Veel ondernemers hebben hulp nodig om door deze zware tijden te komen. De horeca is dicht, andere branches voelen de gevolgen van de beperking van de groepsgrootte. Weer andere hebben last van de ontmoediging om te winkelen. Dat vraagt om uiteenlopende maatregelen. MKB-Nederland wil het mogelijk maken met je bedrijf een ‘time out’ te nemen.

Veel bedrijven dreigen om te vallen omdat ze tijdens de coronacrisis verlies lijden, maar na deze crisis wel degelijk levensvatbaar zijn. Voor dit soort bedrijven zou een ‘time out’ een goede oplossing zijn. Dit wordt ook wel het ‘Doornroosje scenario’ genoemd, omdat de bedrijven in een soort ‘winterslaap’ gaan, waar ze na een tijdje uit kunnen worden wakker gekust.

Het kabinet is dit idee nu aan het uitwerken. Volgens het Financieel Dagblad van 17 oktober presenteert minister Wiebes de plannen hiervoor nog dit jaar. Kern van het plan is dat niet de ondernemer, maar haar schulden slapen. Of beter nog: worden kwijtgescholden. Dit past overigens bij een ontwikkeling waar MKB-Nederland al veel langer voor heeft gelobbyd; de mogelijkheid dat je ondernemer zelf afspraken met je schuldeisers maakt. Dit is nu vastgelegd in de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Homologatie betekent bevestiging van dit akkoord door een rechter. Daarmee worden de afspraken ook van toepassing op schuldeisers waarmee je geen akkoord hebt bereikt.

In een ‘time out’ of ‘Doornroosje’ regeling zou je dit soort afspraken tijdelijk kunnen maken. Met je schuldeisers spreek je dan af elkaar geen pijn te doen. Banken en obligatiehouders eisen hun vordering niet op en schelden soms een deel van je renteverplichtingen kwijt. Als ondernemer beloof je in ruil daarvoor de positie van deze financiële partijen niet te schaden. Zo heb je als ondernemer de tijd om deze crisis door te komen en in de tussentijd orde op zaken te stellen.

Je moet het idee van een ‘winterslaap’ dus ook weer niet te letterlijk nemen. Want je moet hard blijven werken aan nieuwe verdienmodellen. Dat kan dus ook betekenen dat je je bedrijf gaat saneren, afscheid neemt van bepaalde bedrijfsactiviteiten en als dat moet ook van (een deel) van je personeel.

Een belangrijke hobbel hierbij is overigens de Belastingdienst. Die heeft als schuldeiser een bevoorrechte positie en is daarom minder geneigd om rechten op te geven. Hier moet het kabinet in zijn plan iets voor regelen. Want andere schuldeisers zijn minder geneigd minnelijk te schikken als de Belastingdienst dat niet doet.

Daarnaast is er iets nodig voor het geval je bedrijf niet meer uit de ‘time out’ komt. Hier is een rol weggelegd voor de Kamer van Koophandel. Het team van 150 adviseurs dat in de afgelopen periode ondernemers hielp hun weg te vinden naar diverse regelingen, is nu omgedoopt tot het loket ‘Zwaar Weer’. Dit moet ondernemers straks helpen te stoppen als doorgaan geen zin meer heeft. Hoe onaangenaam ook, hier heb je als ondernemer baat bij. Want als je te lang doorgaat maak je de problemen voor je bedrijf en voor jezelf alleen maar groter.

MKB-Nederland lobbyt daarom ook voor een goede stopregeling. Het moet mogelijk zijn om te stoppen zonder restschulden. Minister Wiebes heeft het FD laten weten de mogelijkheid hiertoe te onderzoeken. De Kamer van Koophandel zou ook hier een belangrijke rol hebben als coach en gids.

Mocht je nu al hulp willen inschakelen, denk dan ook InCollab. Dit is een initiatief van studenten van InHolland. Teams met deskundigen op diverse terreinen, van juridisch tot accountancy, helpen je bij vragen. Bijvoorbeeld om een nieuw verdienmodel te ontwikkelen, je bedrijfsplan voor de bank te toetsen. Of kritisch met je mee te kijken hoe groot de kansen voor je bedrijf nog zijn. Als je ze een e-mail stuurt krijg je binnen 24 uur antwoord over wat ze voor je kunnen betekenen. In de meeste gevallen is hun ondersteuning kosteloos. In de uitzending van MKB TV van 4 oktober vertellen de studenten meer over wat ze voor je kunnen betekenen. In deze uitzending zijn ook Marieke Vink van de Rabobank en Okkie Boot van Thexton Armstrong te gast. Kijk deze aflevering van MKB TV hier terug.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Noodklok voor ondernemers

