De evenementenbranche in de regio Amsterdam kampt misschien nog wel meer dan elders in het land met de beperkingen van de corona-lockdown. Dat leidt tot veel onrust, maar ook tot sprankelende nieuwe ideeën en bijzondere initiatieven. Zeker de culturele sector laat zich niet onberoerd, met hopelijk de verruiming van de coronaregels in het verschiet. Tot die tijd is het nog even roeien met de riemen die er zijn.

Ook theater Frascati in de Amsterdamse Nes moet in coronatijd roeien met de riemen die het heeft. Daarom is onder meer de voorstelling De Staat van de Rechtvaardigheid – De Zaak Samuel in een korte film gegoten, in plaats van het oorspronkelijke toneelstuk. De voorstelling/ film handelt over de tekortkomingen van het huidige Nederlandse asielbeleid, met na afloop een (digitaal) gesprek met experts. Nu nog uit nood geboren, maar wie weet verdient het een vervolg in de post-coronatijd.

Theater en een drankje

Het is slechts één voorbeeld van de manier waarop ook de culturele sector probeert er tijdens de lockdown het beste van te maken. Vorig jaar al waren er vergevorderde plannen om van de Nes tijdelijk een fietsvrije zone te maken, met mogelijkheden voor straattheater, eet- en drinkgelegenheid van de aanpalende horeca en andere activiteiten. Helaas is het dáár niet van gekomen. Maar met het einde van de coronapandemie in zicht, hopelijk, blijven de creatieve geesten broeden om de beste manieren om het publiek toch nog aan zijn trekken te laten komen.

Pauline Buurma, manager van onder meer de Kalverstraat, Rokin en Nes, zag grote voordelen in de tijdelijke aanpassingen in de opgeknapte Nes, waar ook ruimte is voor vergroening. Vorig jaar was ze één van de pleitbezorgers van het initiatief in de Nes. ‘We hebben heel veel kleine horecatentjes die ruimte nodig hebben. Dus wat terrassen op straat en daarnaast ruimte voor culturele activiteit; onder andere op het Nesplein willen we ruimte hebben voor cultuur, met onder meer voorstellingen uit de Brakke Grond, Frascati of Tobacco Theater. Dat zijn onze wensen.’