Een goed functionerend openbaar vervoer netwerk is essentieel voor verduurzaming van het transport in een dichtbevolkt gebied als Nederland. Dat schrijft Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam en voorzitter van de Reizigers Advies Raad van de vervoersregio Amsterdam, deze week in de Volkskrant. ‘Een goed netwerk van treinen, bussen, trams en metro’s maakt dat iedereen binnen acceptabele tijd op zijn bestemming kan komen. Een goed ov ontsluit woonwijken en is vaak een randvoorwaarde voor projectontwikkelaars om te beginnen met de broodnodige woningbouw.’

Broodnodige omslag in denken

Drenth vraagt zich in het opiniestuk ook af hoe het kabinet niet in ziet dat de meest voor de hand liggende manier om de uitstoot van stikstof en CO2 van wegverkeer te verminderen, een systeemsprong in het ov is. ‘Nederland is met de stikstofcrisis, klimaatverandering en de woningnood in een bestuurlijke bankschroef beland. We staan op een kruispunt in onze geschiedenis. Dichtbevolkte steden als Tokio, Singapore, Londen en Parijs lieten al zien dat een hoogwaardig openbaar vervoer de beste oplossing is voor een dichtbevolkt gebied. Het is te hopen dat Kamerleden, coalitie en oppositie hun energie in deze broodnodige omslag in het denken gaan steken. We lopen immers enorm achter.’

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.