrijven blijft komend en volgend jaar urgent. Hetzelfde geldt voor een ruime terugbetalingstermijn van uitgestelde gemeentelijke belastingen, zonder rente. Corona lijkt voor velen alweer iets uit het verleden, maar voor veel ondernemers is het nog elke dag de werkelijkheid. Ze hebben 20,5 miljard euro schuld aan de belastingdienst en moeten die vanaf 1 oktober gaan terugbetalen. Dat is voor velen van hen een nachtmerrie. Een coulantere terugbetalingsregeling bij de gemeente zou enorm helpen, want ook de oorlog in Oekraïne – wat allereerst een humanitaire ramp is – gaat gepaard met een grote impact op ons bedrijfsleven. ‘

Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven

Vonhof deelt in zijn brief de vele uitdagingen die het bedrijfsleven op dit moment moet aangaan en wijst op het belang van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. ‘MKB-Nederland en VNO-NCW werken samen met het kabinet op al deze uitdagingen aan oplossingen. De gemeente is in coronatijd dichter bij haar ondernemers komen te staan en daar heb ik veel waardering voor. Ik hoop van harte dat u als college van B&W zij aan zij met uw ondernemers blijft staan, want zij hebben hun gemeente hard nodig komende jaren.’