Vanaf 1 januari 2022 zijn privéadressen van zzp’ers, bestuurders van verenigingen van eigenaren en andere ondernemers niet langer zichtbaar voor iedereen in het Handelsregister. Dat meldt de Kamer van Koophandel.

De maatregel moet tegengaan dat ondernemers, die vaak hun woonadres ook als zakelijk adres gebruiken, worden lastiggevallen met ongewenste marketingactiviteiten. Hierbij gaat het niet zelden om aanbiedingen van een voordeliger energie- of telefoonabonnement.

De wijziging geldt alleen voor geregistreerde natuurlijke personen. Voor rechtspersonen, zoals instellingen en organisaties (bijvoorbeeld de bv en nv) blijft het adres nog steeds zichtbaar in het Handelsregister. Alleen bestuursorganen, advocaten, deurwaarders en notarissen kunnen adressen van natuurlijke personen blijven inzien als zij hiervoor autorisatie aanvragen bij de Kamer van Koophandel.