Het midden- en kleinbedrijf moet makkelijker toegang krijgen tot de financieringsmarkt, vinden belangenorganisaties als MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering en Ondernemend Nederland (ONL). Ze zeiden dat in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, waar het Financieele Dagblad over schrijft.

Het is de taak van de overheid om de onevenredige afhankelijkheid van de grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank te beperken. Die maakt mkb-financiering onnodig ingewikkeld. De inbreng van alternatieve financiers moet groter worden, vindt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland. ‘Zij nemen op dit moment 16% van de mkb-financiering voor hun rekening. Er worden hier meer kredietaanvragen afgewezen dan in andere Europese landen. En de rentepercentages zijn hoger.’

De belangenorganisaties pleiten onder meer voor een centrale marktplaats waar mkb’ers en financiers elkaar kunnen vinden. De British Business Bank is daarbij hun voornaamste voorbeeld. Ondernemers en hun financiële adviseurs hebben vaak te weinig kennis van de verschillende vormen van niet-bancaire financiering. Kapitaalverstrekking waarbij een deel van de zeggenschap wordt overgedragen is niet erg populair. Aan de andere kant hebben alternatieve financiers, zoals crowdfunders, vaak weinig zicht op de financierbaarheid van mkb’ers.

Kredietregister

Ook een kredietregister kan bijdragen aan grotere transparantie in de markt en minder knelpunten voor mkb’ers en financiers. Een centrale organisatie biedt daarnaast de mogelijkheid om informatie, begeleiding en advies rond zakelijke leningen, overheidsgaranties en fondsen aan te bieden. De banken zien wel iets in een kredietregister, ‘mits de inhoud, toegang, governance, privacy, veiligheid, beheer en kosten goed zijn geregeld’.

De mkb-organisaties pleiten tevens voor een variant op de fiscaal aantrekkelijke Belgische win-winlening. De regeling koppelt kleine ondernemers die moeite hebben om de financiering rond te krijgen aan particulieren die investeringsmogelijkheden zoeken. Zij kunnen tegen een zeer gunstig fiscaal tarief achtergestelde leningen geven, tot een bedrag van €300.000. Omdat achtergestelde leningen gezien worden als eigen vermogen, is het voor banken minder riskant om met aanvullende financiering over de brug te komen.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Stem op het product van de maand augustus!

Stem op het product van de maand augustus!

Je kunt weer stemmen voor het Product van de Maand! We hebben vijf lekkere producten voor je, genomineerd door Van Amsterdamse Bodem. Maak je keuze en kom naar de uitreiking tijdens de Groeiborrel op maandag 5 september. Amsterdams eten is het allerlekkerste!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Op 13 oktober wordt de Omarmprijs uitgereikt, een prijs voor Amsterdamse initiatieven die zich inzetten voor armoedebestrijding. De organisatie PACT voor Amsterdam vraagt de hulp van Amsterdamse ondernemers om de prijs zo mooi mogelijk te maken. Rob Held, Pact Makelaar Armoedebestrijding: ‘Wij geloven dat armoede alleen bestreden kan worden door samenwerking.’

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Op 4 augustus vindt een netwerkbijeenkomst plaats voor LGBTIQ+ ondernemers. Je krijgt hier meer informatie over de oprichting van een organisatie die de belangen van regenboogondernemers vertegenwoordigt, de BGLBC. Schrijf je in en kom!

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

MKB-Amsterdam maakt zich al tijden sterk voor de invoering van een bezorgbelasting. Om de bezorggekte te stoppen en winkels te redden. MKB-Amsterdam wil na de zomer in gesprek met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Zaandam om met een actieplan te komen voor het behoud van winkels. Voorzitter Bart Drenth: ‘Als je niets doet, smelten de winkels sneller weg dan de ijskappen op de Noordpool.’

‘Verkeerde keuze om rekening politieke crisis bij ondernemers te leggen’

‘Verkeerde keuze om rekening politieke crisis bij ondernemers te leggen’

Jacco Vonhof voorziet een zware recessie, nu de politieke problemen in het land zich opstapelen. ‘Wie had vooraf kunnen bedenken dat we in deze clusterfuck terecht zouden komen?’, zegt hij tegen de Telegraaf, doelend op onder andere de inflatie, stikstofcrisis, krapte op de arbeidsmarkt en gastekorten. De rekening van die problemen komt teveel bij ondernemers terecht, vindt hij. ‘Stop daarmee. Het trapt alle lucht uit het mkb.’