De economie in de Haarlemmermeer ondervindt de gevolgen van de coronacrisis. Over die gevolgen werd afgelopen week een coronamonitor gepresenteerd. Daarin is uitgewerkt welke effecten de crisis heeft op de economie, arbeidsmarkt en welke gevolgen er zijn voor Schiphol.

De monitor laat zien dat het Bruto Regionaal Product (BRP) in het derde en vierde kwartaal van afgelopen jaar daalde met respectievelijk 21 en 18 procent. Eén van de grootste dalers is de luchtvaartsector. Zo daalde het aantal passagiersvluchten met zestig procent ten opzichte van 2019. Het aantal vrachtvluchten nam daarentegen wel met zeventig procent toe.

De werkgelegenheid daalde niet zo sterk daalde als werd verwacht op basis van het gedaalde BRP. Dat komt doordat steunmaatregelen een deel van de bedrijven overeind houden. Wel nam het aantal WW-uitkeringen in 2020 met 42 procent toe ten opzichte van 2019. Het aan faillissement gerelateerde banenverlies nam dertig procent toe.