Nederland heeft als een van de eerste landen met het Klimaatakkoord een concreet plan op tafel om de voor 2030 gestelde doelstelling te bereiken met een vermindering van de CO2-uitstoot met 49%. Recent scherpte de EU dit doel aan tot 55%. Deze ambities hebben natuurlijk ook gevolgen voor burgers en bedrijven.

Volgens Farid Tabarki, voorzitter van een stuurgroep bestaande uit Milieudefensie, Techniek Nederland en MVO Nederland, kan de transitie naar een klimaatbestendig Nederland alleen slagen als iedereen mee kan doen. Ook de mensen met de kleinste beurs en ook de kleinste bedrijven. “Met deze agenda leggen wij een extra ambitie op tafel, nieuwe voorstellen waardoor de komende jaren ook de mensen voor wie dit nu financieel niet haalbaar is, de voordelen kunnen ervaren van een klimaatbestendig Nederland.”

De stuurgroep stelt dat een eerlijke en rechtvaardige omslag, haalbaar en betaalbaar voor het midden- en kleinbedrijf, geen vanzelfsprekendheid is. Het nieuwe kabinet moet daarom niet alleen versnellen, maar ook verbreden. Om dit te bereiken presenteert de Eerlijke Klimaatagenda een aantal uitgangspunten uitgewerkt in een economisch herstelpakket. Investeringen die de werkgelegenheid zullen aanjagen en velen opdrachten zullen opleveren voor het mkb.

Scholing

Zo bevat het investeringsplan onder andere een investering van 8,8 miljard euro in scholing, wonen, mobiliteit en groen. Een scholingsplan dat ruim 60 duizend mensen opleidt of omschoolt, een renovatiegolf van 250 duizend corporatiewoningen en 160 duizend particuliere woningen. Daarnaast is er een groenagenda voor nieuwe natuur en het vergroenen van de tien grootste steden en tweeduizend bedrijventerreinen en een mobiliteitsplan gericht op elektrisch deelvervoer in wijken met mensen met een lager inkomen en krimpregio’s.

Jack Stuifbergen, voorzitter werkgroep Duurzaamheid MKB-Amsterdam: “Ons uitgangspunt is dat we gaan voor kansen voor mkb’ers en de verdere verduurzaming van het mkb. Beide passen uitstekend binnen de Eerlijke Klimaatagenda. We praten graag mee zodat de belangen van het mkb worden gehoord. Daarbij zullen we extra scherp zijn op hoe het mkb gemakkelijker aansluiting kan vinden binnen huidige en toekomstige wetgeving.”

Lees hier de Eerlijke Klimaat Agenda.