We wensen je een heel mooi nieuw jaar! Dit zijn de acht ontwikkelingen waar jij als ondernemer in de regio Amsterdam mee te maken krijgt. En waar wij ons als MKB-Amsterdam vol voor inzetten!

1. Doorstarten van je bedrijf

De covid-crisis werkt ook dit jaar door in je bedrijf. Dat komt niet alleen omdat het vaccin veel minder snel wordt uitgerold dan we zouden willen. Drastische aanpassingen van het steunpakket zijn nodig. Daar lobbyt MKB-Nederland ook dit jaar weer volop voor. Zowel in onze regio als op het Binnenhof. Eind vorig jaar schreven hier onder meer dit over.

Sommige ondernemers moeten hun bedrijf stoppen of pauzeren. Daarbij kun je terugvallen op regelingen die vorig jaar zijn gemaakt, op aandringen van MKB-Nederland. Die kunnen je helpen om op een later moment door te starten.

Ook als je bedrijf het vorige jaar goed is doorgekomen, sta je dit jaar voor grote veranderingen. Dit is hét jaar om te investeren.

2. Versnelde digitale innovatie

We zien dat de lockdown de toepassing van technologische mogelijkheden heeft versneld. Iedereen ging bijvoorbeeld videovergaderen en bestelde veel via internet. In 2021 verwachten we nog meer van dit soort ontwikkelingen. Is jouw bedrijf daar goed op toegerust?

MKB-Amsterdam gaat je daarbij helpen, samen met de Hogeschool van Amsterdam en het start-up programma Ready to Scale. Met hen ontwikkelen we een scan waarin je kunt zien hoe goed je al op weg bent. En wat nog beter kan. Die scan kunnen we in april aanbieden. En bij wat je dan te doen staat, helpen we je ook. Bijvoorbeeld met trainingen, webinars en platforms waarin ondernemers elkaar kunnen ondersteunen. We gaan in onze regio voor een digitaliseringsoffensief! Interesse? Meld je aan via marcia.appels@mkb-amsterdam.nl

3. Groei

Dit wordt dus het jaar om je bedrijf te laten groeien! We gaan door met onze succesvolle mastercourse ‘start up, scale up’. En, zodra dat weer mogelijk is, ook met de maandelijkse Groeiborrel. Daaraan voorafgaand organiseren we regelmatig interessante themabijeenkomsten. Tijdens de borrel zelf presenteren we weer het Product van de Maand, het initiatief waarmee we de maakindustrie in onze regio promoten.

We kunnen niet wachten. En jullie ook niet, hebben we al van jullie begrepen.

4. Belangrijke ontwikkelingen in bereikbaarheid

De stad Amsterdam krijgt dit jaar te maken met veel onderhoud op de wegen. Dat is nog buiten allerlei onvoorziene calamiteiten, zoals het grote zinkgat dat deze week ontstond op de hoek van Amstel en Muntplein. Zelfs zonder het al voorziene onderhoud aan bruggen en kades, dat komt volgend jaar pas.

En dan gaat Amsterdam ook nog experimenteren met ‘knippen’, bijvoorbeeld in de Weesperstraat. We hebben samen met andere ondernemers- en bewonersorganisaties kunnen bewerkstelligen dat dit experiment wordt verkort. Maar alle ontwikkelingen samen gaan er toch voor zorgen dat het (auto-) verkeer behoorlijk wat hinder gaat ondervinden dit jaar.

Hopelijk is er dit jaar wel goed nieuws te melden over nieuwe infrastructuur, zoals het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Hoofddorp, en het sluiten van de ringlijn rond de stad. Ook hierover praten we mee op de plekken waar daarover wordt beslist.

