Is de brief over de voormelding reclamebelasting al bij jou op de deurmat gevallen? Bij kapper Alexander Gravemaker van Alexander Hairstylers aan de Middenweg wel. In zijn geval zat er een fout in de berekening van de gemeente, waardoor hij fors meer reclamebelasting zou moeten betalen dan in werkelijkheid zo is. MKB-Amsterdam waarschuwt dan ook: controleer deze voormelding goed en maak op tijd bezwaar waar nodig! Laat je niet onterecht op kosten jagen. 

De gemeente Amsterdam heft belasting over alle reclame-uitingen op een bedrijfspand die vanaf de openbare weg te zien zijn. Daaronder vallen onder meer vlaggen, naamborden, reclameposters en menukaarten. De hoogte van de belasting is afhankelijk van het oppervlak aan advertentiemateriaal dat wordt gebruikt: hoe meer reclame, hoe hoger de belasting. 

Te hoge belasting berekend

En dat is één van de punten waarbij het in het geval van Gravemaker misging. Volgens de berekening van de gemeente heeft de kapper 14.73 m2 aan reclame-uitingen aan zijn bedrijfspand, terwijl dat in werkelijkheid 5,56 m2 is. Een fors verschil dus.

Daarnaast baseert de gemeente deze foutieve berekening op oude foto’s van het bedrijfspand. Deze dateren van juli 2019. De gemeente geeft op de website aan dat de berekening wordt gemaakt op basis van reclame die vanaf 1 januari 2022 op een bedrijfspand te zien is. Bij het kapperspand van Gravemaker lijkt dit dus niet te zijn gebeurd. 

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat in een schriftelijke reactie aan MKB-Amsterdam weten dit specifieke geval niet te kunnen beoordelen. Wel wijst hij erop dat in algemene zin geldt dat ondernemers “ter controle een voormelding krijgen die gebaseerd is op reclame-uitingen die zijn geregistreerd in het begin van 2022. Deze uitingen zijn geregistreerd met behulp van automatische beeldherkenning.’’ Verder wordt gemeld dat er meerdere keren per jaar wordt gecontroleerd. “De definitieve aanslag die ondernemers in het eerste kwartaal van 2023 ontvangen kan dus verschillen van de voormelding.’’

Meld een foutieve berekening op tijd!

“Ondernemers krijgen nu ter controle een voormelding over de (reclame-)uitingen die wij hebben geregistreerd. Een ondernemer kan wijzigingen doorgeven als deze vindt dat de gegevens onjuist of niet volledig zijn. De afdeling Belastingen beoordeelt dan de reactie”, besluit de woordvoerder. Gravemaker heeft melding gemaakt van de foutieve berekening en is daarmee ook in het gelijk gesteld. 

Zijn probleem is dan misschien afgewend, maar het toont wel aan dat het belangrijk is om oplettend te zijn. In de brief die de kapper ontving staat dat het tot 30 november mogelijk is om gescande reclame in te zien en melding te maken van eventuele fouten. MKB-Amsterdam voorzitter Bart Drenth roept ondernemers op kritisch naar hun voormelding te kijken. “Mocht deze niet kloppen, meld het dan bij de gemeente én bij ons! Ook roep ik de gemeente op: bekijk dit geval nog eens goed en controleer of de methode die nu gehanteerd wordt wel goed werkt.’’

Is bij jouw voormelding reclamebelasting ook een onjuiste berekening gemaakt? Meld het dan bij MKB-Amsterdam! Stuur een mail naar info@mkb-amsterdam.nl en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Eerder maakte MKB-Amsterdam zich hard voor afschaffing van de reclamebelasting. Bekijk hier de reportage:

MKB TV
Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.