Dat de graanprijzen flink stijgen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, heeft geen effect op de prijs van het brood van Hartog’s Volkoren aan de Wibautstraat. Hartog bakt al sinds jaar en dag brood van zelf gemalen tarwe van leveranciers uit de Haarlemmermeerpolder. Het Amsterdamse bedrijf is naar eigen zeggen de enige in Nederland die dat doet.
Het gebruik van lokaal geproduceerde en aangeleverde grondstoffen brengt Fred Tiggelman, eigenaar van Hartog’s Volkoren, nu in een gunstige positie. ”Toen de familie Hartog de bakkerij oprichtte in 1896 was het verbruik van energie en logistiek al een ding. Toen is er al voor gekozen om zo duurzaam mogelijk te produceren en dat gedachtegoed zetten we graag voort.”
Ook uit het recentere verleden heeft Tiggelman de nodige lessen getrokken: ”De afgelopen twee jaar hebben we geregeld gezien dat het onrustig was op de grondstoffenmarkt. De coronacrisis en de blokkade in het Suezkanaal zijn daarvan goede voorbeelden.” Toen hij een flinke voorraad graan kon inkopen voor een goede prijs heeft hij dat dan ook gedaan en dat biedt nu, in een tijd van oorlog in Oekraïne, helemaal uitkomst.
Graanschuur van Europa
Rusland en Oekraïne worden ook wel de graanschuur van Europa genoemd en omdat daar nu oorlog woedt heeft dat consequenties voor de prijs van het graan dat normaal gesproken uit dat gebied wordt geïmporteerd. Eerder deze maand meldde de Volkskrant al een explosieve stijging van ruim 40 procent op de wereldwijde tarweprijs.
Voorlopig zullen we daar bij de prijs van het brood van Hartog’s Volkoren niet veel van merken. Tiggelman verwacht in ieder geval tot de zomer de huidige prijs te kunnen hanteren. ”Of de prijs daarna toch omhoog moet weet ik niet, maar als het zo is, zal het niet veel zijn”, besluit hij.