Het kabinet komt met een uitbreiding van het steunpakket om ondernemers ook na de instelling van de avondlockdown te ondersteunen. Het bijzonder uitstel van de Belastingdienst wordt automatisch verlengd en de TVL gaat van een vergoeding van 85 procent naar 100 procent van de vaste lasten.

Voor veel ondernemers bleek het herstel van steunmaatregelen van enkele weken geleden niet meer dan een doekje voor het bloeden. Een NOW-regeling maakte geen deel uit van het nieuwe pakket en TVL was beperkt. In de nieuwe regeling is er weer plek voor NOW, in ieder geval over november en december. Ondernemers die hun omzet door de coronamaatregelen met minimaal 20% zagen dalen komen in aanmerking voor ‘NOW 5’. Zo kunnen ze hun personeel doorbetalen en in dienst houden, ook de flexibele contracten. De regeling vergoedt 85% van de loonkosten, met september 2021 als referentiemaand.

Alsnog aanvragen

Het belastinguitstel voor ondernemers loopt nu tot eind dit jaar. Ondernemers die nooit eerder om uitstel hebben gevraagd of alle schulden al hebben afgelost, kunnen dit alsnog aanvragen. Ook de kwartaalaangiftes over eind 2021, die normaal gesproken in januari worden betaald, vallen onder het nieuwe uitstel. De invorderingsrente blijft langer op 0,01% staan, om na 1 juli 2022 stapsgewijs omhoog te gaan. Die gaat van 1% op 1 juli 2022 naar 2% op 1 januari 2023 naar 4% op 1 januari 2024.

Specifiek voor de culturele sector maakt het kabinet €68 miljoen vrij, voor ondersteuning tot het eind van dit jaar. Het betreft voortzetting van de eerdere specifieke steun voor BIS- en Erfgoedwetinstellingen of Rijkscultuurfondsinstellingen. Ook is er ondersteuning voor makers via onder andere de rijkscultuurfondsen. De suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten geldt vooralsnog voor 85% van de kaarten. Het kabinet heropent de compensatieregelingen in de amateursport, voor compensatie van de vaste lasten en de huurkosten. De gemeenten krijgen ondersteuning voor ijsbanen en zwembaden.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De verkiezingen op 16 maart zijn dichterbij dan je denkt. En ook voor jou als ondernemer wellicht belangrijker dan je denkt! Komt er een gemeentebestuur dat niet alleen aandacht heeft voor bewoners maar ook voor ondernemers? Volg via MKB-Amsterdam de belangrijkste ontwikkelingen!

‘Elke besparing is welkom’

‘Elke besparing is welkom’

De invoering van de reclamebelasting wordt twee maanden uitgesteld. Bart Drenth: ‘Ondernemers hebben het moeilijk en elke besparing is welkom. Ook als die maar over twee maanden gaat. En in maart zijn er weer nieuwe verkiezingen.’

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

Hoe denken ze in de Stopera over de herinvoering van de reclamebelasting? Met onder andere Rutger Groot Wassink van GroenLinks, Elise Moeskops van D66 en Claire Martens van de VVD. Uitstel of afstel? Dat zie je in de nieuwe aflevering van MKB TV!

VVD blijft inzetten op afstel reclamebelasting

VVD blijft inzetten op afstel reclamebelasting

De Amsterdamse VVD-lijsttrekker Claire Martens ziet in het uitstel van de invoering van de reclamebelasting slechts een eerste stap. ‘We zijn principieel tegen reclamebelasting, ook buiten de lockdown.’

Hoe zet je social media in voor je bedrijf?

Hoe zet je social media in voor je bedrijf?

Wil je meer bekendheid van je bedrijf of in contact komen met je doelgroep, je merk versterken, meer bezoekers op je website en/of je online sales boosten? Als je daar alle ins en outs van wilt weten, meld je dan nu gratis aan voor de workshop!

Komt van uitstel afstel?

Komt van uitstel afstel?

De door veel ondernemers verfoeide reclamebelasting wordt twee maanden uitgesteld. Dit maakte wethouder Everhardt vanmiddag bekend. Voorzitter Bart Drenth is hier blij mee. “In maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. En hopelijk komt van uitstel, afstel”.