De druk op de zakelijke vastgoedmarkt is zo hoog dat sommige bedrijven €1.000 meer dan de oorspronkelijke huurprijs betalen. Dat blijkt uit navraag van BNR Nieuwsradio bij verhuurplatforms en lokale mkb-belangenverenigingen.

Een belangrijke oorzaak voor die druk is volgens Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam, het ombouwen van bedrijfspanden naar woonruimte. ‘Dat zie je in alle gemeenten tegelijkertijd gebeuren. Dan is het logisch dat de druk enorm wordt opgevoerd. Daarbij komt dat de economie aantrekt en de vraag naar werkruimte groeit.’ Het is volgens Drenth belangrijk dat er ruimte gereserveerd blijft worden voor bedrijven. Afstemming tussen gemeenten is daarvoor noodzakelijk. ‘Zo blijven niet alle gemeenten tegelijkertijd hetzelfde beleid voeren en bedrijfsruimte opofferen voor woningbouw.’

Andere bedrijfsvoering

Volgens Drenth is de pijn in allerlei sectoren te zien. ‘Maar de maakindustrie heeft het extra moeilijk. Die sector heeft meer werkruimte nodig en in de stad is vaak geen plek meer.’ Steeds vaker moeten bedrijven die het moeilijk hebben hun bedrijfsvoering anders gaan regelen, zegt Drenth. ‘Dat betekent in sommige gevallen dat ze moeten afzien van geplande uitbreiding. Het tekort aan bedrijfsruimte heeft dus echt invloed op de economische groei, die hierdoor soms niet meer tot stand komt.’