Het midden- en kleinbedrijf moet makkelijker toegang krijgen tot de financieringsmarkt, vinden belangenorganisaties als MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering en Ondernemend Nederland (ONL). Ze zeiden dat in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, waar het Financieele Dagblad over schrijft.

Het is de taak van de overheid om de onevenredige afhankelijkheid van de grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank te beperken. Die maakt mkb-financiering onnodig ingewikkeld. De inbreng van alternatieve financiers moet groter worden, vindt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland. ‘Zij nemen op dit moment 16% van de mkb-financiering voor hun rekening. Er worden hier meer kredietaanvragen afgewezen dan in andere Europese landen. En de rentepercentages zijn hoger.’

De belangenorganisaties pleiten onder meer voor een centrale marktplaats waar mkb’ers en financiers elkaar kunnen vinden. De British Business Bank is daarbij hun voornaamste voorbeeld. Ondernemers en hun financiële adviseurs hebben vaak te weinig kennis van de verschillende vormen van niet-bancaire financiering. Kapitaalverstrekking waarbij een deel van de zeggenschap wordt overgedragen is niet erg populair. Aan de andere kant hebben alternatieve financiers, zoals crowdfunders, vaak weinig zicht op de financierbaarheid van mkb’ers.

Kredietregister

Ook een kredietregister kan bijdragen aan grotere transparantie in de markt en minder knelpunten voor mkb’ers en financiers. Een centrale organisatie biedt daarnaast de mogelijkheid om informatie, begeleiding en advies rond zakelijke leningen, overheidsgaranties en fondsen aan te bieden. De banken zien wel iets in een kredietregister, ‘mits de inhoud, toegang, governance, privacy, veiligheid, beheer en kosten goed zijn geregeld’.

De mkb-organisaties pleiten tevens voor een variant op de fiscaal aantrekkelijke Belgische win-winlening. De regeling koppelt kleine ondernemers die moeite hebben om de financiering rond te krijgen aan particulieren die investeringsmogelijkheden zoeken. Zij kunnen tegen een zeer gunstig fiscaal tarief achtergestelde leningen geven, tot een bedrag van €300.000. Omdat achtergestelde leningen gezien worden als eigen vermogen, is het voor banken minder riskant om met aanvullende financiering over de brug te komen.