Aan de voorzitter van de FNV, de heer Busker,

U komt met de werkgeversbonden niet tot een akkoord over hervormingen op de arbeidsmarkt. Dat is jammer, en eerlijk gezegd onbegrijpelijk.

Natuurlijk snap ik dat u opkomt voor de belangen van uw leden. En ik snap natuurlijk ook dat het voor een zieke medewerker een hele geruststelling is dat zijn loon nog wordt doorbetaald. Maar u kunt toch ook zien dat de rekening hiervoor nogal hoog oploopt voor een mkb ondernemer die maar een paar mensen in dienst heeft? Hoe kun je van een fietsenmaker verwachten dat hij een zieke collega blijft betalen terwijl daar geen productie meer tegenover staat?

Daarom kijken fietsenmakers, winkeliers en webbouwers wel tien keer uit voordat ze iemand in dienst nemen. Liever zelf nog even doorwerken op de avonden en de weekenden. En als dat niet meer volstaat samenwerken met zelfstandige.

Ik nodig u graag uit eens te komen kijken bij een aantal van onze leden. Ondernemers met hart voor hun zaak, en hart voor hun medewerkers. Mannen en vrouwen die minder goed verzekerd zijn dan ieder van hun personeelsleden. Die iedere dag dat ze zelf ziek zijn uit eigen zak moeten betalen. En die bij arbeidsongeschiktheid eerst heel goed hun polis op de kleine lettertjes door moeten lezen, als zij zich al zo’n polis konden verantwoorden.

Het is onbegrijpelijk dat ondernemers niet alleen het risico op hun eigen ziekte en arbeidsongeschiktheid moeten dragen, maar ook volledig verantwoordelijk zijn voor ziekte en arbeidsongeschiktheid van hun medewerkers. Nergens ter wereld drukt dat risico zo zwaar op ondernemers als in Nederland.
Daar is niets rechtvaardigs aan. En het is uiteindelijk ook niet in het belang van uw leden. Want het werkt de flexibilisering van de arbeidsmarkt in de hand, terwijl u daar juist zo tegen bent. Als u een eerlijker en beter functionerende arbeidsmarkt wilt was u met een akkoord beter af geweest.

Met vriendelijke groet,

Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam

-Eens met deze column? Word hier lid van MKB Amsterdam. Wij behartigen jouw belangen in de Stopera en op het Binnenhof.
-Niet eens met deze column? Reageer dan hier.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Wil jij een MBO-stagiair in dienst nemen? SBB helpt je daarbij

Wil jij een MBO-stagiair in dienst nemen? SBB helpt je daarbij

Wat moet een bedrijf doen om een MBO-stagiair in dienst te kunnen nemen? Daarover spraken we met Jan Willem Mans, manager van de regio Noord-Holland voor SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven: ‘’We bieden maatwerk om ervoor te zorgen dat bedrijven goede erkende leerbedrijven worden.’’

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

MKB Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Vrijhaven Zwier in Vinkeveen.

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Om de nasleep van Brexit én corona het hoofd te bieden wil Nick Rosman in zijn woonplaats Uithoorn een transporthub opzetten. Met hulp van de gemeente hoopt hij er hét servicepunt voor postpakketten te kunnen opstarten en uitbreiden en zo de schade die hij als zzp’er leed achter zich te kunnen laten.

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

In verband met het oplopend aantal besmettingen is besloten om de Groeiborrel van de maand juli niet door te laten gaan. Dat betekent ook dat de uitslag van de winnaar van het Product van de Maand even op zich laat wachten. Na de zomerstop aankomende maand zijn we terug op donderdag 16 september vanaf 15.30 uur met de kick-off van het Digitaliseringsoffensief. Save the date!

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

MKB-Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Stadsstrand de Hallen in Amsterdam-West.