Deze week rondden PvdA, Groen Links en D66 de formatie af met de bekendmaking van het nieuwe coalitieakkoord. In het 90 pagina´s tellende document ´Amsterdams Akkoord’ wordt uiteengezet hoe de negen wethouders de stad de komende vier jaar willen besturen. Centrale thema’s als duurzaamheid, wonen, educatie en solidariteit moeten wedijveren met de actuele economische en internationale politieke uitdagingen. De toekomstige raad schrijft; ‘Ons kompas zal altijd afgesteld staan op het bieden van eerlijke en gelijke kansen, een duurzame toekomst en verantwoorde groei van de stad voor alle Amsterdammers’.

Waardering aandacht voor mkb

Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam, zegt in een eerste reactie dat hij de specifieke aandacht voor het MKB in de economieparagraaf op prijs stelt. Zo ondersteunt hij de plannen om de scherpe kanten van de platformeconomie tegen te gaan. ‘Hier is soms sprake van oneigenlijke concurrentie omdat platforms diensten beneden de kostprijs aanbieden om zo markt te kopen. Dat maakt niet alleen het economische weefsel in de stad kapot, maar is ook niet in het belang van de consument.’ MKB-Amsterdam steunt ook de ambitie van het college om meer woningen te bouwen, al merkt Drenth op: ‘We zien nog onvoldoende terug dat dit college ook aandacht heeft voor het behoud van ruimte voor bedrijven.’

Geen aansluiting met voorstellen bedrijfsleven

Ondanks de aandacht vindt Drenth dat het nog vaag is wat de coalitie op economisch gebied wil bereiken. ‘Het gezamenlijke bedrijfsleven, waaronder MKB-Amsterdam, heeft in de aanloop van de verkiezingen diverse voorstellen gedaan over hoe we het toekomstige college zouden kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die graag willen verduurzamen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Hier missen we nog wel de aansluiting met het akkoord dat voorligt.’