In het deze week gepresenteerde ‘Amsterdams Akkoord’ kondigt het nieuwe college een ‘nieuwe visie op onze lokale economie’ aan ‘met brede welvaart als doel’. Deze visie moet samen met het bedrijfsleven worden ontwikkeld. Steun aan het midden- en kleinbedrijf wordt specifiek genoemd om lokaal ondernemerschap te behouden en stimuleren. Publiek-private samenwerking loopt als een rode draad door het akkoord.

Samenwerken doe je samen

Maar Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam, is teleurgesteld dat deze intentie in de praktijk niet wordt waargemaakt: ‘We hebben als bedrijfsleven het aanbod gedaan om met het nieuwe college een convenant te sluiten over hoe we de komende vier jaar goed zouden kunnen samenwerken.’ In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen deelden MKB-Amsterdam, KHN en Amsterdam City een handreikingsdocument met de gemeente, waarin samenwerking en oplossingen werden aangeboden op het gebied van de acht speerpunten van MKB-Amsterdam.

Geen link met initiatieven bedrijfsleven

Drenth ziet niet dat de aangedragen oplossingen zijn meegenomen in het akkoord. ‘De gemeente heeft bijvoorbeeld hoge ambities over CO-2 verlaging, maar gaat niet in overleg met bedrijfsleven over hoe dat dan kan. Verder steunen we de ambitie van het college om meer woningen te bouwen, maar we zien nog onvoldoende terug dat dit college ook aandacht heeft voor het behoud van ruimte voor bedrijven.’ Over het onderwerp voedsel, een belangrijk onderwerp in het akkoord, zegt Drenth:  ‘We hadden het op prijs gesteld als het college de link had gelegd met de initiatieven die het bedrijfsleven op dit punt al genomen heeft, zoals Amsterdam Food Capital 2025.’

Drenth concludeert: ‘Sommige zaken kun je echt alleen in nauwe samenwerking regelen. Wij hadden graag gezien dat in het akkoord dat er nu ligt meer van de voorstellen waren teruggekomen. Ik hoop dat het nieuwe college dat alsnog doet en we zijn bereid om snel aan tafel te gaan zitten om dit samen te realiseren.’

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Hulp bedrijfsleven nodig bij grote transities’

‘Hulp bedrijfsleven nodig bij grote transities’

De Amsterdams economie groeit, maar de verdeling van de brede welvaart loopt achter. Om het welzijn van de Amsterdammers te bevorderen zijn grote transities nodig. Op de bijeenkomst ‘De Staat van de Stad’ waren politiek en bedrijfsleven het unaniem eens: de creativiteit en innovatiekracht van de private sector moet worden ingezet om samen met het stadsbestuur deze uitdagingen aan te gaan.

Kringshoppen: vanuit je luie stoel naar de kringloopwinkel

Kringshoppen: vanuit je luie stoel naar de kringloopwinkel

Tijdens de laatste MKB-Amsterdam Groeiborrel klommen de mannen van Kringshoppen op de zeepkist. Met Kringshoppen kun je online naar de kringloopwinkel. Dat betekent meer exposure voor aangeboden producten én meer winkelgemak. Verdient jouw bedrijf ook aandacht en exposure? Kom aanstaande maandag 4 juli ook naar onze Groeiborrel in de Pijp.

Koffie van Hoofdkwartier Koffiebranderij aan kop in strijd om publieksprijs!

Koffie van Hoofdkwartier Koffiebranderij aan kop in strijd om publieksprijs!

Wijn, koffie, melk, chocola en kaas: deze producten uit Amstelveen zijn genomineerd voor het Product van de Maand juni. Deze week heeft de koffie van Hoofdkwartier Koffiebranderij een grote inhaalslag gemaakt! Ze staan nu aan kop in de peiling. Wil jij je favoriete product steunen? Je kan nog stemmen!

‘Steun nodig voor ondernemers op rand van faillissement’

‘Steun nodig voor ondernemers op rand van faillissement’

MKB-Amsterdam voorzitter Bart Drenth vindt dat bedrijven in de knel hulp moeten krijgen: ‘Hoewel de lockdowns al enige tijd achter ons liggen, laten de economische gevolgen ervan zich voor veel bedrijven nu pas goed voelen.’

Middelingsregeling: maak er gebruik van zolang het kan

Middelingsregeling: maak er gebruik van zolang het kan

De Middelingsregeling voor sterk wisselende inkomens wordt afgeschaft in 2023. Peter Herrebout, bestuurslid MKB-Amsterdam, vindt dit moeilijk te begrijpen. ‘De fiscus moet leren omdenken. Voor een kleine ondernemer kan dit net het verschil uit maken om overeind te blijven. Deze regeling ondersteunt ondernemerschap.’

Leer effectief je social media inzetten

Leer effectief je social media inzetten

Wilco Verdoold, docent bij de Hogeschool van Amsterdam, ziet dat veel bedrijven geen social media strategie hebben: ‘Natuurlijk moet je dingen uitproberen en jezelf de kans geven dingen te leren en ervaren, maar steeds opnieuw proberen zonder te leren is zonde.’ Kom 4 juli naar de gratis workshop!