4. Amsterdam Food Capital

Dit jaar gaan we voor het eerst wat merken van het plan om Amsterdam ‘Food Capital’ te maken in het jubileumjaar 2025. Samen met partners als horeca Nederland zorgen we ervoor dat Amsterdam letterlijk ‘op de kaart’ wordt gezet als een plek waar je lekker, gezond, duurzaam en betaalbaar kunt eten. Dit zal een belangrijke stimulans zijn voor horeca en detailhandel in onze regio. En zeker ook voor de vele voedsel producerende bedrijven in onze regio. Houd MKB-Mail en MKB-TV goed in de gaten!

5. Grote bewegingen op de arbeidsmarkt

We verwachten grote bewegingen op de arbeidsmarkt. Veel organisaties moeten dit jaar (een deel van) hun medewerkers laten afvloeien. Tegelijk zijn er veel bedrijven die mensen tekort komen. We horen bijvoorbeeld van veel van onze leden dat ze van plan zijn te gaan werven zodra de gezondheidscrisis is bedwongen. MKB-Amsterdam werkt daarom van harte mee aan het Regionaal Werkcentrum. Dit moet er voor zorgen dat personeel dat op de ene plaats boventallig is geworden zo snel mogelijk elders weer aan de slag kan. We organiseren daarvoor samen met VNO-NCW en vakbonden, bijeenkomsten en digitale seminars om bedrijven daarbij te helpen. Belangrijk is bijvoorbeeld dat je de gevraagde of geboden competenties van medewerkers goed in kaart hebt. Dat helpt enorm bij het vinden van de juiste plek voor de juiste persoon.

6. Duurzaam Amsterdam

Ook in 2021 staat duurzaamheid hoog op de agenda van de gemeenten in onze regio. Wij willen daar als midden- en kleinbedrijf graag aan meewerken. Bijvoorbeeld door ‘duurzaamheid’ een grotere rol te geven in het aanbod van voedsel in onze regio. Hier zien we nog veel mogelijkheden. Maar bijvoorbeeld ook in energiebesparing of het gebruik van zonne-energie-energie. Daarbij is het natuurlijk nodig om de gemeentebesturen goed bij de les te houden. Want niet alle hooggestemde idealen zijn altijd uitvoerbaar. En de stem van de praktische ondernemer kan hierbij niet gemist worden…

7. Brexit

Net voor de kerst hebben EU en VK een (handels-)akkoord met elkaar gesloten. Maar dat is veel minder gunstig dan de regeling die op 1 januari afliep. Exporteren en importeren van goederen geeft daarom nu veel meer bureaucratische rompslomp. Dat kan ook leiden tot stremmingen bij de grens, al viel dat tot dusver eigenlijk nogal mee.

De grootste veranderingen zijn te verwachten op het gebied van diensten. Daar regelt het nieuwe akkoord bijna niks over. Architecten uit de EU die in het VK willen werken hebben dan bijvoorbeeld een vergunning nodig. Andersom natuurlijk ook. Data-uitwisseling is niet zonder meer mogelijk. Dat is van groot belang voor allerlei bedrijven, van fintech en legal tech, tot mediabedrijven en reclamebureaus.

Dit geeft onze regio ook weer kansen. Buitenlandse bedrijven die de Europese markt willen bedienen hebben in toenemende mate een hoofdkantoor op ons continent nodig. Daarom zullen ook in 2021 bedrijven uit het VK en de rest van de wereld naar de regio Amsterdam komen. Daarvoor moeten we zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat.

8. Een sterk MKB-Amsterdam!

Vorig jaar hebben we laten zien hoe belangrijk een goede vertegenwoordiging van mkb-bedrijven is. Dit jaar doen we dat gewoon weer. Je kunt dat allemaal volgen in onze MKB-Mail; twee keer per week het meest actuele nieuws. En onze wekelijks uitzending van MKB-TV op Youtube en Salto TV.

Daarvoor hebben we jou als ondernemer nodig. Word lid van MKB-Amsterdam! Dat kan een individueel lidmaatschap zijn voor je bedrijf. En je kunt ook lid worden met de hele straat, ondernemersvereniging of BIZ.

