MKB-Amsterdam is mede-initiatiefnemer van het Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam (RWC). Deze dienstverlenende netwerkorganisatie, opgericht tijdens de coronaperiode, is een netwerk van alle partijen op het gebied van werk in de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam. Het RWC wordt steeds meer een ingang voor werkgevers om goede dienstverlening vanuit de regionale overheid te krijgen. Eén van de initiatieven van het RWC is de Werkdesk Oekraïne. Michal van Dantzig, bestuurslid van MKB-Amsterdam en voorzitter van de werkgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs, kijkt terug op een succesvolle start van dit initiatief.

Toen in april 2022 bekend werd dat voor de oorlog gevluchte, in ons land verblijvende Oekraïners mochten gaan werken, kwamen er direct telefoontjes binnen bij het Werkgevers Servicepunt van werkgevers die interesse hadden om Oekraïners in hun organisatie een werkplek te bieden. Het Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam pakte dit doortastend op en riep in samenwerking met het Werkgevers Servicepunt Groot-Amsterdam, Olympia, Unique en Manpower de Werkdesk Oekraïne in het leven. Oekraïners kunnen zich hier aanmelden voor werk.

Driehonderd mensen aan het werk

Werkdeskmedewerkers Yulia en Natalia brengen in kaart welke mensen willen werken en welk werk voor hen passend is.  Kandidaten worden op verschillende manieren bemiddeld naar werk. Yulia en Natalia nemen de intake van werkzoekenden af in het Oekraïens, want Yulia schat dat circa zeventig procent van de mensen die zich melden niet of heel beperkt Engels spreekt. Dat lijkt natuurlijk een obstakel, maar is niet onoverkoombaar, zoals ook blijkt uit de ervaring van onder andere werkgever Kragtwijk Finest Food in Amstelveen (verderop in artikel) en vele andere voorbeelden. Inmiddels zijn via de bemiddeling van de Werkdesk Oekraïne minimaal driehonderd mensen aan het werk bij circa vijftig werkgevers in de arbeidsmarktregio Groot Amsterdam. Onlangs publiceerde het CBS dat negenveertig procent van de tijdelijk in Nederland verblijvende Oekraïners werk hebben gevonden. Dat is gigantisch als je bedenkt dat velen van hen geen Nederlands en ook geen Engels spreken. Dan komt al snel de #JaMaarHoeDan?

Werkdesk Oekraïne medewerkers Yulia en Natalia

Vluchtelingen in onze regio

Kort nadat de oorlog uitbrak heeft sportvereniging Maccabi Nederland twee touringcars met Oekraïense vluchtelingen naar Nederland gehaald en gehuisvest in twee hotels in Amstelveen. Ook via andere organisaties zijn vluchtelingen naar Nederland gehaald en in onze arbeidsmarktregio opgevangen. Vrijwilligers kwamen helpen om de mensen van eerste noden als kleding en verzorgingsproducten te voorzien. Yulia, nu werkzaam op de Werkdesk Oekraïne, was één van de vele vrijwilligers via Maccabi. De Gemeente Amstelveen heeft daarna de zorg overgenomen en de opvang en alles wat er nodig is georganiseerd. Nadat de regering het mogelijk maakte dat de Oekraïners mochten gaan werken, heeft het WSP Amstelveen direct gehandeld en een Meet en Greet georganiseerd tussen werkgevers en Oekraïners die willen en kunnen werken. Yulia heeft hierbij geholpen als tolk.

Positieve ervaring in Amstelveen

Kragtwijk Finest Food, cateringspecialist uit Amstelveen, was één van de bedrijven die hieraan deelnamen. Het bedrijf was haastig op zoek naar nieuwe medewerkers om aan de aantrekkende post coronavraag te voldoen. HR manager Nicolette Kragtwijk beschreef me hoe het is gegaan. “Wij hadden een stand tijdens de ‘Meet en Greet’ met een tolk erbij. Van te voren hadden wij bedacht dat we zeker zes werkplekken konden bieden. Bij voldoende interesse van geschikte kandidaten zouden we naast een rondleiding ook een proefdag organiseren om van beide kanten een eerste ervaring op te doen. De animo voor de rondleiding was groot en het werd een bijzondere dag. We haalden de vijfentwintig kandidaten zelf op bij de twee Amstelveense hotels met eigen vervoer, omdat er geen taxibusjes beschikbaar waren. Van deze mensen hebben er zich uiteindelijk zeventien aangemeld voor de proefdag. De proefdag beviel van beide kanten, dat we met alle kandidaten een dienstverband zijn aangegaan. Met de sterk toegenomen drukte na corona waren deze nieuwe medewerkers meer dan welkom.“

Het team van Kragtwijk Finest Food met in het midden hun Oekraïense collega’s.

