Nederland heeft als een van de eerste landen met het Klimaatakkoord een concreet plan op tafel om de voor 2030 gestelde doelstelling te bereiken met een vermindering van de CO2-uitstoot met 49%. Recent scherpte de EU dit doel aan tot 55%. Deze ambities hebben natuurlijk ook gevolgen voor burgers en bedrijven.

Volgens Farid Tabarki, voorzitter van een stuurgroep bestaande uit Milieudefensie, Techniek Nederland en MVO Nederland, kan de transitie naar een klimaatbestendig Nederland alleen slagen als iedereen mee kan doen. Ook de mensen met de kleinste beurs en ook de kleinste bedrijven. “Met deze agenda leggen wij een extra ambitie op tafel, nieuwe voorstellen waardoor de komende jaren ook de mensen voor wie dit nu financieel niet haalbaar is, de voordelen kunnen ervaren van een klimaatbestendig Nederland.”

De stuurgroep stelt dat een eerlijke en rechtvaardige omslag, haalbaar en betaalbaar voor het midden- en kleinbedrijf, geen vanzelfsprekendheid is. Het nieuwe kabinet moet daarom niet alleen versnellen, maar ook verbreden. Om dit te bereiken presenteert de Eerlijke Klimaatagenda een aantal uitgangspunten uitgewerkt in een economisch herstelpakket. Investeringen die de werkgelegenheid zullen aanjagen en velen opdrachten zullen opleveren voor het mkb.

Scholing

Zo bevat het investeringsplan onder andere een investering van 8,8 miljard euro in scholing, wonen, mobiliteit en groen. Een scholingsplan dat ruim 60 duizend mensen opleidt of omschoolt, een renovatiegolf van 250 duizend corporatiewoningen en 160 duizend particuliere woningen. Daarnaast is er een groenagenda voor nieuwe natuur en het vergroenen van de tien grootste steden en tweeduizend bedrijventerreinen en een mobiliteitsplan gericht op elektrisch deelvervoer in wijken met mensen met een lager inkomen en krimpregio’s.

Jack Stuifbergen, voorzitter werkgroep Duurzaamheid MKB-Amsterdam: “Ons uitgangspunt is dat we gaan voor kansen voor mkb’ers en de verdere verduurzaming van het mkb. Beide passen uitstekend binnen de Eerlijke Klimaatagenda. We praten graag mee zodat de belangen van het mkb worden gehoord. Daarbij zullen we extra scherp zijn op hoe het mkb gemakkelijker aansluiting kan vinden binnen huidige en toekomstige wetgeving.”

Lees hier de Eerlijke Klimaat Agenda.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Anne van der Krol

Anne van der Krol

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

Jacco Vonhof: ‘Ondernemers hebben door corona een jas uitgedaan, maar staan tegelijk voor grote investeringen. Er is een kabinet nodig dat knopen doorhakt. De transitie moet voor het mkb haalbaar en betaalbaar zijn.’

‘Koolmees moet met maatwerk over de brug komen’

‘Koolmees moet met maatwerk over de brug komen’

Bart Drenth: Er moet een loket komen waar je als ondernemer kunt aankloppen als je, wat coronasteun betreft, tussen wal en schip bent beland. Sportschoolhouder Jeroen van Beek is zo’n ondernemer. ‘We zitten nog steeds in de fase van ‘samen door de crisis’. We staan achterin de rij, maar we staan er nog steeds.’

10 tips om cybercrime te voorkomen

10 tips om cybercrime te voorkomen

Dave Maasland, ondernemer op het gebied van cybersecurity, stelde in het kader van de kick-off van het Digitaliseringsoffensief een top-10 van securitytips op.

Pure markt hunkert naar heropening

Pure markt hunkert naar heropening

Oprichter Trienet Kroon was met haar Pure Markt nauwelijks meer weg te denken uit onder meer Amstelpark, Amsterdamse Bos en Park Frankendael. De coronacrisis gooide ook hier roet in het eten. De ‘evenementenstatus’ zat haar daarbij flink in de weg.

Onderzoek koopgedrag Haarlemmermeer van start

Onderzoek koopgedrag Haarlemmermeer van start

De gemeente Haarlemmermeer onderzoekt koopgedrag en tevredenheid over het aanbod in winkels. Naast de detailhandel zal dit jaar ook de horeca en recreatiesector worden onderzocht. Deel ook jouw mening!