MKB-Amsterdam draait bijna helemaal op vrijwilligers, ondernemers zoals jij die zich in hun vrije tijd inzetten voor jouw belangen. Zonder jouw bijdrage gaat het echter niet. Daaruit betalen we een een klein secretariaat en dragen we bij aan het werk van MKB-Nederland in Den Haag. Een individueel lidmaatschap kost maar € 290,-. Voor collectief lidmaatschap en partnerschap hebben we aantrekkelijke pakketten. Meld je hier aan. Maak je sterk voor ondernemerschap in de regio Amsterdam!

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Hans de Boer is altijd een middenstander gebleven

Hans de Boer is altijd een middenstander gebleven

Hans de Boer (66) is overleden. Het bestuur en de medewerkers van MKB-Amsterdam zijn geschokt en verdrietig over zijn plotselinge overlijden. Slechts vier maanden nadat hij afscheid nam als voorzitter van VNO-NCW. Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam: “Hans de Boer was natuurlijk ook voorzitter van MKB-Nederland en hij is in zijn hart altijd middenstander gebleven. Het afgelopen jaar was hij samen met Jacco Vonhof keihard aan de slag in de covid crisis. Iedere ondernemer mag hem dankbaar zijn voor die tomeloze inzet. Ik zal zijn gevatheid en humor erg missen.” Bert Bos, vice-voorzitter MKB-Amsterdam: “Het overlijden van Hans de Boer is een verlies voor ondernemend Nederland. We herinneren ons zijn oprechtheid en drive. Ook zijn unieke taalgebruik en moed. Hans ging niets uit de weg om voor de belangen van de ondernemers op te komen. Daarvoor ging hij door het vuur en was een voorbeeld voor velen. Veel sterkte voor zijn vrouw en naasten in deze zo onverwachte situatie.”

Stel parkeertarieven tijdelijk drastisch naar beneden bij

Stel parkeertarieven tijdelijk drastisch naar beneden bij

Vorige week in MKB Mail spraken Henk Grifhorst en zijn zoon Michael zich uit over de plannen van de gemeente Amsterdam. Vader en zoon Grifhorst vroegen zich af waarom de gemeente in tijden van coronacrisis de straten gaat herinrichten. En waarom de parkeertarieven niet worden aangepast. Guido Frankfurther, vice-voorzitter MKB-Amsterdam, kan zich de frustratie goed voorstellen: “Bereikbaarheid is voor winkels van levensbelang, maar het valt moeilijk in te schatten of een werk aan de weg ‘noodzakelijk’ is of niet. Als een riolering onder de weg tijdig vervangen moet worden, omdat er anders kans is dat hij gaat breken, hoe spoedeisend is dat werk dan? Aan de andere kant: als we de wegopbrekingen nu plannen, ligt de weg er straks weer aantrekkelijk bij, als Corona verslagen is. Een mooi ingerichte openbare ruimte trekt klanten”. Wat betreft de hoge parkeertarieven is Frankfurther het eens: “In deze tijden van Corona zijn er veel lege parkeerplaatsen in de stad en is er alle reden om de parkeertarieven tijdelijk drastisch naar beneden bij te stellen.”
(foto Muntplein afgelopen zondag om 12.30 uur)

Wat is er Amsterdamser dan de Amsterdamse ui?

Wat is er Amsterdamser dan de Amsterdamse ui?

