Al jaren was zuinig omgaan met energie voor Edgar Resida een goede gewoonte. Met de toenemende verplichting om allemaal wat te doen aan de CO2-uitstoot, neemt de bagelzaak-eigenaar de laatste tijd grotere stappen. “Het is nu gewoon nog urgenter,” vindt en merkt Resida. “We kunnen zo niet doorgaan als je kijkt naar welke richting het opgaat met het klimaat.” Dat hij daarom niet alleen privé maar ook zakelijk zich nog meer dan voorheen inzet voor een betere leefomgeving, is voor de ondernemer niet meer dan logisch. “Ik heb kinderen. Je wil er alles aan doen om de wereld voor hen leefbaar te houden. Thuis hebben we zonnepanelen, een warmtepomp en HR++ glas.”

Besparen

Dat dat als ondernemer ook wat oplevert, vindt hij zowel bijzaak als ook gewoon een prima argument. “Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt.” Het pand aan de Prinsengracht waar zijn zaak Village Bagels gehuisvest is, heeft een monumentale status en enkel glas. Dus is hij in gesprek met de eigenaar. Maar al jaren is het devies naar de medewerkers: licht uit als je niet in een ruimte bent, ovens en toasters uit als deze niet meer nodig zijn, en afval wordt gescheiden. Resida: “We zijn al lang geleden overgestapt op led-verlichting en plastic wordt hier zo min mogelijk gebruikt. Plastic tasjes hebben we nooit gewild.”

Gratis energiescan

Kijken wat je zelf kunt doen en meedeinen met de regelgeving vanuit de overheid. Zó pakt Resida het aan. Daarbij maakt hij graag gebruik van de ondersteuning die de gemeente Amsterdam ondernemers aanbiedt. “Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen, wat verplicht is en welke hulp je daarbij kunt krijgen.” Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. “Je kunt denken: ik ben goed bezig. Maar je kunt op een gegeven moment bedrijfsblind worden. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.”

Investeren

De Energiepartners doorliepen het pand en werkproces van Village Bagels en kwamen met een rapport vol aanbevelingen. Voor energiebewuste Resida waren dat geen enorme verrassingen. Het waren wel adviezen waarmee hij even weer gewezen werd op wat nodig is en waarmee hij weer een stap kan maken. “We moeten de apparatuur nu echt gaan vervangen voor nieuwe, meer energiezuinige. Met de cv-ketel, waarvan ook wordt aangeraden deze te vervangen, waren we al bezig.” Dat betekent investeren, maar “dat verdient zich zeker met de tijd terug.” Ook signaalverlichting (dat uitgaat als er langere tijd geen beweging is) en een fonteintje met sensor in de toiletruimte, neemt hij graag over uit het advies.

Zonnig terras

Komende zomer wordt voor de horecazaak weer een uitdaging wat energiezuinig ondernemen betreft. Resida: “We hebben een prachtig zonnig terras. Maar binnen is het lastig koel te houden. Airconditioning wil je niet, dat kost teveel energie. Daarom hebben we binnenzonwering. Vanwege de monumentale status is dat niet aan de buitenkant toegestaan. Ook daarover gaan we in gesprek met de vastgoedeigenaar. Kijken wat mogelijk is om het pand energiezuiniger te maken. Daarbij denk ik ook aan zonnepanelen op het dak.”

Simpele dingen

Binnen de mogelijkheden doen wat kan, dat is Resida’s aanpak en advies naar andere ondernemers. “Je eigen gedrag en dat van je medewerkers, daar kun je zeker wat mee. Dus licht uit als je niet in de ruimte bent, de vaatwasser efficiënt gebruiken. Dat zijn best simpele dingen die ook bijdragen. En laat je bedrijf doorlichten met een gratis energiescan en begeleiding van de gemeente. Ook als je denkt, ik ben toch al goed bezig.”

Ook uw bedrijfspand verduurzamen?

Vraag een gratis energieadvies aan

Wil jij je ook inzetten voor minder gasverbruik? Sluit je dan aan bij 15% GasTerug en zet ook de knop om! Ga voor meer informatie naar www.ikzetookdeknopom.nl. Op deze website is van alles te vinden over het Actienetwerk 15% GasTerug, haar manier van werken, de deelnemers, verschillende acties die plaatsvinden en concrete bespaartips.

Beeld: Shirley Brandeis fotograaf.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?

MKB-Amsterdam is er voor ondernemers in de hele Metropoolregio!

MKB-Amsterdam is er voor ondernemers in de hele Metropoolregio!

Wie denkt dat MKB-Amsterdam zich alleen inzet voor ondernemers in de hoofdstad heeft het mis. Ondernemers uit de hele Metropoolregio Amsterdam zijn van harte welkom! Afgelopen week sprak onze voorzitter Achmed Baâdoud met Darshan Sloot van de Ondernemersvereniging Amstelveen om kennis te delen en te verkennen hoe beide verenigingen elkaar kunnen versterken.