Dat de graanprijzen flink stijgen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, heeft geen effect op de prijs van het brood van Hartog’s Volkoren aan de Wibautstraat. Hartog bakt al sinds jaar en dag brood van zelf gemalen tarwe van leveranciers uit de Haarlemmermeerpolder. Het Amsterdamse bedrijf is naar eigen zeggen de enige in Nederland die dat doet.

Het gebruik van lokaal geproduceerde en aangeleverde grondstoffen brengt Fred Tiggelman, eigenaar van Hartog’s Volkoren, nu in een gunstige positie. ”Toen de familie Hartog de bakkerij oprichtte in 1896 was het verbruik van energie en logistiek al een ding. Toen is er al voor gekozen om zo duurzaam mogelijk te produceren en dat gedachtegoed zetten we graag voort.”

Ook uit het recentere verleden heeft Tiggelman de nodige lessen getrokken: ”De afgelopen twee jaar hebben we geregeld gezien dat het onrustig was op de grondstoffenmarkt. De coronacrisis en de blokkade in het Suezkanaal zijn daarvan goede voorbeelden.” Toen hij een flinke voorraad graan kon inkopen voor een goede prijs heeft hij dat dan ook gedaan en dat biedt nu, in een tijd van oorlog in Oekraïne, helemaal uitkomst.

Graanschuur van Europa

Rusland en Oekraïne worden ook wel de graanschuur van Europa genoemd en omdat daar nu oorlog woedt heeft dat consequenties voor de prijs van het graan dat normaal gesproken uit dat gebied wordt geïmporteerd. Eerder deze maand meldde de Volkskrant al een explosieve stijging van ruim 40 procent op de wereldwijde tarweprijs.

Voorlopig zullen we daar bij de prijs van het brood van Hartog’s Volkoren niet veel van merken. Tiggelman verwacht in ieder geval tot de zomer de huidige prijs te kunnen hanteren. ”Of de prijs daarna toch omhoog moet weet ik niet, maar als het zo is, zal het niet veel zijn”, besluit hij.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Maik Schaffner, eigenaar van supermarkt Jumbo in winkelcentrum De Dukaat: ‘Wij zijn niet tegen de invoering van betaald parkeren. Maar bij het verdwijnen van de blauwe parkeerzone gaan bewoners met een parkeerontheffing op deze plekken staan.’ Guido Frankfurther: ‘Een goed functionerend winkelcentrum is belangrijk voor de leefbaarheid van het gebied.’ De commissie Mobiliteit en Openbare Ruimte van de gemeenteraad bespreekt donderdag de kwestie.

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Vorige week maakte wethouder Van de Horst bekend 14 hoofdroutes voor autoverkeer te willen afsluiten. Vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam: ‘Wij zien ook de voordelen van een autoluwere stad met minder drukte en een schonere lucht. Maar dat moet wel in goed overleg met het bedrijfsleven en in kleine, behapbare stappen, zodat het bedrijfsleven de tijd krijgt om zich aan te passen.’

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Bedrijven in Amstelveen die nog niet voldoen aan de energielabel C hebben en brief gekregen om binnen twaalf weken een verbeterplan aan te leveren. Wethouder Floor Gordon: ‘Met het energielabel willen we ervoor zorgen dat gebouweigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Dat is belangrijk om CO2 te besparen en het zorgt voor lagere energielasten.’

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

Bij Internationaal zaken doen komen niet alleen prijs en kwaliteit in de onderhandelingen ter sprake, maar steeds vaker ook meerdere SDG doelen. Erik de Boer, directeur MKB TRADE OFFICE: ‘Vrijdag 8 september hebben we een unieke internationale bijeenkomst voor ondernemers die importeren en exporteren of die de mogelijkheden voor import en export onderzoeken. Meld je snel aan!

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

Als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland ondersteunt Ilse Zaal lokale mkb ondernemers op gebieden als stimulering van innovatie, een beter werkende arbeidsmarkt, ondersteuning bij verduurzaming of terugdringing van leegstand. De verkiezingen voor de Provinciale Staten op woensdag 15 maart zijn dan ook van groot belang voor jou als ondernemer. Ga stemmen!