We wensen je een heel mooi nieuw jaar! Dit zijn de acht ontwikkelingen waar jij als ondernemer in de regio Amsterdam mee te maken krijgt. En waar wij ons als MKB-Amsterdam vol voor inzetten!

1. Doorstarten van je bedrijf

De covid-crisis werkt ook dit jaar door in je bedrijf. Dat komt niet alleen omdat het vaccin veel minder snel wordt uitgerold dan we zouden willen. Drastische aanpassingen van het steunpakket zijn nodig. Daar lobbyt MKB-Nederland ook dit jaar weer volop voor. Zowel in onze regio als op het Binnenhof. Eind vorig jaar schreven hier onder meer dit over.

Sommige ondernemers moeten hun bedrijf stoppen of pauzeren. Daarbij kun je terugvallen op regelingen die vorig jaar zijn gemaakt, op aandringen van MKB-Nederland. Die kunnen je helpen om op een later moment door te starten.

Ook als je bedrijf het vorige jaar goed is doorgekomen, sta je dit jaar voor grote veranderingen. Dit is hét jaar om te investeren.

2. Versnelde digitale innovatie

We zien dat de lockdown de toepassing van technologische mogelijkheden heeft versneld. Iedereen ging bijvoorbeeld videovergaderen en bestelde veel via internet. In 2021 verwachten we nog meer van dit soort ontwikkelingen. Is jouw bedrijf daar goed op toegerust?

MKB-Amsterdam gaat je daarbij helpen, samen met de Hogeschool van Amsterdam en het start-up programma Ready to Scale. Met hen ontwikkelen we een scan waarin je kunt zien hoe goed je al op weg bent. En wat nog beter kan. Die scan kunnen we in april aanbieden. En bij wat je dan te doen staat, helpen we je ook. Bijvoorbeeld met trainingen, webinars en platforms waarin ondernemers elkaar kunnen ondersteunen. We gaan in onze regio voor een digitaliseringsoffensief! Interesse? Meld je aan via marcia.appels@mkb-amsterdam.nl

3. Groei

Dit wordt dus het jaar om je bedrijf te laten groeien! We gaan door met onze succesvolle mastercourse ‘start up, scale up’. En, zodra dat weer mogelijk is, ook met de maandelijkse Groeiborrel. Daaraan voorafgaand organiseren we regelmatig interessante themabijeenkomsten. Tijdens de borrel zelf presenteren we weer het Product van de Maand, het initiatief waarmee we de maakindustrie in onze regio promoten.

We kunnen niet wachten. En jullie ook niet, hebben we al van jullie begrepen.

4. Belangrijke ontwikkelingen in bereikbaarheid

De stad Amsterdam krijgt dit jaar te maken met veel onderhoud op de wegen. Dat is nog buiten allerlei onvoorziene calamiteiten, zoals het grote zinkgat dat deze week ontstond op de hoek van Amstel en Muntplein. Zelfs zonder het al voorziene onderhoud aan bruggen en kades, dat komt volgend jaar pas.

En dan gaat Amsterdam ook nog experimenteren met ‘knippen’, bijvoorbeeld in de Weesperstraat. We hebben samen met andere ondernemers- en bewonersorganisaties kunnen bewerkstelligen dat dit experiment wordt verkort. Maar alle ontwikkelingen samen gaan er toch voor zorgen dat het (auto-) verkeer behoorlijk wat hinder gaat ondervinden dit jaar.

Hopelijk is er dit jaar wel goed nieuws te melden over nieuwe infrastructuur, zoals het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Hoofddorp, en het sluiten van de ringlijn rond de stad. Ook hierover praten we mee op de plekken waar daarover wordt beslist.

4. Amsterdam Food Capital

Dit jaar gaan we voor het eerst wat merken van het plan om Amsterdam ‘Food Capital’ te maken in het jubileumjaar 2025. Samen met partners als horeca Nederland zorgen we ervoor dat Amsterdam letterlijk ‘op de kaart’ wordt gezet als een plek waar je lekker, gezond, duurzaam en betaalbaar kunt eten. Dit zal een belangrijke stimulans zijn voor horeca en detailhandel in onze regio. En zeker ook voor de vele voedsel producerende bedrijven in onze regio. Houd MKB-Mail en MKB-TV goed in de gaten!

