Geen boekwinkel in de Bijlmer?! We decided to change that!! Zo luidt het motto van De Bijlmer Bookstore op de eigen website. Oprichters Nathifa en Zuwena Elshot wilden ruim twee jaar geleden een plek creëren waar iedereen zich her- en erkend voelt en zichzelf kan ontplooien in een inclusievere buurt. De bestaande voorzieningen sloten niet aan op de bevolkingssamenstelling in de buurt, dus het was hoog tijd voor een nieuw initiatief.

De boekwinkel verkoopt losse producten, maandelijkse boekabonnementen en verhuurt boeken aan onder meer scholen en bedrijven. ‘Onze doelgroep zijn in eerste instantie de inwoners van Zuidoost, maar we richten ons ook op de regio Amsterdam en inmiddels weten mensen uit het hele land ons te vinden.’ Op Instagram heeft de Bijlmer Bookstore inmiddels bijna tweeduizend volgers.

Het moment van de formele start van hun onderneming viel voor Nathifa en Zuwena vrijwel samen met het abrupte begin van de coronacrisis. Een slechte timing, zou je zeggen. En hoewel de crisis inderdaad op een heel vervelend moment kwam, bleek ook hier weer: elk nadeel heeft zijn voordeel. ‘Zo hebben wij in een korte tijd snel een eigen website in elkaar gezet. Verder konden onze kleinschalige activiteiten, zoals signeersessies en online boekenclub, wel doorgaan.’

Bookstore

Nu het waarschijnlijk binnenkort toch weer mogelijk is om ook meer mensen in levende lijve te ontvangen, zijn Nathifa en Zuwena nog wel naarstig op zoek naar een niet al te dure ruimte – bij voorkeur in Zuidoost – van waaruit ze hun activiteiten op een stabiele basis voort te zetten – suggesties zijn meer dan welkom! Er staat nog wel het één en ander op de rol. ‘De ambitie is een toegankelijke locatie, een grotere collectie en een eigen uitgeverij die meer kansen bied aan zwarte schrijvers.’

Bijlmer Bookstore is één van de deelnemers aan de challenge Boost je Buurt. Per stadsdeel werden vier ondernemers geselecteerd, aan de hand van criteria als de mate van impact en het verdienmodel. Inwoners van Amsterdam kunnen nog tot woensdag 16 juni stemmen op hun favoriete onderneming. De drie ondernemingen met de meeste stemmen krijgen 2.500, 5.000 en 7.500 euro. ‘En dat zijn voor ons zeer welkome bedragen’. Stemmen voor Boost je Buurt kan hier.