Al jaren was zuinig omgaan met energie voor Edgar Resida een goede gewoonte. Met de toenemende verplichting om allemaal wat te doen aan de CO2-uitstoot, neemt de bagelzaak-eigenaar de laatste tijd grotere stappen. “Het is nu gewoon nog urgenter,” vindt en merkt Resida. “We kunnen zo niet doorgaan als je kijkt naar welke richting het opgaat met het klimaat.” Dat hij daarom niet alleen privé maar ook zakelijk zich nog meer dan voorheen inzet voor een betere leefomgeving, is voor de ondernemer niet meer dan logisch. “Ik heb kinderen. Je wil er alles aan doen om de wereld voor hen leefbaar te houden. Thuis hebben we zonnepanelen, een warmtepomp en HR++ glas.”

Besparen

Dat dat als ondernemer ook wat oplevert, vindt hij zowel bijzaak als ook gewoon een prima argument. “Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt.” Het pand aan de Prinsengracht waar zijn zaak Village Bagels gehuisvest is, heeft een monumentale status en enkel glas. Dus is hij in gesprek met de eigenaar. Maar al jaren is het devies naar de medewerkers: licht uit als je niet in een ruimte bent, ovens en toasters uit als deze niet meer nodig zijn, en afval wordt gescheiden. Resida: “We zijn al lang geleden overgestapt op led-verlichting en plastic wordt hier zo min mogelijk gebruikt. Plastic tasjes hebben we nooit gewild.”

Gratis energiescan

Kijken wat je zelf kunt doen en meedeinen met de regelgeving vanuit de overheid. Zó pakt Resida het aan. Daarbij maakt hij graag gebruik van de ondersteuning die de gemeente Amsterdam ondernemers aanbiedt. “Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen, wat verplicht is en welke hulp je daarbij kunt krijgen.” Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. “Je kunt denken: ik ben goed bezig. Maar je kunt op een gegeven moment bedrijfsblind worden. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.”

Investeren

De Energiepartners doorliepen het pand en werkproces van Village Bagels en kwamen met een rapport vol aanbevelingen. Voor energiebewuste Resida waren dat geen enorme verrassingen. Het waren wel adviezen waarmee hij even weer gewezen werd op wat nodig is en waarmee hij weer een stap kan maken. “We moeten de apparatuur nu echt gaan vervangen voor nieuwe, meer energiezuinige. Met de cv-ketel, waarvan ook wordt aangeraden deze te vervangen, waren we al bezig.” Dat betekent investeren, maar “dat verdient zich zeker met de tijd terug.” Ook signaalverlichting (dat uitgaat als er langere tijd geen beweging is) en een fonteintje met sensor in de toiletruimte, neemt hij graag over uit het advies.

Zonnig terras

Komende zomer wordt voor de horecazaak weer een uitdaging wat energiezuinig ondernemen betreft. Resida: “We hebben een prachtig zonnig terras. Maar binnen is het lastig koel te houden. Airconditioning wil je niet, dat kost teveel energie. Daarom hebben we binnenzonwering. Vanwege de monumentale status is dat niet aan de buitenkant toegestaan. Ook daarover gaan we in gesprek met de vastgoedeigenaar. Kijken wat mogelijk is om het pand energiezuiniger te maken. Daarbij denk ik ook aan zonnepanelen op het dak.”

Simpele dingen

Binnen de mogelijkheden doen wat kan, dat is Resida’s aanpak en advies naar andere ondernemers. “Je eigen gedrag en dat van je medewerkers, daar kun je zeker wat mee. Dus licht uit als je niet in de ruimte bent, de vaatwasser efficiënt gebruiken. Dat zijn best simpele dingen die ook bijdragen. En laat je bedrijf doorlichten met een gratis energiescan en begeleiding van de gemeente. Ook als je denkt, ik ben toch al goed bezig.”

Ook uw bedrijfspand verduurzamen?

Vraag een gratis energieadvies aan

Wil jij je ook inzetten voor minder gasverbruik? Sluit je dan aan bij 15% GasTerug en zet ook de knop om! Ga voor meer informatie naar www.ikzetookdeknopom.nl. Op deze website is van alles te vinden over het Actienetwerk 15% GasTerug, haar manier van werken, de deelnemers, verschillende acties die plaatsvinden en concrete bespaartips.

Beeld: Shirley Brandeis fotograaf.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Kleine reclame-uitingen

Kleine reclame-uitingen

Ondernemers met kleinere reclame-uitingen worden in 2024 ontzien, na een motie van D66-raadslid Erik Schmit. De tarieven voor reclame-uitingen tot 5m2 worden niet verhoogd of geïndexeerd. Volgens vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Metropool Amsterdam een goede zaak.

Uitnodiging Netwerkborrel – Maandag 6 november

Uitnodiging Netwerkborrel – Maandag 6 november

Wij nodigen je graag uit voor de laatste MKB-Metropool Amsterdam Borrel van dit jaar op maandag 6 november in de Oranjekerk in Amsterdam. We hebben een gevarieerd programma, waarbij je zowel financieel als online impact kan maken!

Wilder Land is op een bijzondere missie met een bijzonder, divers team

Wilder Land is op een bijzondere missie met een bijzonder, divers team

Oprichter Matthijs Westerwoudt: “Het leuke is dat de medewerkers van begin tot eind betrokken zijn bij de totstandkoming van de producten. Zo zien zij ook dat die soms doodnormale (on)kruiden stap voor stap veranderen in mooie en lekkere producten waar een hoop mensen iedere dag van genieten”