De druk op de zakelijke vastgoedmarkt is zo hoog dat sommige bedrijven €1.000 meer dan de oorspronkelijke huurprijs betalen. Dat blijkt uit navraag van BNR Nieuwsradio bij verhuurplatforms en lokale mkb-belangenverenigingen.

Een belangrijke oorzaak voor die druk is volgens Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam, het ombouwen van bedrijfspanden naar woonruimte. ‘Dat zie je in alle gemeenten tegelijkertijd gebeuren. Dan is het logisch dat de druk enorm wordt opgevoerd. Daarbij komt dat de economie aantrekt en de vraag naar werkruimte groeit.’ Het is volgens Drenth belangrijk dat er ruimte gereserveerd blijft worden voor bedrijven. Afstemming tussen gemeenten is daarvoor noodzakelijk. ‘Zo blijven niet alle gemeenten tegelijkertijd hetzelfde beleid voeren en bedrijfsruimte opofferen voor woningbouw.’

Andere bedrijfsvoering

Volgens Drenth is de pijn in allerlei sectoren te zien. ‘Maar de maakindustrie heeft het extra moeilijk. Die sector heeft meer werkruimte nodig en in de stad is vaak geen plek meer.’ Steeds vaker moeten bedrijven die het moeilijk hebben hun bedrijfsvoering anders gaan regelen, zegt Drenth. ‘Dat betekent in sommige gevallen dat ze moeten afzien van geplande uitbreiding. Het tekort aan bedrijfsruimte heeft dus echt invloed op de economische groei, die hierdoor soms niet meer tot stand komt.’

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

De visie van een glazenwasser

De visie van een glazenwasser

Gisteren sprak voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland de economielezing van Elsevier Weekblad uit. Vonhof roept de samenleving en de politiek op om de mens achter de ondernemer te blijven zien.

Data helpen jou om beter te ondernemen

Data helpen jou om beter te ondernemen

Hoe? Daar kom je achter tijdens de webinar Business Intelligence voor het MKB op 20 december. Kees van Montfort: ‘Data zoals omzet, kosten, product- en dienstengegevens zijn een belangrijke tool bij het maken van betere beslissingen.’ Meld je snel gratis aan!

‘Veiligheidsbewustzijn tussen de oren’

‘Veiligheidsbewustzijn tussen de oren’

‘Het is belangrijk dat mensen leren elkaar aan te spreken en ervoor te zorgen dat iedereen aan het eind van de dag veilig naar huis gaat,’ zegt businessmanager Jeroen den Otter van VCANederland.

‘Overheid cruciaal bij financieringsmogelijkheden’

‘Overheid cruciaal bij financieringsmogelijkheden’

Het midden- en kleinbedrijf moet makkelijker toegang krijgen tot de financieringsmarkt, vinden belangenorganisaties als MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering en Ondernemend Nederland (ONL). Ze zeiden dat in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer

Uitbreiding steunpakket ‘avondlockdown’

Uitbreiding steunpakket ‘avondlockdown’

Het nieuwe steunpakket om ondernemers door de avondlockdown te loodsen bestaat onder meer uit een verlenging van het bijzonder uitstel van de Belastingdienst en een hogere vergoeding van de vaste lasten via TVL.

Nieuwe strategie zorgt voor omzetstijging

Nieuwe strategie zorgt voor omzetstijging

Eefje Jonker oprichter van Stay Future proof: ‘’Als je de sfeer en aanpak van een familiebedrijf wilt handhaven terwijl je groeit en innoveert is het belangrijk om iedereen binnen het bedrijf te verbinden en onderdeel te maken van het proces.”