De samenleving gaat weer open. Veel mensen beseffen niet dat ondernemers weer rekeningen moeten betalen – inclusief achterstallige rekeningen en (belasting)schulden. Ondernemers willen die betalingen het liefst spreiden, omdat in één keer betalen vaak simpelweg niet gaat. Gisteren verscheen in het Parool een artikel over ondernemers die diep in de coronaschulden zitten.

“Die belastingschuld wordt een groot probleem”, zegt voorzitter Bart Drenth van MKB-Amsterdam. “Een derde van onze leden heeft een schuld bij de fiscus. Die drie jaar terugbetalingstermijn betekent dat je het dubbele van je normale belasting moet betalen. Dat beperkt het herstel van deze bedrijven ongelooflijk, laat staan het vermogen om ons uit de crisis te investeren.”

“Ik begrijp het dilemma van het kabinet. Je wilt wel eerlijk zijn. Wij zijn geen voorstander van selectief kwijtschelden. Je moet bedrijven gelijk behandelen en bedrijven die krom hebben gelegen om belasting te betalen, niet straffen.”

Drenth roept het kabinet op om coronamaatregelen nu eens niet een paar maanden op te rekken of de ingangsdatum voor terugbetalen drie maanden op te schuiven, zoals tot nu toe gebeurde. “Wat zou helpen is dat we voor langere tijd meer zekerheid krijgen. De onzekerheid is enorm.”

Lees hier het hele artikel uit het Parool.