Noodklok voor ondernemers

Bestuurders van gemeenten, provincie en economische organisaties pleiten in een brandbrief aan het kabinet voor maatwerk bij de NOW en TVL subsidieregelingen. “We zien bij ondernemers onacceptabele stress. Zij moeten nu het zelfstandig opgebouwde pensioen en privévermogen inzetten om de vaste lasten te kunnen betalen.” Aldus Erik Bekkering, wethouder Economische Zaken gemeente Bergen NH. De bestuurders vragen het kabinet de menselijke maat vast te houden. Ook vragen ze het kabinet om te luisteren naar de roep van de ondernemers, gemeenten, brancheverenigingen en belangenorganisaties die nu steeds luider in de media te horen is. En vervolgens maatwerk te leveren zodat óók deze ondernemers in aanmerking komen voor de subsidieregelingen NOW & TVL.

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

De gemeente Utrecht wil korte metten maken met de overlast die pakketbezorgers veroorzaken en zet daarom in op zogeheten buurthubs. Door Utrechters hun pakketjes bij vaste punten in de buurt op te laten halen, hoeven medewerkers van bedrijven als PostNL en DHL niet langer de hele stad door te rijden. De Utrechtse wethouder Eerenberg wil nog voor de zomer van 2022 een proef starten om de potentie van wijkdepots in kaart te brengen. Voor Amsterdam is dit een serieuze optie, zegt Guido Frankfurther. Twee jaar geleden voerde MKB-Amsterdam al een campagne ‘bezorgschaamte’. Frankfurther: “Het verstopt onze wegen en is slecht voor de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en het milieu. Net als in Utrecht hebben we liever dat de klanten hun pakjes ophalen bij afhaalpunten in de buurt.”

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Leuk nieuws over Local Heroes! Initiatiefnemer Maarten Coumans heeft in WNL-programma Dragon’s Den een investering van maar liefst twee miljoen euro binnen weten te halen. Investeerders Michel Perridon en Pieter Schoen gaan met Coumans in zee. Met de investering wil Coumans uitbreiden naar zeven locaties verspreid over heel Amsterdam. Daarvoor is hulp nodig van de gemeente. Ook MKB Amsterdam-voorzitter Bart Drenth is met de verantwoordelijke wethouder in gesprek om de uitbreiding van Local Heroes te steunen. Volgens Coumans is dit nog maar het begin: ‘’Amsterdam zal de basis vormen, maar op termijn willen we Local Heroes uitbreiden in heel Nederland.’’

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Meer dan één derde van de ondernemers wil in de toekomst besparen op kantoor- en bedrijfsruimte. Thuiswerken en digitaal vergaderen zullen daarom ook na de coronacrisis vast onderdeel van de maatschappij worden, blijkt uit de maandelijkse bedrijvenmonitor van Interpolis, die maandag voor het eerst is gepubliceerd. Vooral bij het groot-mkb is deze verandering zichtbaar: meer dan veertig procent verwacht met minder kantoor- en bedrijfsruimte af te kunnen. René Voets, directeur bedrijven van Interpolis, ziet een brede transformatie in het mkb-landschap. “Bedrijven zijn verrast door de hoeveelheid werk die online kan worden uitgevoerd. Ook kunnen sommige zaken, zoals vergaderen, een stuk efficiënter vanuit huis gebeuren. Mkb’ers willen dit ook na de coronacrisis stimuleren. Daar investeren ze ook in, bijvoorbeeld door goede thuiswerkplekken te realiseren.”

Oproep koningsdagacties

Oproep koningsdagacties

Volgende week dinsdag is het zo ver: Koningsdag. Ben of ken jij een ondernemer in de regio Amsterdam die een speciale actie voor dinsdag 27 april heeft opgetuigd? Dan is MKB-Amsterdam op zoek naar jou. Volgende week dinsdag staat onze media in het teken van Koningsdag. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van ondernemers die deze bijzondere Koningsdag in een ‘corona-jas’ hebben weten te gieten. Wie weet lichten we jouw initiatief uit! Stuur een e-mail naar marcia.appels@mkb-amsterdam en dan neemt het redactieteam contact met je op.

Uitblijven versoepelingen

Uitblijven versoepelingen

Na 18 weken lockdown is het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en de detailhandel. Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers – met protocollen om veilig de terrassen te openen – onderdeel van de oplossing zijn. “Veel ondernemers in de evenementen, de horeca, de reisbranche en de detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen. Daarom is het belangrijk dat ook ondernemers in hun inkomen worden gecompenseerd. Aanstaande donderdag vragen we hier opnieuw aandacht voor in het periodiek overleg met het kabinet,” aldus Vonhof.