5. Grote bewegingen op de arbeidsmarkt

We verwachten grote bewegingen op de arbeidsmarkt. Veel organisaties moeten dit jaar (een deel van) hun medewerkers laten afvloeien. Tegelijk zijn er veel bedrijven die mensen tekort komen. We horen bijvoorbeeld van veel van onze leden dat ze van plan zijn te gaan werven zodra de gezondheidscrisis is bedwongen. MKB-Amsterdam werkt daarom van harte mee aan het Regionaal Werkcentrum. Dit moet er voor zorgen dat personeel dat op de ene plaats boventallig is geworden zo snel mogelijk elders weer aan de slag kan. We organiseren daarvoor samen met VNO-NCW en vakbonden, bijeenkomsten en digitale seminars om bedrijven daarbij te helpen. Belangrijk is bijvoorbeeld dat je de gevraagde of geboden competenties van medewerkers goed in kaart hebt. Dat helpt enorm bij het vinden van de juiste plek voor de juiste persoon.

6. Duurzaam Amsterdam

Ook in 2021 staat duurzaamheid hoog op de agenda van de gemeenten in onze regio. Wij willen daar als midden- en kleinbedrijf graag aan meewerken. Bijvoorbeeld door ‘duurzaamheid’ een grotere rol te geven in het aanbod van voedsel in onze regio. Hier zien we nog veel mogelijkheden. Maar bijvoorbeeld ook in energiebesparing of het gebruik van zonne-energie-energie. Daarbij is het natuurlijk nodig om de gemeentebesturen goed bij de les te houden. Want niet alle hooggestemde idealen zijn altijd uitvoerbaar. En de stem van de praktische ondernemer kan hierbij niet gemist worden…

7. Brexit

Net voor de kerst hebben EU en VK een (handels-)akkoord met elkaar gesloten. Maar dat is veel minder gunstig dan de regeling die op 1 januari afliep. Exporteren en importeren van goederen geeft daarom nu veel meer bureaucratische rompslomp. Dat kan ook leiden tot stremmingen bij de grens, al viel dat tot dusver eigenlijk nogal mee.

De grootste veranderingen zijn te verwachten op het gebied van diensten. Daar regelt het nieuwe akkoord bijna niks over. Architecten uit de EU die in het VK willen werken hebben dan bijvoorbeeld een vergunning nodig. Andersom natuurlijk ook. Data-uitwisseling is niet zonder meer mogelijk. Dat is van groot belang voor allerlei bedrijven, van fintech en legal tech, tot mediabedrijven en reclamebureaus.

Dit geeft onze regio ook weer kansen. Buitenlandse bedrijven die de Europese markt willen bedienen hebben in toenemende mate een hoofdkantoor op ons continent nodig. Daarom zullen ook in 2021 bedrijven uit het VK en de rest van de wereld naar de regio Amsterdam komen. Daarvoor moeten we zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat.

8. Een sterk MKB-Amsterdam!

Vorig jaar hebben we laten zien hoe belangrijk een goede vertegenwoordiging van mkb-bedrijven is. Dit jaar doen we dat gewoon weer. Je kunt dat allemaal volgen in onze MKB-Mail; twee keer per week het meest actuele nieuws. En onze wekelijks uitzending van MKB-TV op Youtube en Salto TV.

Daarvoor hebben we jou als ondernemer nodig. Word lid van MKB-Amsterdam! Dat kan een individueel lidmaatschap zijn voor je bedrijf. En je kunt ook lid worden met de hele straat, ondernemersvereniging of BIZ.

MKB-Amsterdam draait bijna helemaal op vrijwilligers, ondernemers zoals jij die zich in hun vrije tijd inzetten voor jouw belangen. Zonder jouw bijdrage gaat het echter niet. Daaruit betalen we een een klein secretariaat en dragen we bij aan het werk van MKB-Nederland in Den Haag. Een individueel lidmaatschap kost maar € 290,-. Voor collectief lidmaatschap en partnerschap hebben we aantrekkelijke pakketten. Meld je hier aan. Maak je sterk voor ondernemerschap in de regio Amsterdam!

