De bereidheid bij ondernemers om te investeren in verduurzaming van hun bedrijf is er vaak wel, maar doordat velen van hen coronasteun moeten terugbetalen zijn de financiële middelen er vaak niet. Een gemiste kans om het bedrijfsleven toekomstbestendiger te maken dus! Dat moet anders, vindt MKB-Amsterdam, en daarom sturen we deze week samen met andere belangenverenigingen een brief naar de Tweede Kamer. Daarin staat het verzoek om te bekijken hoe het terugbetalen van coronasteun gepaard kan gaan met verduurzaming.

“Als gevolg van de coronapandemie hebben veel bedrijven te maken met aanzienlijke financiële uitdagingen en schulden”, zo schetst voorzitter van MKB-Amsterdam Achmed Baâdoud de eerste oorzaak van het probleem waarmee veel ondernemers kampen. “Hoewel de overheid verschillende steunmaatregelen heeft toegepast om de impact van de crisis te verzachten, is het duidelijk dat veel ondernemers nog steeds moeite hebben om hun bedrijf draaiende te houden, hun schulden af te lossen én en te investeren in duurzaamheidsinitiatieven.”

“Noodzakelijk op de lange termijn”

Juist die investeringen in verduurzaming in allerlei verschillende vormen zijn essentieel voor het mkb. Denk aan circulariteit in materiaalgebruik, het besparen van energie en een sociaal personeelsbeleid. “Deze investeringen dragen niet alleen bij aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk, maar versterken ook de concurrentiepositie van onze bedrijven op de lange termijn.”

Wat MKB-Amsterdam en de andere ondertekenaars van de brief betreft is het noodzaak dat ondernemers genoeg ruimte en middelen hebben om zich op die verduurzaming te richten. Daarom wordt de Tweede Kamer gevraagd om mee te denken: hoe kan worden geregeld dat ondernemers dit kunnen combineren met het draaiende houden van hun bedrijf en het terugbetalen van schulden? Baâdoud: “Hiermee kunnen we een stimulerend en toekomstgericht klimaat creëren waarin ondernemers de ruimte hebben om te groeien, innoveren en bij te dragen aan een duurzame samenleving.”

De door MKB-Amsterdam geïnitieerde brief is mede ondertekend door MKB Nederland, MKB-Rotterdam, MKB-Nederland regio Zwolle, MKB-Utrecht, ORAM, KHN Amsterdam, Amsterdam City en Ondernemersvereniging Amstelveen.



Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.