Zelfs als alle coronamaatregelen worden opgeheven en het coronavirus grotendeels is uitgeraasd, kunnen de financiële gevolgen nog lang nagalmen. Daarom zijn ondernemers in Amsterdam gebaat bij uitstel van terugbetaling lokale belastingen, in lijn met het landelijke overheidsbeleid. In een manifest gericht aan de Amsterdamse politiek pleitten Amsterdam City, MKB-Amsterdam, Koninklijke Horeca Nederland-Amsterdam voor concrete ondersteuning van ondernemers die hard zijn geraakt door de coronacrisis.

MKB-Amsterdam-voorzitter Bart Drenth vindt dat des te urgenter nu er licht gloort aan het eind van de tunnel. ‘Het begint er voorzichtig op te lijken dat het eind van de gezondheidscrisis in zicht is. Maar voor veel ondernemers begint nu de economische ellende pas echt. We vragen alle overheden om daar rekening mee te houden.’ Een concreet voorstel van de ondernemersclubs is om ondernemers met schulden als specifieke doelgroep op te nemen in de pilot Pauzeknop van het actieplan ͚Veerkracht, dat als doel heeft door de coronacrisis getroffen Amsterdamse zelfstandigen te ondersteunen.

Bevriezing van de lasten

Daarnaast doen de drie organisaties een beroep op de gemeentepolitiek om het vormen van bedrijfsinvesteringszones in alle stadsdelen te stimuleren. Ook zou de herverkiezing van BIZ-zen eenvoudiger moeten. ‘Deze tijd vaagt om bevriezing van de lasten, juist niet om verhoging van de Onroerend Zaak Belasting (OZB), de toeristenbelasting/ VMR, reclamebelasting en de legeskosten. Bied ruimte voor ondernemerschap en voor het organiseren van kleinschalige evenementen.’

Hoge huren

Eerder berichtten we op deze plek over de honderden huurders van bedrijfsruimtes die geen compensatie ontvingen voor gederfde inkomsten als gevolg van de coronacrisis. Het bleken niet zozeer de particuliere verhuurders, maar de gemeente en de woningcorporaties te zijn die zich star opstelden. Door onder andere de inzet van MKB-Amsterdam-bestuurslid Jasper Smink besloot de gemeente Amsterdam dat sommige huurders van gemeentelijk vastgoed huurkorting krijgen tot eind maart 2022.

Reclamebelasting

Onlangs nog leidde de invoering van reclamebelasting tot veel rumoer bij Amsterdamse ondernemers. Maar die is inmiddels in verband met corona al met twee maanden opgeschort mede dankzij de inzet van onze voorzitter Bart Drenth. Tot (voorlopige) tevredenheid van veel ondernemers. Één van hen: ‘Ik ontving die aanslag met reclamebelasting ook. Het voelde ontzettend raar zo midden in een lockdown. We gaan voor afschaffing!’