Vlotte integratie

“Het is nogal een uitdaging wanneer je zeventien nieuwe collega’s gaat integreren in je bedrijf”, vertelde Nicolette Kragtwijk me. “Ook voor de huidige medewerkers gaat er op zo’n moment veel veranderen. De integratie ging gelukkig heel makkelijk. Van beide kanten. Wij zijn ontzettend blij met onze Oekraïense collega’s; welwillend, hardwerkend, rustig. De enkelen die Engels spreken helpen de anderen die geen Engels spreken. Google Translate wordt volop gebruikt en ‘met handen en voeten’ kom je ook een heel eind. Doordat ze actief zijn in een werkomgeving verbetert hun Engelse taal. En dat geeft ons weer de gelegenheid om hen te helpen bij hun ontwikkeling. Kragtwijk Finest Food hecht altijd veel waarde aan diversiteit. Dat enkele Oekraïense collega’s een achtergrond als kunstenaar, restaurant manager en bankmedewerker hebben en een aantal online studeren aan de universiteit van Charkow, zien wij dan ook als een passende aanvulling. Van de zeventien nieuwe collega’s die in april 2022 bij ons startte, zijn er nu nog twaalf bij ons werkzaam.“

Hoe werkt het?

Als werkgever kun je een vacature doorgeven aan het Werkgevers Servicepunt Groot-Amsterdam (WSP) en erbij vermelden dat je vacature openstaat voor onder andere Oekraïners.  Aanmelden kan via dit contactformulier. Het WSP Groot Amsterdam organiseert Meet en Greets waar werkgevers en werkzoekende Oekraïners elkaar kunnen ontmoeten. In de praktijk blijkt dat dit tot succesvolle plaatsingen leidt. Er worden nog steeds Meet en Greets georganiseerd. Wil je meedoen, meld je dan aan via het contactformulier. Vermeld op het formulier dat je interesse hebt in de Meet en Greets met Oekraïners.

Slotnoot van Michal

De Werkdesk Oekraïne laat zien hoe we nieuwkomers veel sneller kunnen integreren in onze samenleving door ze werk te bieden. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Werkgevers zitten te springen om gemotiveerd personeel. Dat taal snel verbetert in een werkomgeving blijkt uit het verhaal van Kragtwijk Finest Foods. Dat het beter is voor de nieuwkomers zelf hoeft geen uitleg. Hoe mooi zou het zijn als de Werkdesk Oekraïne wordt omgezet in Werkdesk Nieuwkomers en ook andere groepen asielzoekers de mogelijkheid krijgen om te werken. Dit mag van mij zowel betaald als vrijwilligerswerk zijn. Wishful thinking, ik weet het. Maar het kan, dat hebben we gezien met de Oekraïners. Nu alleen nog een besluit van de regering dat dit mogelijk maakt.

Deze column is op persoonlijke titel geschreven door Michal van Dantzig, vrijwillig bestuurslid van MKB-Amsterdam. Zij is voorzitter van de werkgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs. Namens MKB-Amsterdam zit Michal aan de beleidsoverlegtafel van de Arbeidsmarktregio Groot Amsterdam. Deze arbeidsmarktregio omvat negen gemeenten – Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Haarlemmermeer, Ronde Venen, Uithoorn, Ouder Amstel, Diemen, Weesp – en het UWV. In deze overleggen brengt Michal het perspectief in van de mkb werkgever, zodat de dienstverlening vanuit de lokale en regionale overheid goed is afgestemd op deze groep kleine en middelgrote werkgevers. Ook vanuit haar eigen bedrijven WinWinWerkt en Onbekend Talent is Michal actief op de arbeidsmarkt.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?