Het midden- en kleinbedrijf moet makkelijker toegang krijgen tot de financieringsmarkt, vinden belangenorganisaties als MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering en Ondernemend Nederland (ONL). Ze zeiden dat in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, waar het Financieele Dagblad over schrijft.

Het is de taak van de overheid om de onevenredige afhankelijkheid van de grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank te beperken. Die maakt mkb-financiering onnodig ingewikkeld. De inbreng van alternatieve financiers moet groter worden, vindt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland. ‘Zij nemen op dit moment 16% van de mkb-financiering voor hun rekening. Er worden hier meer kredietaanvragen afgewezen dan in andere Europese landen. En de rentepercentages zijn hoger.’

De belangenorganisaties pleiten onder meer voor een centrale marktplaats waar mkb’ers en financiers elkaar kunnen vinden. De British Business Bank is daarbij hun voornaamste voorbeeld. Ondernemers en hun financiële adviseurs hebben vaak te weinig kennis van de verschillende vormen van niet-bancaire financiering. Kapitaalverstrekking waarbij een deel van de zeggenschap wordt overgedragen is niet erg populair. Aan de andere kant hebben alternatieve financiers, zoals crowdfunders, vaak weinig zicht op de financierbaarheid van mkb’ers.

Kredietregister

Ook een kredietregister kan bijdragen aan grotere transparantie in de markt en minder knelpunten voor mkb’ers en financiers. Een centrale organisatie biedt daarnaast de mogelijkheid om informatie, begeleiding en advies rond zakelijke leningen, overheidsgaranties en fondsen aan te bieden. De banken zien wel iets in een kredietregister, ‘mits de inhoud, toegang, governance, privacy, veiligheid, beheer en kosten goed zijn geregeld’.

De mkb-organisaties pleiten tevens voor een variant op de fiscaal aantrekkelijke Belgische win-winlening. De regeling koppelt kleine ondernemers die moeite hebben om de financiering rond te krijgen aan particulieren die investeringsmogelijkheden zoeken. Zij kunnen tegen een zeer gunstig fiscaal tarief achtergestelde leningen geven, tot een bedrag van €300.000. Omdat achtergestelde leningen gezien worden als eigen vermogen, is het voor banken minder riskant om met aanvullende financiering over de brug te komen.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De verkiezingen op 16 maart zijn uiteraard voor jou als ondernemer belangrijk! Komt er een gemeentebestuur dat niet alleen aandacht heeft voor bewoners maar ook voor ondernemers? Volg via onze nieuwsbrief MKB Mail en onze socials de belangrijkste ontwikkelingen.

Corona kan voor ondernemers nog lang nagalmen

Corona kan voor ondernemers nog lang nagalmen

Het einde van de gezondheidscrisis is in zicht. Voor veel ondernemers begint nu de economische ellende pas echt. Drenth: ‘We vragen alle overheden om daar rekening mee te houden. Eén van de voorstellen is om ondernemers met schulden als doelgroep op te nemen in de pilot Pauzeknop, dat als doel heeft door de coronacrisis getroffen zelfstandigen te ondersteunen.’

Gezocht: ondernemers met oplossingen

Gezocht: ondernemers met oplossingen

Ben jij klaar om impact te maken in de stad? Meld je dan aan voor buurtchallenge Boost je Buurt. Je kan als ondernemer een Impact Hub Amsterdam ondernemersprogramma winnen ter waarde van €2.500 én kans maken op een ontwikkelbudget van €2.500, €5.000 of €7.500. Meedoen? Lees snel verder.

‘Nieuwe generatie is ontzettend innovatief’

‘Nieuwe generatie is ontzettend innovatief’

Studenten van Inholland gaan onder leiding van MKB-Amsterdam bestuurslid Bert Bos aan de slag met het ontwikkelen van duurzaamheidsplannen voor ondernemers. Ondernemers die wel oren hebben naar zo’n plan kunnen zich aanmelden. Binnenkort ook nieuws van Bert Bos over het Product van het Jaar!

‘Elke besparing is welkom’

‘Elke besparing is welkom’

De invoering van de reclamebelasting wordt twee maanden uitgesteld. Bart Drenth: ‘Ondernemers hebben het moeilijk en elke besparing is welkom. Ook als die maar over twee maanden gaat. En in maart zijn er weer nieuwe verkiezingen.’

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

Hoe denken ze in de Stopera over de herinvoering van de reclamebelasting? Met onder andere Rutger Groot Wassink van GroenLinks, Elise Moeskops van D66 en Claire Martens van de VVD. Uitstel of afstel? Dat zie je in de nieuwe aflevering van MKB TV!