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Noodklok voor ondernemers

Noodklok voor ondernemers

Bestuurders van gemeenten, provincie en economische organisaties pleiten in een brandbrief aan het kabinet voor maatwerk bij de NOW en TVL subsidieregelingen. “We zien bij ondernemers onacceptabele stress. Zij moeten nu het zelfstandig opgebouwde pensioen en privévermogen inzetten om de vaste lasten te kunnen betalen.” Aldus Erik Bekkering, wethouder Economische Zaken gemeente Bergen NH. De bestuurders vragen het kabinet de menselijke maat vast te houden. Ook vragen ze het kabinet om te luisteren naar de roep van de ondernemers, gemeenten, brancheverenigingen en belangenorganisaties die nu steeds luider in de media te horen is. En vervolgens maatwerk te leveren zodat óók deze ondernemers in aanmerking komen voor de subsidieregelingen NOW & TVL.

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

De gemeente Utrecht wil korte metten maken met de overlast die pakketbezorgers veroorzaken en zet daarom in op zogeheten buurthubs. Door Utrechters hun pakketjes bij vaste punten in de buurt op te laten halen, hoeven medewerkers van bedrijven als PostNL en DHL niet langer de hele stad door te rijden. De Utrechtse wethouder Eerenberg wil nog voor de zomer van 2022 een proef starten om de potentie van wijkdepots in kaart te brengen. Voor Amsterdam is dit een serieuze optie, zegt Guido Frankfurther. Twee jaar geleden voerde MKB-Amsterdam al een campagne ‘bezorgschaamte’. Frankfurther: “Het verstopt onze wegen en is slecht voor de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en het milieu. Net als in Utrecht hebben we liever dat de klanten hun pakjes ophalen bij afhaalpunten in de buurt.”

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Leuk nieuws over Local Heroes! Initiatiefnemer Maarten Coumans heeft in WNL-programma Dragon’s Den een investering van maar liefst twee miljoen euro binnen weten te halen. Investeerders Michel Perridon en Pieter Schoen gaan met Coumans in zee. Met de investering wil Coumans uitbreiden naar zeven locaties verspreid over heel Amsterdam. Daarvoor is hulp nodig van de gemeente. Ook MKB Amsterdam-voorzitter Bart Drenth is met de verantwoordelijke wethouder in gesprek om de uitbreiding van Local Heroes te steunen. Volgens Coumans is dit nog maar het begin: ‘’Amsterdam zal de basis vormen, maar op termijn willen we Local Heroes uitbreiden in heel Nederland.’’

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Meer dan één derde van de ondernemers wil in de toekomst besparen op kantoor- en bedrijfsruimte. Thuiswerken en digitaal vergaderen zullen daarom ook na de coronacrisis vast onderdeel van de maatschappij worden, blijkt uit de maandelijkse bedrijvenmonitor van Interpolis, die maandag voor het eerst is gepubliceerd. Vooral bij het groot-mkb is deze verandering zichtbaar: meer dan veertig procent verwacht met minder kantoor- en bedrijfsruimte af te kunnen. René Voets, directeur bedrijven van Interpolis, ziet een brede transformatie in het mkb-landschap. “Bedrijven zijn verrast door de hoeveelheid werk die online kan worden uitgevoerd. Ook kunnen sommige zaken, zoals vergaderen, een stuk efficiënter vanuit huis gebeuren. Mkb’ers willen dit ook na de coronacrisis stimuleren. Daar investeren ze ook in, bijvoorbeeld door goede thuiswerkplekken te realiseren.”

Oproep koningsdagacties

Oproep koningsdagacties

Volgende week dinsdag is het zo ver: Koningsdag. Ben of ken jij een ondernemer in de regio Amsterdam die een speciale actie voor dinsdag 27 april heeft opgetuigd? Dan is MKB-Amsterdam op zoek naar jou. Volgende week dinsdag staat onze media in het teken van Koningsdag. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van ondernemers die deze bijzondere Koningsdag in een ‘corona-jas’ hebben weten te gieten. Wie weet lichten we jouw initiatief uit! Stuur een e-mail naar marcia.appels@mkb-amsterdam en dan neemt het redactieteam contact met je op.

Uitblijven versoepelingen

Uitblijven versoepelingen

Na 18 weken lockdown is het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en de detailhandel. Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers – met protocollen om veilig de terrassen te openen – onderdeel van de oplossing zijn. “Veel ondernemers in de evenementen, de horeca, de reisbranche en de detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen. Daarom is het belangrijk dat ook ondernemers in hun inkomen worden gecompenseerd. Aanstaande donderdag vragen we hier opnieuw aandacht voor in het periodiek overleg met het kabinet,” aldus Vonhof.