In het deze week gepresenteerde ‘Amsterdams Akkoord’ kondigt het nieuwe college een ‘nieuwe visie op onze lokale economie’ aan ‘met brede welvaart als doel’. Deze visie moet samen met het bedrijfsleven worden ontwikkeld. Steun aan het midden- en kleinbedrijf wordt specifiek genoemd om lokaal ondernemerschap te behouden en stimuleren. Publiek-private samenwerking loopt als een rode draad door het akkoord.

Samenwerken doe je samen

Maar Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam, is teleurgesteld dat deze intentie in de praktijk niet wordt waargemaakt: ‘We hebben als bedrijfsleven het aanbod gedaan om met het nieuwe college een convenant te sluiten over hoe we de komende vier jaar goed zouden kunnen samenwerken.’ In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen deelden MKB-Amsterdam, KHN en Amsterdam City een handreikingsdocument met de gemeente, waarin samenwerking en oplossingen werden aangeboden op het gebied van de acht speerpunten van MKB-Amsterdam.

Geen link met initiatieven bedrijfsleven

Drenth ziet niet dat de aangedragen oplossingen zijn meegenomen in het akkoord. ‘De gemeente heeft bijvoorbeeld hoge ambities over CO-2 verlaging, maar gaat niet in overleg met bedrijfsleven over hoe dat dan kan. Verder steunen we de ambitie van het college om meer woningen te bouwen, maar we zien nog onvoldoende terug dat dit college ook aandacht heeft voor het behoud van ruimte voor bedrijven.’ Over het onderwerp voedsel, een belangrijk onderwerp in het akkoord, zegt Drenth:  ‘We hadden het op prijs gesteld als het college de link had gelegd met de initiatieven die het bedrijfsleven op dit punt al genomen heeft, zoals Amsterdam Food Capital 2025.’

Drenth concludeert: ‘Sommige zaken kun je echt alleen in nauwe samenwerking regelen. Wij hadden graag gezien dat in het akkoord dat er nu ligt meer van de voorstellen waren teruggekomen. Ik hoop dat het nieuwe college dat alsnog doet en we zijn bereid om snel aan tafel te gaan zitten om dit samen te realiseren.’