Aanstaande donderdag 21 januari is de uitreiking van de Product van het Jaar 2020 verkiezing. Wie van de acht winnaars van Product van de Maand wint de Vakjuryprijs? Bianca Canjels-Munnik over haar winnende product in de maand februari: de Amsterdamse ui van De Leeuw Zuurwaren: “We staan al 170 jaar waar we nu staan en het blijft heel goed gaan. In 1850 is het familiebedrijf opgericht door overgrootvader Isaac de Leeuw. In die tijd bestonden er nog geen koelkasten. Om voedsel langer houdbaar te maken ging men het voedsel conserveren om langer te bewaren. Isaac ontwikkelde zijn eigen speciale geheime smaak in het conserveren en trok met zijn kar langs de huizen. De Amsterdamse ui was toen al een begrip. De winkel aan de Vrijheidslaan 78 is drie dagen per week geopend, donderdag, vrijdag en zondag. Inmiddels ligt het product in de schappen van Groningen tot Limburg en draagt het zo het Amsterdamse product uit.” Vrijdag 22 januari is de uitreiking van Product van het Jaar op MKB TV te zien.

Anderhalve meter maatregel subsidie

Anderhalve meter maatregel subsidie

Ben je ondernemer in de gemeente Amstelveen? Weet dat er corona steunpakket is voor mkb’ers. Het pakket is aanvullend op alle rijksregelingen en bestaat op dit moment uit: de MKB Noodlening, uitstel van betaling van belastingen, ondersteuning vanuit het Ondernemersloket, etc. Wethouder Gordon start binnenkort met de MKB anderhalve meter maatregel subsidieregeling. Deze subsidieregeling is een tegemoetkoming voor gemaakte kosten voor aanpassingen gerelateerd aan covid 19 maatregelen. Binnenkort, vanaf 20 januari 2021, kan de subsidie worden aangevraagd. De Gemeente Amstelveen is, voor zover bekend, de eerste gemeente in Nederland met een dergelijke subsidieregeling voor haar ondernemers.

MKB-Amsterdam zoekt student-bestuurders

MKB-Amsterdam zoekt student-bestuurders

Wil jij je inzetten voor ondernemers in de regio Amsterdam? MKB-Amsterdam zoekt student-bestuurders. Of ben je al afgestudeerd en heb je interesse in één dag per week werken voor MKB-Amsterdam, reageer dan ook. Jouw rol is onze boodschappen over te brengen op ondernemers, bestuurders, politici en pers. Daarvoor gebruiken we de kanalen MKB TV, MKB Mail en sociale media. Je maakt ook deel uit van het algemeen bestuur van MKB-Amsterdam. Daarin beslis je mee over waar MKB-Amsterdam zich de komende tijd voor gaat inzetten en welke standpunten we daarbij gaan innemen. In deze rol kun je leren hoe je maximale invloed uitoefent via (sociale) media. Je ziet van heel dichtbij waar veel ondernemers mee te maken hebben. En je kunt ondernemers helpen door hun vragen en wensen onder de aandacht te brengen. Zo maak je het verschil.

Wat moet ik met mijn onverkoopbare voorraad?

Wat moet ik met mijn onverkoopbare voorraad?

De verlengde lockdown treft kledingwinkels hard. Zo heeft winkelier Bart De Groot 500.000 euro aan kleren over voor zijn vijf modezaken in Amsterdam. Kleding is een seizoensartikel. Dat betekent dat de wintercollectie die winkeliers hebben moeten inkopen door deze lockdown moet worden afgeschreven. Er is nog geen zicht op het einde van de lockdown. En evenmin is er zicht op een tegemoetkoming in de schade. Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Het steunpakket moet beter: onder meer de drempel voor de regelingen omlaag, het plafond van de TVL en de voorraadvergoeding voor winkeliers flink omhoog. Er moet iets gebeuren om het eigen vermogen van ondernemers te stutten, om starters te helpen en zelfstandig ondernemers in de TOZO beter te steunen en zo hebben we meer punten op ons lijstje. De gesprekken zijn nog volop aan de gang.” Voor Bart De Groot kan dit niet snel genoeg gaan. “Door de snelle verspreiding van het virus zullen we voorlopig voorzichtig moeten zijn. Verkopen via de achterdeur zie ik dus niet zitten. Maar daar hoort wel een goede compensatie bij. En dat mag niet te lang meer duren.”